Covid-19 a ztráta čichu: proč k ní dochází

Covid-19 a ztráta čichu: proč k ní dochází 1

Ztráta čichu může být způsobena ucpaným nosem, ale u pacientů s covid-19 k němu dochází i bez něj.

Nedávno publikovaná studie se zaměřuje na jeden z typických symptomů covid-19: ztrátu čichu. Koronavirus napadá buňky vázáním se na receptor, který se nachází na jejich povrchu a nazývá se ACE2. Buňky v nose, které pomáhají určovat pachy, jsou na tento receptor obzvlášť bohaté (podle výzkumu zveřejněného v odborném žurnále European Respiratory Journal), a právě proto se na ně virus zaměřuje. Při studii zkoumali vědci z Johns Hopkins University vzorky tkáně z nosu od 23 pacientů. Vzorky byly získány během lékařských postupů u stavů nesouvisejících s covid-19, jako jsou nádory nebo chronická rinosinusitida (zánětlivá choroba nosu). Žádnému z pacientů v této studii nebyl diagnostikován koronavirus. Vědci také odebrali vzorky z průdušnice (trachea). Vzorky pak byly dány do laboratoře, kde se za použití fluorescenčního barviva mělo zjistit, kde se nacházejí receptory ACE2. Vědci našli nejvyšší koncentraci receptorů ACE2 v buňkách čichového epitelu, což je část nosu, která vnímá pachy. Zde bylo množství receptorů ACE2 200-700x vyšší než v jiných částech nosa a v průdušnici.

„Bude však třeba další výzkum, aby se zjistilo, jestli se koronavirus skutečně váže k receptorům v této části nosu.  Pokud se to potvrdí, může to vysvětlovat, proč pacienti s covid-19 ztrácejí čich,“ říká dr. Andrew Lane, profesor otolaryngologie na univerzitě Johns Hopkins a hlavní autor studie.

Ztráta čichu (anosmia) jako symptom není nic neznámého – trpí jí někdy např. lidé s nachlazením či chřipkou. Ale v takových případech je symptom obvykle způsoben ucpaným nosem.

 „Myslím, že na covid-19 je neobvyklé to, že ve skutečnosti nevidíte mnoho (fyzických) nosních symptomů, jako je ucpání nebo rýma, které obvykle se ztrátou čichu spojujeme.”  U nachlazení nebo chřipky je nos fyzicky ucpaný, je menší proudění vzduchu a mizí čich. To se však obvykle nestává u covid -19. Ve své praxi prý dr. Lane viděl pár pacientů, kteří si stěžovali na ztrátu čichu u covid -19. U většiny z nich se naštěstí znovu objevil během pár týdnů po uzdravení.

Dr. David Gudis, otolaryngolog na lékařské fakultě Columbia University v New Yorku, také viděl mnoho pacientů se ztrátou čichu spojenou s covid -19. Jeho pacienti si stěžují na celou řadu symptomů, od částečné či úplné ztráty čichu až po vnímání neexistujících pachů, což se označuje jako fantosmie. Gudis, který se také zapojil do výzkumu, chválil novou práci jako vynikající, která může potenciálně vést k léčbě, jenž zamezí pronikání viru do buněk a jeho šíření na další. 

“Léčba, při které se pokryje výstelka nosu, by mohla zablokovat receptory, a tím i vstup viru do buněk,” říká dr. Lane. K tomu však bude potřeba ještě další výzkum.

***

Nový český antigenní test na bazi slin začala výrabět společnost Bakter Medical. Tyto testy doporučují přední čeští odborníci, jelikož dle českých laboratorních výsledků mají velkou shodu s PCR testy. Testy lze snadno provádět i osobami bez lékařského vzdělání a nevyžadují laboratorní vybavení. Vhodné pro testování do firem, domov důchodců, škol nebo sportovních oddílů. Testy lze provádět z domova před schůzkou, návštevou rodiny, příchodem do zaměstnání nebo na různé akce.

Více o těchto testech se můžete dovědět na stránkách https://www.baktermedical.cz/