Udělali krok k léčbě cukrovky, vyrobili buňky na produkci inzulinu

Udělali krok k léčbě cukrovky, vyrobili buňky na produkci inzulinu 1

Kmenové buňky se poprvé podařilo přeměnit na specializovaný typ vyrábějící inzulín. Praktická léčba je vzdálená roky.crop-145858-4ed7ae5880bef-cukrovka
Díky kmenovým buňkám udělali lékaři krok ke skutečné léčbě cukrovky.

Mnoho lidí na světě každý den bojuje s následky násilné vnitřní revoluce. Jejich imunitní systém se jednoho dne zbláznil a začal zabíjet specializované buňky v jejich vlastním pankreatu.

Za oběť si vybral takzvané beta buňky, které vytvářejí inzulín a pomáhají tak tělu zpracovat cukr. Bez těchto buněk je člověk odkázán na inzulínové injekce. Ty se podávají již bezmála sto let, ale ani ty nejpřesnější moderní měření a dávkování nemohou buňky nahradit.

Diabetikům i nadále hrozí poškození nervového systému či ztráta zraku a jsou odkázáni na celoživotní boj s vlastním tělem.

Průlomový výzkum

Stejnou budoucnost měli před sebou i děti profesora Douga Meltona, který dnes působí na Harvardově univerzitě. Jeho synovi diagnostikovali diabetes prvního typu krátce po narození. Dcera stejnou poruchou začala trpět ve 14 letech. Jejich otec se rozhodl, že nemoc vyléčí.

Po patnácti letech zkoumání udělal první průlomový krok. Spolu s týmem studentů se mu podařilo přeměnit lidské kmenové buňky na beta buňky, které bez problémů přijali hlodavce. Jeho výzkum zveřejnil prestižní vědecký magazín Cell.