NACHÁZÍ SE VÁŠ ÚČET PO NOVÉM ROCE V ČERVENÝCH ČÍSLECH? JE ČAS NA FINANČNÍ DETOX!

NACHÁZÍ SE VÁŠ ÚČET PO NOVÉM ROCE V ČERVENÝCH ČÍSLECH? JE ČAS NA FINANČNÍ DETOX! 1

Začátek nového roku s sebou přináší možnost začít znovu, s čistým štítem. Někdo si koupí permanentku do fitness centra, jiný začne zdravě jíst – vždyť to znáte. Mnozí z nás však kromě pozitivních pocitů zažívají posváteční  „hangover“ ve své peněžence. Vysoká čísla na účtu zredukovaly vánoční dárky či zimní dovolená v teple.

Pokud jste se ocitli v podobné situaci, nezoufejte. Řešením není totálně zredukovat vaše výdaje. Investiční experti z NerdWallet, americké společnosti, zaměřené na edukaci v oblasti osobních financí, mají pro vás několik rad, jak získat pod kontrolu tuto nepříjemnost.

Změňte svou sociální rutinu

Váš společenský život nemusí utrpět jen proto, že se snažíte uhlídat peníze na vašem bankovním kontě. Několik změn ve vaší rutině však může přinést působivé výsledky. Například, pokud jste navyklí dopřát si večeři či pár drinků v podniku se svými přáteli, raději je občas pozvěte k vám domů a pohostit jejich dobrým vínem či jídlem sami. Jak jistě víte, přirážky v barech a restauracích zvyknou navýšit cenu nápojů i pokrmů až o 300 procent. Tato změna vám pomůže trochu ušetřit, ale zároveň pocítíte uvolněnější domácí atmosféru.

Kontrolujte impulzivně nákupy

Všichni to dobře známe – koupíme si něco, protože se nám to v daném okamžiku zalíbí, avšak o několik měsíců přijdeme na to, že předmět vůbec nevyužíváme. Impulzivní nákupy jsou strašákem pro vaši peněženku. Lék na ně je však jednoduchý – dříve, než se rozhodnete koupit si věc dražší než 100 eur, počkejte 24 hodin. Když vás přejde prvotní nadšení z nakupování, nakonec si možná druhý den uvědomíte, že danou věc vůbec nepotřebujete.

Odolávejte technologickým pokušením

Víte spočítat, kolik newsletterů s lákavými nabídkami vám přijde v průběhu dne? (U mě je to minimálně 10.) Nedávná studie společnosti PricewaterhouseCoopers totiž ukázala, že digitální technologie a sociální média ve velké míře ovlivňují co a v jaké míře nakupujeme. Zkuste se odhlásit z odběru novinek a pozorujte, jak se to odrazí na vašich nákupech.

Dejte sbohem automatickým platbám

Je snad nemožné pamatovat si všechna čísla platebních karet, proto se mnozí uchylujeme k automatickému ukládání dat. Nejenže je to nebezpečné (hackeři se ke kartovým údajům dostanou opravdu velmi snadno), urychluje a zjednodušuje to vaše nakupování na internetu, což v konečném důsledku vede k již zmíněným impulzivním nákupům. Řešením je zrušení automatických plateb. Nakupování vás určitě projde, pokud budete muset pokaždé vstát z gauče, abyste skočili po peněženku a zadali potřebné údaje.

Spřátelte se s automatickou úsporou

Mnozí z nás zapomínají na ukládání peněz do rezervy a mnohem raději utrácejí „rezervu“, kterou právě mají v peněžence. Proč však nejprve nevkládat peníze do spoření a až potom utrácet zbytek? Pokud to váš bankovní účet umožňuje, nastavte si automatický měsíční depozit prostředků. Peníze si odkládejte na spořící účet, přičemž jejich později využijete na něco „pořádně“, což vám udělá radost.