V minulém článku jsme vám nabídli drobnou ochutnávku těch nejpodivnějších příchutí zmrzliny, jaké se ve světě vyrábějí. Na cestě za bizarnosti budeme pokračovat. Tentokrát se nevyhneme ani skutečným podivnosti, při kterých si položíte otázku: „Kdo by toto proboha jedl?“ Pohodlně se usaďte, začínáme.
# 6 račte cosi pálivé?
Asijská kuchyně dokáže cizince všeličím překvapit. A je jedno, zda ji vyzkoušíte přímo v zemi původu nebo v multikulturním New Yorku. V zmrzlináren Il Laboratorio del Gelato podávají štiplavou zmrzlinu, která je vyrobena z křenu. Ne však z toho našeho, ale z mnohem pálivějšíhoho japonského křenu. Má světle zelenou barvu a známý je jako hlavní surovina omáčky k sushi. Přesně tak, tato zmrzlina se vyrábí z pověstného a drahého wasabi. Určená je jen pro odolné jazýčky, protože i ve formě zmrzliny je wasabi pořádně štiplavé. A když už jsme u štiplavý, v nabídce zmiňované zmrzlinárny nás zaujala ještě jedna netypicky pálivá příchuť, a to pepř.
# 7 tučnější pochoutka
Specialita francouzské kuchyně vypadá v takové mléčné a chlazené podobě lákavě. Otázkou však zůstává, kdo by se odhodlal okusit zrovna zmrzlinu s příchutí foie gras, tedy po našem husích nebo kachních jater. Chlazený dezert vanilkové barvy vám na stůl postaví v Humphry Slocombe ‚s v San Francisku, o kterém byla řeč již v předchozím článku (vyrábějí tam i slaninové a šunkový zmrzlinu). Tuto specialitu můžete ochutnat iv Paříži v japonské restauraci Guilt Guilt, kde se podává jako příloha k masu.
# 8 Cosi z moře
Rozličné mořské potvůrky jste už určitě ochutnali, zaručeně však ne v této podobě. Zmrzlinu s příchutí chobotnice (čtete správně) dostat v japonském Ice Cream City. Je to obrovský obchod, ve kterém jsou chladničky odspodu až nahoru přeplněné nádobkami se zmrzlinou. No a k těm příchutím – jedna podivnější než druhá. Z mořských specialit například mořský ježek, medúza, chobotnice inkoust či krab. Dostat tu i speciální upírský mix (česnek a máta), grilované křidélka, tulipán, zmiji …
# 9 Řekněte syyyyr!
Nebo raději rovnou gorgonzola, neboť toto je jedna z příchutí v italském podniku Il Gelato di Claudio Torcy. Zmrzlinové duo tvoří s octem a světe div se tato kombinace chutí prý vůbec ne špatná. Spojením zmrzliny a sýra vznikla i další chlazená pochoutka s názvem Burr Soft Serve z dílny Dominiquea Anse. Jde o točenou zmrzlinu ze sýra Burr, což je vlastně kulička mozzarelly naplněna směsí smetany s kousky s mozzarelly . Nahoře je navíc politá karamelovou balsamicovou omáčkou a ozdobena lístky bazalky.
# 10 Dezert u sousedů
Abychom za podivnosti nechodili pouze do vzdálených koutů světa, nyní vám dáme tip na podivné zmrzliny od našich západních sousedů. Najdete je v zmrzlináren ve Stráži pod Ralskem, kde se dá během sezóny vybrat ze 140 odlišných druhů. Kromě klasických ovocných nabízejí i mléčné, alkoholické, DIA a light zmrzliny, ale i takzvané speciality. Mezi nimi můžete nalézt například příchuť čabajky, balkánského sýra, svíčkové, mrkve, máku, křenu či kopru. V podstatě si můžete vybrat kompletní oběd. Tak dobrou chuť.