Skuteční kyborgové. Normální život žijí díky technice

Skuteční kyborgové. Normální život žijí díky technice 1

Snad každému je jasné, že lidé a technologie mají k sobě stále blíž. Spoléháme na mobily, počítače a kopec dalších zařízení, které nám na jedné straně usnadňují, ale na druhé straně i komplikují život. Jak dlouho potrvá, než se technika a biologie spojí, aby vytvořili kyborga? Tito lidé jsou důkazem toho, že už to zřejmě dlouho nepotrvá.

 
1297345444483_ORIGINAL

Jens Naumann je prvním člověkem, který má v těle zabudovaný umělý optický systém. Elektronické oko je napojeno přímo na zrakový nerv a Jens díky němu vidí.

 
2334497

Do tohoto malého robota na kolech se vědcům podařilo umístit myší mozek. Ten má nad vozidlem plnou kontrolu a svým způsobem jde o prvního myšího kyborga.

 
1317293086_cheney

Bývalý americký viceprezident Dick Cheney žije jen díky tomu, že jeho levou srdeční komoru pohání malý strojek. Bez něj by Cheneyho srdce přestalo bít.

 
2334493

Umělec, který si říká Stelarc, jednou nechal své fanoušky, aby přes internet ovládali jeho pohyby prostřednictvím svalových stimulátorů, které měl připevněné na těle.

 
elite-daily-Nigel-Ackland-bionic-arm

Nigel Ackland má nejdokonalejší umělou ruku na světě. Dokáže kontrolovat každý prst přesně tak, jak na zdravé ruce a nedělá mu například problém nalít si sklenici vody.

 
index.1

Kevin Warwick je profesorem kybernetiky na univerzitě v Readingu. Do ruky si zavedl čip, který mu umožňuje ovládat světla, dveře, radiátory a počítače v celém bytě.

 
DCF 1.0

Jesse Sullivan byl jedním z prvních kyborgů na světě. Lékaři mu dali dvě robotické ruky, které dokáže myslí kontrolovat. Dokonce na nich cítí chlad a teplo.

 
Neil-Harbisson_2853698b

Umělec Neil Harbisson se narodil bez schopnosti vnímat barvy. Vše ale změnilo elektronické oko, které vnímá barvy a mění je na hudební tóny. Neil tak dokáže barvy doslova slyšet.

 
18mkwa8eo6qrtjpg

Jerry Jalava přišel při nehodě na motorce o konec prstu. Jak protézu si vybral USB klíč.

 
FF_144_bolero1_f

Michael Chorost přišel v třicítce o sluch. V roce 2001 si ale nechal do hlavy nainstalovat počítač, který mu umožnil znovu slyšet.