Rizika ježdění na zimních pneumatikách v létě

Rizika ježdění na zimních pneumatikách v létě 1

Dají se zimní pneumatiky jezdit i v létě? Tuto otázku si položil snad už každý řidič. V zásadě to možné je, ale žádný odborník vám takovou možnost nedoporučí. Rizika jsou totiž ve srovnání s ušetřenými financemi za letní pneumatiky příliš velké.

Míru přípustného opotřebení pneumatik určuje legislativa České republiky. Hloubka dezénu u letních pneumatik by měla být minimálně 1,6mm, pro zimní platí 3mm. Vzhledem k bezpečnosti se ale doporučuje neriskovat a jezdit letní pneumatiky s dezénem minimálně 2mm a u zimních pneumatik dodržovat 4mm hloubku.

Rozdíly mezi letními a zimními pneumatikami

Mezi oběma verzemi pneumatik jsou rozdíly podobné, jak se od sebe liší povětrnostní podmínky v létě a v zimě. Směs zimních pneumatik je dimenzována tak, aby se její vlastnosti naplno projevily v podmínkách klasické zimy, při teplotách -15 až +7 ° C. Naproti tomu letní pneu ideálně pracují při teplotách přibližně od +12 až +40 ° C. Co se běhounu týče, na zimních pneumatikách je přizpůsoben pro dobrý záběr na sněhu, ledu a při nízkých teplotách. Odvodové drážky na vodu jsou zastoupeny minimálně, nebo chybí úplně. Letní SUV pneu se ale bez nich neobejdou.

Jak ovlivňují vyšší teploty naše zimní pneumatiky?

Negativně. Jakmile dojde k nadměrnému zahřátí, ztrácí zimní pneumatika velmi výrazně na svých vlastnostech, zejména při jízdě na mokré vozovce. Vlivem zvýšené hlučnosti dochází ke snížení jízdního komfortu, což je však relativně nejmenší problém. Závažnějším momentem je zhoršení stability v zatáčkách a snížení přilnavosti, především na mokré vozovce. Se zimními pneumatiky se v létě rozjedete, no nebrzdíte zdaleka tak efektivně jako na letních pneumatikách. Brzdná dráha na mokré vozovce se při brzdění na zimních pneumatikách může ve srovnání s letními pneumatikami prodloužit až o polovinu!

Jízdou v létě zimní pneumatiky velmi ztrácejí na kvalitě

Ježděním zimních pneumatik v létě rozhodně neušetříte. Spíše naopak, celoročním ježděním jedněch pneumatik lze celkem snadno zničit jejich dezén. Zimní pneumatiky vás nejen že nezabezpečí během ježdění v létě, ale opotřebují se natolik, že své vlastnosti ztratí i v době, kdy by je měly plně využít – tedy v zimě. Určitě byste si měli pořídit sadu letních i zimních pneumatik a používat je v době, která je pro ně nejvhodnější.

Jak je skladovat?

Správné uskladnění zimních pneumatik může významně přispět k prodloužení jejich životnosti. Jak na to? V první řadě skladujte pneumatiky, u kterých se to vyplatí, tedy takové, které mají dezén hluboký alespoň 3-4mm. Pneumatikám neprospívá sluneční záření, vlhko ani vysoké teploty, proto je skladujte v tmavé, suché a chladnější místnosti. Pokud jsou pneumatiky na ráfcích, skladujte je na sobě, nahuštěné na běžný tlak. Pneumatiky bez ráfků by měly zůstat nastojato. Každou pneumatiku byste měli přezouvat na stejnou stranu a stejné kolo.