Apple a Google společně pracují na technologii pro sledování koronavirových kontaktů

Apple a Google společně pracují na technologii pro sledování koronavirových kontaktů 1

Apple a Google ohlásili vzácný případ spolupráce při vytváření nové sledovací technologie. Ta bude využívat signál Bluetooth na sledování, zda uživatelé přišli do kontaktu s osobou nakaženou koronavirem. Odborníci v oblasti zdraví tento krok chválí, ale zároveň varují, že tato technologie není náhradou za testování.

Firmy Apple Inc a Alphabet Inc prohlásily, že budou společně pracovat na vytvoření technologie sledování kontaktů, která má za úkol zpomalit šíření koronaviru tím, že umožní uživatelům zvolit si protokolování dalších telefonů, v jejichž blízkosti se budou nacházet. Vzácná spolupráce mezi dvěma IT společnostmi sídlícími v kalifornském Silicon Valley, jejichž operační systémy řídí 99 % smartphonů na světě, může urychlit použití aplikací, které mají za úkol dostat potenciálně infikované jedince na testování či do karantény rychleji a spolehlivěji, než dosavadní systémy ve většině světa. Takové sledování bude hrát zásadní roli při zvládání viru, jakmile skončí přikázaná izolace, jak říkají odborníci v oblasti zdraví.

Plánovaná technologie také dodává závažnost globálnímu konfliktu mezi obhájci soukromí, kteří dávají přednost decentralizovanému systému na sledování kontaktů, a vládami v Evropě a v Asii prosazujícími centralizovaný přístup, který však vykazuje technickou slabost a potenciálně vlády informuje o tom, s kým se lidé stýkají.

 „S Apple a Google budete mít všechny funkce veřejného zdravotnictví, které potřebujete, díky decentralizované a na soukromí dbající aplikaci,“ říká Michael Veale, lektor práva na Univerzitě College London, který se podílí na evropském systému sledování kontaktů DP3T. Podle něj centralizovaná řešení, jaká byla navržena ve Velké Británii a v Německu, by s novou technologií už nefungovala.  

Aby byl efektivní, systém ze Silicon Valley vyžaduje, aby se do něj přihlásily miliony lidí, které by důvěřovaly zabezpečení technologických společností. Také je nezbytný hladký dohled od systémů veřejného zdravotnictví v zemích.

Obě společnosti prý před pár týdny začaly s vývojem technologie, která by usměrňovala technické rozdíly mezi systémy iPhone od Apple a Android od Google; ty bránily společnému fungování některých dosavadních aplikací na sledování kontaktů. Podle tohoto plánu budou telefony uživatelů vydávat originální signál Bluetooth, a telefony ve vzdálenosti do 2 m mohou získat anonymní informace o setkání s případy infikovaných. Lidé, kteří objeví koronavirový případ, mohou poslat šifrovaný seznam telefonů, do jejichž blízkosti se dostali, firmám Apple a Google. Ty pak spustí upozornění pro potenciálně vystavené uživatele, kde mohou vyhledat další informace. Zdravotní instituce musí nejprve ohlásit, že jedinec byl pozitivně testován, než data odešlou. Protokoly budou zakódovány tak, aby byla data nakažených jedinců uchována v anonymitě, a to i pro firmy Apple, Google a tvůrce aplikací. Apple a Google říkají, že jejich systém sledování kontaktů nebude zahrnovat polohu GPS.

„Společnostem Apple a Google můžeme přičíst k dobru, že oznámily přístup, který zmírňuje největší obavu z hlediska soukromí a centralizace,“ říká Jennifer Granick, poradkyně pro dohled a kybernetickou bezpečnost z Americké unie občanských svobod. Dodává, že společnosti mohly mít více zabezpečení, jako je specifikování, že prvky pro sledování kontaktů nebudou použity mimo současnou pandemii.

 

Není to náhrada za testování

Apple a Google plánují v polovině května zveřejnění softwarových nástrojů pro aplikace na sledování kontaktů, které schválí oni a zdravotní instituce. Aplikace, jako je Private Kit a CoEpi, které kontaktovaly Apple a Google před měsícem, prohlásily, že nové nástroje jim umožní opustit potenciálně nespolehlivá řešení. Aplikace se budou moci zaměřit na rozvoj a jednoduché rozhraní pro uživatele a pracovníky ve zdravotnictví, díky Apple a Google používajícím Bluetooth a dbajícím na soukromí, jak říká Dana Lewis, hlavní vývojářka aplikace CoEpi pro vyhledávání kontaktů.

Apple a Google však plánují v příštích měsících zveřejnit softwarové aktualizace, takže uživatelé nebudou potřebovat další aplikaci pro přístup k okolním telefonům. Google říká, že nástroje a aktualizace nebudou dostupné tam, kde jsou jejich služby zablokovány, např. v Číně, nebo u neoficiálních zařízení Android. Apple bude technologie distribuovat jako aktualizace svého operačního systému pro iPhone.

V průměru 76 % lidí v USA a dalších zemích s vyspělou ekonomikou má smartphone, jak vloni zjistilo výzkumné centrum Pew Research Center, ve srovnání s 45 % v zemích s vynořující se ekonomikou. Vlády po celém světě usilují o adaptaci softwaru, který by zlepšil jinak pracný proces sledování kontaktů, se kterým by zdravotníci získali nedávné kontakty infikované osoby a mohly je požádat o testování a karanténu. Odborníci spojují rozsáhlé testování a sledování kontaktů se zpomalením šíření viru v zemích, jako je Jižní Korea.

 „Není to náhrada za testování, ale vznikají přitom účinné výsledky, takže se lidé mohou chovat zodpovědněji, izolovat se, a celkově se zmenšuje úzkost obyvatel,“ říká Albert Gidari, lektor právnické fakulty Stanfordovy univerzity a dříve dlouhodobý externí poradce pro Google.

***

Nový český antigenní test na bázi slin vyrábí v současnosti společnost Bakter Medical.  Testy doporučují přední čeští odborníci a dle českých laboratorních výsledků mají velkou shodu s PCR testy. Testy mohou snadno provádět i osoby bez lékařského vzdělání a nevyžadují laboratorní vybavení. Jsou vhodné pro testování do firem, domovů důchodců, škol, sportovních družstev atd.. Testy lze provádět z domova před schůzkou, návštevou rodiny, odchodem do zaměstnání nebo na různé akce.

O testech se můžete dovědět více na stránkách https://www.baktermedical.cz/