Po dvou sladkých dobrotách, které jsou dostupné výhradně v USA, se přesuneme na asijský kontinent. Právě zde totiž můžete ochutnat oficiálně nejdražší sushi na světě. Podotýkáme však, že jeho cena vás donutí sáhnout hluboko do peněženky.
Na jednom z filipínských ostrovů, které ohraničují okrajové Filipínské moře od Tichého oceánu, se nachází Manila. Je to hlavní město celého souostroví a zároveň sídlo restaurace s unikátním druhem sushi. Vyrábí se klasickým způsobem, přesně tak jako každé jiné, avšak ne všechny suroviny můžeme považovat za běžně dostupné. Speciální verze nigiri sushi obsahuje kromě základních ingrediencí, tedy rýže a kousků mořských potvůrek navrchu, i plátky 24 karátového zlata.
Šéfkuchaři Angelita Araneta Jr., jehož přezdívají i Karat Chef, se to však nezdálo dost luxusní. Právě proto dotáhl dojem z rolí sushi do dokonalosti přidáním 0,20-karátového afrických diamantů. Za tento výtvor v ceně 91 800 filipínských pesos, což je v přepočtu přesně 1978,15 dolarů, vysloužil zápis do Guinessovy knihy rekordů. Podotýkáme, že za zmíněnou cenu nedostanete více než 5 kousků nigiri sushi.
Tímto se však pokus o přepych v asijské kuchyni nekončí. O dva roky později totiž Araneta Jr. oslnil kulinářský svět ještě pompéznější podobou sushi. Tentokrát však nevsadil pouze na diamanty, ale sáhl také po perlách značky Mikimoto. Na každém z pěti rolí se tedy nacházejí tři bílé perly uložené na vrstvě kaviáru. Kousky sushi jsou iv tomto případě obalené do třpytivých zlatých plátků, ozdobené diamantem a servírované tím nejvytříbenějším a nejbohatším zákazníkům.