Indická kuchyně

Indická kuchyně 1

Indická kuchyně se liší od ostatních nejen svojí chutí, ale také metodami vaření. Odráží přitom propracovanou směsici různých kultur a věků. Tak jako indická kultura bylo o jídlo v zemi ovlivěno různými civilizacemi, které přispěly svým dílem k její současné podobě.

Indické jídlo je známé především svojí kořeněností. V celé Indii, ať už se jedná o sever nebo jih země, se hojně používá koření. Ale nesmíme přitom zapomenout, že každé koření použité v indických pokrmech v sobě nese nějaké výživné nebo léčivé vlastnosti.

 

Severní Indie

Když začneme severní Indií, kašmírská kuchyně odráží silné vlivy Střední Asie. V Kašmíru se téměř všechny pokrmy točí kolem hlavní potraviny, rýže, která se v údolí hojně pěstuje. Dalším pokrmem je saag připravený z listové zeleniny nazývané hak. Přitom však další státy, jako je Paňdžáb, Harijána a Uttarpradéš, vykazují velkou konzumaci placek čapátí coby hlavní potraviny. Čapátí se připravuje z různých druhů mouky, např. pšeničné, rýžové, indické maida nebo cizrnové besan. Kromě čapátí zde k dalším podobným chlebovým plackám patří placky tandoori, rumaali a naan a další. V severním regionu je patrný vliv mughalské (muslimské) kuchyně.

 

Západní Indie

Kuchyně západní Indie je proslulá svojí jedinečnou chutí a různými druhy pokrmů. Státy Rádžasthán a Gudžarát představují pouštní kuchyni indického subkontinentu. Naleznete zde širokou škálu pokrmů dhal a achar (naložená zelenina), které nahrazují relativní nedostatek čerstvé zeleniny. Ve státech, jako je Maháráštra jídlo obvykle spojuje severní a jižní styl vaření: lidé zde používají jak rýži, tak pšenici. Na pobřeží v Bombaji je k dispozici bohatý výběr ryb. K vynikajícím místním pokrmům patří např. bombajské krevety a smažená ryba pompfret. Ve státě Goa, který leží dále na jihu, je možné pozorovat portugalský vliv ve vaření a pokrmech. K nejvýznamnějším pokrmům regionu patří sladkokyselé vindaloo, duck baffad, sorpotel a egg molie.

 

Východní Indie

Ve východní Indii je možné rozeznat charakteristickou kuchyni Bengálska a státu Assam. Hlavním pokrmem v Bengálsku je chutná kombinace rýže a ryb – Bengálci milují různé druhy ryb. Používají přitom speciální způsob přípravy známý jako hilsa, což znamená zabalení ryby do dýňového listu a přípravu v něm. Další nezvyklou ingrediencí, která je běžná v bengálské kuchyni, je bambusový výhonek. V regionu se připravuje také řada sladkostí obsahujících mléko, např. roshogollas, sandesh a cham-cham.

Indická kuchyně 2
tamarind

Jižní Indie

Ve státech jižní Indie se hojně používá koření, ryby a kokosové ořechy, protože většina leží u pobřeží. Pokrmy v Tamilnádu používají často tamarind, který dodává pokrmům kyselost – tím se dá snadno odlišit tamilská kuchyně od ostatních. Styl vaření ve státě Ándhrapradéš zahrnuje velké použití chili, které má vylepšit chuť jídla. Ve státě Kerala patří k oblíbeným dušené jehněčí a placky appam, malabarské smažené krevety, idlis, palačinky dosas, rybí fish molie a rýžové puttu. Další oblíbenou položku představuje slazené kokosové mléko. A pak je zde puttu, lepkavý rýžový prášek připravený v páře v bambusovém výhonku.