Studie nedávno publikovaná v časopise Clinical Nutrition Open Science zkoumala souvislost mezi konzumací zeleného čaje a infekcí SARS-CoV-2, závažného akutního respiračního syndromu u obyvatel Japonska.
Studie prokázaly, že zelený čaj může snížit riziko chřipky a infekcí horních cest dýchacích. Navíc bylo prokázáno, že sloučenina epigalokatechin galát, která se hojně nachází v zeleném čaji, inhibuje infekci a přenos SARS-CoV-2. Také bylo prokázáno, že země s vysokou spotřebou zeleného čaje mají nižší míru nemocnosti a úmrtnosti na koronavirové onemocnění covid-19. Ve studii se výzkumníci zabývali souvislostí konzumace zeleného čaje s infekcí covid-19 ve skupině zdravotnických pracovníků v Japonsku. Účastníky studie byli zaměstnanci nemocnice se sídlem v Tokiu. Vědci použili data z opakovaného sérologického průzkumu covid-19 u pracovníků japonského Národního centra pro globální zdraví a medicínu. Účastníci odevzdali venózní krev a bylo měřeno jejich IgG a celkové protilátky proti nukleokapsidovému (N) proteinu SARS-CoV-2. Spotřeba zeleného čaje byla stanovena pomocí dotazníku, zatímco infekce SARS-CoV-2 byla zjišťována pomocí interních záznamů případů covid-19 potvrzených testem na protilátky nebo testem PCR. Účastníci byli dotázáni na spotřebu zeleného čaje během předchozího měsíce se 6 možnostmi od „žádný nebo ≤2 den/týden“ po „≥4 šálky/den“. Účastníci byli rozděleni do 4 kategorií na základě odpovědí v rozmezí od <1 šálek do ≥4 šálků denně. Tým použil vícenásobnou logistickou regresi k odhadu poměru šancí (OR) infekce SARS-CoV-2 podle spotřeby zeleného čaje.
Z celkového počtu 2640 účastníků bylo 767 mužů a 1873 žen; jejich věkové rozmezí bylo 21-75 let. U téměř 3 % (74 účastníků) bylo potvrzeno nebo podezření, že byli během epidemie pozitivní na SARS-CoV-2. Základní charakteristiky účastníků ukázaly, že ti s vyšší spotřebou zeleného čaje měli vyšší BMI a využívali veřejnou dopravu ve srovnání s jedinci s nižší spotřebou zeleného čaje. Žádné další rozdíly na základě spotřeby zeleného čaje nebyly pozorovány. Téměř 40 % (1049) účastníků denně konzumovalo zelený čaj. Celkově nebyla infekce SARS-CoV-2 významně spojena s konzumací zeleného čaje. Objevil se náznak poklesu pravděpodobnosti infekce SARS-CoV-2 spojený s konzumací 4 nebo více šálků zeleného čaje denně: OR 0,51 a 95 % interval spolehlivosti (CI) 0,20–1,31 . Snížená pravděpodobnost, i když ne statisticky významná, byla pozorována u infekce SARS-CoV-2 potvrzené testy PCR: multivariabilně upravený OR 0,36 a 95 % CI 0,08–1,58 pro infekce SARS-CoV-2 zjištěné testem protilátek (OR 0,72 a 95 % CI: 0,21–2,44), pro covid-19 diagnostikovaný před očkováním (OR 0,28 a 95% CI: 0,04–2,24) a pro covid-19 diagnostikovaný po očkování (OR nebo 0,46 a 95% CI: 0,06–3,71). V této studii provedené mezi zdravotnickými pracovníky v Japonsku, kde je zelený čaj oblíbeným nápojem, nebyly zjištěny žádné statisticky významné důkazy souvislosti mezi konzumací zeleného čaje a rizikem infekce SARS-CoV-2 potvrzené PCR nebo testy na protilátky. Avšak jedinci, kteří konzumovali více než 4 šálky zeleného čaje denně, měli nižší pravděpodobnost infekce SARS-CoV-2, ačkoli toto zjištění nebylo statisticky významné. To bylo v souladu s předchozími daty, která ukazují, že sloučenina epigalokatechin galát může inhibovat infekci a přenos SARS-CoV-2. Vzhledem k tomu, že nižší pravděpodobnost infekce u lidí s vysokou konzumací zeleného čaje byla pozorována ve výsledcích různých testů (PCR nebo testy na protilátky) a načasování (infekce před vakcinací nebo po vakcinaci), naznačuje to, že konzumace zeleného čaje může zabránit jak symptomatické, tak asymptomatické infekci, bez ohledu na očkování. Podle autorů vyžaduje nižší pravděpodobnost infekce u jedinců s vysokou spotřebou zeleného čaje další zkoumání. Studie také ukázaly, že zelený čaj inhibuje infekci jak divokým typem SARS-CoV-2, tak jeho novějšími variantami. Výsledky studie mohou být platit pro variantu delta, protože období postvakcinační studie odpovídalo epidemii vyvolané variantou delta.