Německé noční kluby mohou být prohlášeny za kulturní památku

Německé noční kluby mohou být prohlášeny za kulturní památku 1

Díky doporučení změnit status nočních klubů a podniků s živou hudbou na kulturní památky je nyní Německo na dobré cestě k získání řady nových kulturních institucí.  To znamená, že hudební kluby se zaměřením na umělce, mladé talenty a kurátorství programů se dostanou do stejné skupiny jako divadla, opery, muzea, a koncertní síně.

Německý federální parlament Bundestag potvrdil svůj závěr, že „kluby jsou kultura“ a nedávno schválil, aby byly hudební kluby a podniky s živou hudbou umístěny mezi zařízení pro kulturní účely. Především kluby v Berlíně představují obrovskou atrakci pro návštěvníky a jen samotné množství a rozmanitost podniků ve městě jej dostal na mapu coby klíčovou destinaci pro hudební fanoušky z celého světa. Změna právního statusu ze „zábavních podniků“ na „kulturní instituce“ ochrání některé kluby před gentrifikací a znamená, že budou smět otevřít také v dalších, více venkovských regionech země. Při potvrzení kulturního statusu hudebních klubů a podniků s živou hudbou Bundestag dle vlastních slov „potvrzuje a uznává úspěchy jejich provozovatelů, umělců, zaměstnanců i nezávislých pracovníků“. Ti navíc získají daňové úlevy. Realizována budou řešení na ochranu okolí před hlukem, aby pomohly k řešení konfliktů mezi kluby a blížícím se rozvojem. Podle asociace Live Musik Kommission má klubová kultura pro Německo velkou kulturní a ekonomickou hodnotu.

„Kluby jsou podnikatelsky, kulturně, společensky a architektonicky jedinečné otevřené prostory, které lákají k experimentování, setkávání a získávání zkušeností. Zároveň představují významnou součást kulturních a kreativních oborů s více jak 50 000 zaměstnanci a nezávislými pracovníky a s ročním obratem kolem 1,1 mld. EUR.“

Další informace najdete na stránkách Live Musik Kommission.