Hologram v boxu, který Vás přenese kamkoli

Hologram v boxu, který Vás přenese kamkoli 1

Cílem nových volumetrických displejů je změnit způsob, jakým komunikujeme.

Ikonická scéna s hologramem princezny Leie v původním filmu Star Wars z roku 1978 hodně povzbudila náš technologický zájem o tuto futuristickou formu komunikace. V roce 2012 ve skutečném světě ohromilo publikum převratné teleprezenční vzkříšení rappera Tupaca Shakura na hudebním festivalu Coachella a dostalo se do titulků. Takové akce však mohou trvat měsíce plánování a stát stovky tisíc dolarů. Nedávno jsme byli svědky vzniku videogrammetrie (vytváření 3D modelů pomocí videí pořízených z různých úhlů) a Microsoft zpřístupnil v omezeném náhledu svou technologii pro virtuální spolupráci Microsoft Mesh. Systémy však vyžadují brýle pro VR, respektive chytré brýle, což omezuje jejich přitažlivost.

Nyní bez použití brýlí zaujaly diváky dvě společnosti zdánlivě podobnými technologiemi. ARHT Media se sídlem v kanadském Torontu a PORTL Inc., startup z Los Angeles, začaly dodávat přenosné plug-and-play boxové holoportální systémy o velikosti telefonní budky. V obou případech se přenášená osoba (presenter) ve studiu může objevit v plné velikosti, realistické 3D podobě a komunikovat s lidmi kdekoli na světě, kde je jeden nebo více boxů přes internet připojeno k firemním sítím. Nedávno bylo možné vidět živou ukázku technologie PORTL, když byla technologická investorka v PORTL, Marina Haba v Los Angeles, virtuálně přenesena do boxu PORTL v tokijském bytě, aby tam promluvila se svým synem. Ona a další, kteří se prezentace zúčastnili, vypadali neobyčejně realisticky. Když spolu mluvili, působilo to, jako by Marina Haba stála v boxu. Zvuk byl ale pro přihlížející slabý a jinak plynulou komunikaci občas narušila latence. Celkově však byla prezentace výrazná a efektní.

David Nussbaum, zakladatel a generální ředitel společnosti PORTL, uvedl, že latence je v současnosti menší než 1 sekunda a jejich cílem je snížit ji pod 100 milisekund. PORTL Epic Box váží přibližně 180 kg, má výšku 2,1 m, šířku 1,5 m a hloubku 0,6 m. Standardní elektrická zásuvka a internetové připojení jsou vše, co je potřeba pro plug-and-play a pro přihlášení do cloudové sítě PORTL, která využívá Amazon Web Services. Obousměrný audio systém reproduktor-mikrofon je zabudován do rámů boxu po obou stranách, zatímco nahoře jsou zabudovány dvě kamery: kamera Intel RealSense zachytí osobu přímo před boxem, aby ji mohl vidět presenter ve studiu, a kamera Logitech Brio 4K poskytuje hloubkový pohled na okolí. Na straně přenášeného je potřeba jednoduché studio (které je dostupné jako souprava od PORTL) vybavené softboxem namontovaným na stativu pro LED osvětlení, zpětným monitorem zobrazujícím osobu, která komunikuje s přenášeným, 4K kamerou na stativu a mikrofonem typu boom nebo lavalier. Zdrojem pro připojení k internetu může být wifi, 5G nebo Ethernet. Je také zapotřebí “scéna“ přenášenou osobu, což je souvislý bílý papír cyclorama pro vytvoření bílého pozadí a akrylová deska položená přes papír, na které může přenášená osoba stát a pohybovat se. Podle Nussbauma lze PORTL použít k prezentaci akcí, jako jsou virtuální módní přehlídky, umělecké a muzejní výstavy, a také k propagaci produktů. Instruktoři mohou učit dovednosti své žáky jako v reálu, zatímco inženýři mohou předvádět prototypy přenosem ke kolegům s přístupem do propojených boxů.

Rozšířená realita (AR) a společnost s dohledem 

Holografický projektor

Jak volumetrické zobrazovací zařízení funguje? Společnost mnoho neprozrazuje, takže zde uvádíme, co víme. Za prvé, PORTL Box, který je jasně a rovnoměrně osvětlen vestavěnými LED diodami nahoře, dole a ze stran, je určen k zachycení a zobrazení stínů (ze stěn) a odrazů (od podlahy). Kromě toho společnost používá dotykový open-cell LCD panel vlastní velikosti vyrobený podle specifikací společnosti PORTL. Panel je umístěn asi 12 cm od rámu, aby vytvořil efekt okna, zatímco samotný box má vnitřní hloubku 43 cm. Právě tato kombinace stínu, odrazu a pečlivě umístěného panelu dodává zobrazovanému obsahu vzhled objemové hloubky. Dochází k tomu proto, že každé naše oko vidí mírně odlišný obraz, což je binokulární disparita, kterou mozek používá k rekonstrukci 2D scén na scény s 3D hloubkou. Podobně PORTL využívá stín, odraz a hloubku za LCD panelem k vytvoření objemového efektu. HoloPod Box od AHRT je také vybaven kamerami a obousměrnou komunikací. Pokud jde o technologii, video se promítá na síť z tkaného materiálu natřeného patentovanou reflexní barvou a obraz se odráží zpět k publiku. Díky pečlivému nastavení osvětlení na obou stranách reproduktoru spojují oči diváka informace a mozek vytváří objemový efekt. ARHT založila svá studia po přenos v Číně, Londýně, Torontu, New Yorku a Los Angeles, a také navázala kontakty s partnery v jiných zemích. Nabízí rovněž další větší displej HoloPresence, který se lépe hodí pro velké akce než „efekt krabice“, který poskytuje box. Ale Nussbaum věří, že relativní jednoduchost technologie PORTL usnadní zmenšování:

Doufáme, že mini verze bude připravena pro společnosti do konce roku, nebo určitě do 1. čtvrtletí příštího roku. A ve 2. nebo 3. čtvrtletí představíme spotřebitelské zařízení pro stolní desku.“

Překážku však představuje cena, která brání rychlému rozmachu. Ceny PORTL začínají od 60 000 USD, i když je k dispozici také pronájem „na mnohem nižší cenu“. ARHT uvádí pouze ceny předplatného, ​​které začínají od 15 000 USD a šplhají až k 40 000 USD ročně v závislosti na počtu přenosů. Lákavější by mohly být připravované mini PORTL.

„Doufáme, že se nám podaří snížit jejich cenu pod 2000 USD,“ říká Nussbaum.