NA DOVOLENOU BEZ STRESU: ABY VÁS DOPRAVA NEZASKOČILA

NA DOVOLENOU BEZ STRESU: ABY VÁS DOPRAVA NEZASKOČILA 1

Při cestování obvykle věci nejdou tak, jak bychom si přáli. Občas něco zapomeneme, občas se něco zkomplikuje. Skutečný problém nastává tehdy, když selže samotná doprava, například takový odvoz na letiště.

Znáte to, pas máte sbalený, v kufru jsou i plavky a osuška. V dovolenkovém módě jste již několik dní před odletem a přitom se vám na stole kupí nevyřešené úkoly. Plán cesty jste si promysleli do nejmenších podrobností a máte ho rozpočítán téměř na minuty, vždyť pro jistotu. Počítali jste s každou jednou nepříjemností, která by se během pobytu v zahraničí mohla přihodit, s každým očkováním a pojištěním.

Vaši představu o odpočinku na pláži nebo o dobrodružném tripu však může ještě doma narušit zdánlivě drobný detail. Jak se dopravit na letiště? Pokud máte s sebou jen příruční zavazadlo, je to o něco jednodušší, ale s obrovským kufrem či dvěma nastává problém, na který musíte myslet předem.

MHD

Je to fajn možnost, ale pouze se zmiňovanou příruční taškou či batohem. Více věcí znamená více námahy, komplikací, nepříjemností. Například takový nápad natlačit kufr do plného autobusu lidí může znít jako zajímavé řešení, ale v praxi to už asi (pro vás) vtipné nebude. Nedej Bože, že ho ještě někomu pustíte na nohu a zaručeně budete mít po pěkném dni. Negativem MHD je také to, že se musíte přizpůsobit času odjezdů a počítat se zpožděními, které zaručeně nastanou.

Pokud máte navíc odlet v noci nebo pozdě večer, když jsou mezi odjezdy autobusů větší časové odstupy, musíte si vyhradit pořádnou časovou rezervu. A poslední minusový bod patří cestě na vzdálenější letiště, například z hlavního města na vídeňský Schwechat – v tomto vám bratislavská městská doprava nepomůže.

AUTO

Zda máte toho s sebou více nebo méně, auto bez problémů odveze jakoukoliv zátěž. Majitelé vozidel mají v tomto ohledu nespornou výhodu. Odjezd na letiště závisí jen na nich. Tedy téměř. I v tomto případě je třeba počítat s časovou rezervou, pokud se vyskytnou nečekané dopravní komplikace, ale také s rezervou na parkování. Právě to může nadělat velké problémy. Když odlétáte ve frekventovaném čase, parkoviště u letiště bude s velkou pravděpodobností plné a najít byť jedno parkovací místo bude skutečným zážitkem.

Cena parkovného je přímo úměrná dobré lokalitě, takže doprava téměř až k odletové bráně vám z kapsy vytáhne nezanedbatelnou sumičku. Na nonstop hlídaném parkovišti to bude ještě více. Proto si je třeba tyto poplatky dobře propočítat, aby vás výsledná cena nezaskočila.

ODVOZ

Dobrým řešením je požádat o odvoz na letiště člena rodiny nebo známého. Toto řešení si volí mnoho lidí, protože se tak vyhnou problémům s parkováním. Navíc se tím zbaví částky za dlouhodobější stání auta na parkovišti a platit budou muset jen palivo, případně příspěvek ochotnému řidiči. Co však nepotěší, je to, že daný čas odletu nemusí řidiči zapadat do jeho plánů. Přece jen může mít svůj vlastní program, případně se naskytne nějaký vážný důvod, pro který se jednoduše nedostaví.

TAXI

Sázkou na jistotu je využít služeb profesionálních řidičů taxislužby. Jsou k dispozici ve dne i v noci a můžete si je zavolat na přesný čas, kdy chcete vyrazit z domu. Jelikož podobnými situacemi procházejí pravidelně, umí předvídat trvání jízdy v daný den, kterou trasou je výhodné jet a naopak, jaké se vyhnout. Máte tedy jistotu, že svůj let stihnete a na letišti budete i s potřebnou časovou rezervou.

Taxíkem se můžete dostat nejen na slovenské letiště, ale i na mezinárodní vídeňské letiště, a to dokonce ve velkém stylu. Řeč je o luxusních bílých limuzínách VB Taxi, které si můžete dovolit i bez toho, aby to zruinovalo váš rodinný rozpočet. Ceny jsou přizpůsobeny naším poměrům, ale služby světové. Kromě toho, že se s řidičem taxíku můžete dohodnout na přesném dni a čase odjezdu, společnost nabízí i jízdy na Schwechat za zvýhodněné ceny. Platí to pro frekventované termíny během července, srpna a září, které jsou uvedeny na stránkách společnosti.

“Tak co, odjedeme na letiště, jak se říká, „na velkého pána“ i vy?”