Chemické reakce při pražení mohou narušit imunitní systém.
LONDÝN, AIX EN PROVENCE. Ve východní Asii, v Evropě či ve Spojených státech trpí lidé stejnými typy alergií na potraviny. Existuje však výjimka: na Západě se přibližně dvakrát častěji vyskytují alergici na arašídy.
Vědci nyní částečně zjistili proč. Východoasijská populace totiž častěji konzumuje vařené nebo syrové lusky jako pražené. Podle studie publikované v Journal of Allergy and Clinical Immunology vyvolávají pražené arašídy alergické reakce s větší pravděpodobností než surové.
Vědci z Oxfordské univerzity to zjistili při testech na myších. Zvířata reagují na pražené vzorky silnějšími imunitními reakcemi. Výzkum zjistil, že alergie na arašídy způsobují zejména chemické procesy při vysoké teplotě pražení, které mohou narušit imunitní systém organismu a vyvolat alergické reakce.
U lidí se imunitní reakce liší. Některé mohou být mírné, což se projevuje například vyrážkou, jiné mohou být nebezpečnější: například otoky v ústech či potíže s dýcháním. Za rozdíly mohou geny, které regulují imunitní systém.
„Je to poprvé, co se potenciální spouštěč alergie na arašídy přímo projevil,“ řekl podle BBC Quentin Sattentau, který vedl výzkum.
„Náš výzkum je jen v rané fázi a myslíme si, že by bylo předčasné, aby se zastavilo pražení arašídů, dokud se neprovedou další testy pro potvrzení tohoto výsledku.“