Vakcína od Pfizer účinkuje i proti mutacím koronaviru

Vakcína od Pfizer účinkuje i proti mutacím koronaviru 1

Nová studie přináší první svědectví, že vakcína proti covid-19 může být účinná i proti 2 novým kmenům koronaviru, které byly identifikovány v Jihoafrické republice a ve Velké Británii, a to i přes rozdílné mutace. Tyto kmeny mají společnou mutaci N501Y, která – podle obav vědců – může viru pomoci vyhnout se imunitní ochraně vyvolané vakcínou.

Ve výzkumu zveřejněném nedávno online vědci zjistili, že protilátky od lidí, kteří už dostali vakcínu od Pfizer/BioNTech nevykazují „žádné snížení neutralizační aktivity“ ve srovnání s verzí viru, která přenáší mutaci N501Y, a kterou vytvořili v laboratoři. Za tímto účelem vědci testovali virus z krve 20 lidí, kteří už dostali 2 dávky vakcíny v rámci klinických testů. Mutace N501Y se nachází v proteinu ve výběžcích koronaviru, což je stejná struktura, na kterou se zaměřují vakcíny. Virus používá tento protein ke vstupu do buněk, které napadá. Tato konkrétní mutace pomáhá viru přilnout k lidským buňkám, což může částečně vysvětlovat, proč jsou nové kmeny nakažlivější. Ale je to jen jedna z mnoha mutací v obou kmenech, která by mohla způsobit větší odolnost viru vůči vakcínám a léčbě.

Studie provedená vědci ze společnosti Pfizer a z lékařské fakulty Texaské univerzity netestuje celou škálu těchto mutací, ani nebyla zatím odborně recenzována. I když se u virů dá očekávat, že budou mutovat (často způsoby, které jsou pro virus neutrální nebo dokonce školové), podle odborníků se jedná o více než jen pouhý souhrn částí: některé mutace působí interakce s jinými, především mění tvar nebo funkci struktur, jako je protein ve výběžcích.

„Omezení této studie spočívá v tom, že mutace byla testována v izolaci,“ říká v prohlášení Deborah Dunn-Walters, předsedkyně Britské imunologické společnosti pro covid-19 a imunologii. Říká, že mutace, které mají společný vliv, by měly být testovány společně. Lidé si obvykle vytvoří více než jeden typ protilátky proti viru, takže podle odborníků není pravděpodobné, že by taková mutace mohla způsobit, že virus bude vůči vakcíně zcela rezistentní. Odborníci si však nejsou jistí, jestli na nové kmeny bude mít vůbec nějaký účinek.

„Potřebujeme vidět skutečnou ochranu před novými variantami u účastníků klinických testů, které stále probíhají, abychom si mohli být jistí, že je vakcína stejně účinná,“ řekl v prohlášení Alexander Edwards, docent biomedicínské technologie na Univerzitě v Readingu ve Velké Británii. Edwards ani Dunn-Walters se nového výzkumu neúčastnili.

Je-li virus nakažlivější nebo méně ovlivnitelný vakcínou, podle odborníků to také může zvednout požadavek na počet lidí, kteří budou muset být očkování, aby se dosáhlo stádní imunity. V prohlášení minulý měsíc společnost Pfizer uvedla, že provedla podobné testy na několika mutantních kmenech. Do této chvíle prý našla souvislé pokrytí všech testovaných kmenů. Bude však důležité pokračovat ve sledování významu změny pro pokrytí vakcínou, říkají vědci v nové zprávě, to kvůli možnosti, že budoucí mutace mohou způsobit změnu kmene vakcíny.

Vakcíny od Pfizer i Moderny použávají genetickou technologii, která umožní vakcínám rychlé adaptování pro řadu mutací. V prohlášení BioNTech říká, že jsou (spolu se společností Pfizer) povzbuzeni ranými výsledky studie in vitro (v laboratorních podmínkách), ale zdůrazňuje, že budou potřeba další data, aby bylo možné sledovat, jak je vakcína účinná pro prevenci onemocnění způsobeného novými variantami viru. 

***

Nový český antigenní test na bazi slin začala výrabět společnost Bakter Medical. Tyto testy doporučují přední čeští odborníci, jelikož dle českých laboratorních výsledků mají velkou shodu s PCR testy. Testy lze snadno provádět i osobami bez lékařského vzdělání a nevyžadují laboratorní vybavení. Vhodné pro testování do firem, domov důchodců, škol nebo sportovních oddílů. Testy lze provádět z domova před schůzkou, návštevou rodiny, příchodem do zaměstnání nebo na různé akce.

Více o těchto testech se můžete dovědět na stránkách https://www.baktermedical.cz/