Nejlepší doba pro návštěvu Kuby

Nejlepší doba pro návštěvu Kuby 1

Kuba, která je známá jako ostrov bez zimy, prochází během roku počasím od mírného přes teplé až po zatraceně horké. Díky nádherným plážím a tropickému klimatu je možné se zde opalovat po celý rok.

V létě bývá nejtepleji, ale měli byste si ověřit počasí předtím, než si cestu rezervujete, především v období hurikánů od června do listopadu. V červenci a srpnu jsou na Kubě školní prázdniny, což znamená zvýšenou domácí turistiku. Po celý rok najdete v kalendáři kulturní festivaly a akce s živou hudbou. Zde přinášíme přehled nejlepších období pro návštěvu Kuby, největšího ostrova v Karibiku. 

 

Hlavní sezona od listopadu do března přináší davy a dražší ubytování

Od listopadu do března Kubu zaplavují turisté ze severu, kdy rodiny ze Severní Ameriky chtějí utéct před zimou doma. Pro širokou škálu stěhovavých ptáků (více než 260 druhů!) v této roční době představuje ostrov jejich dočasný domov. V hotelích a domácím ubytování dosahují ceny svého vrcholu, takže jsou ještě vyšší než kolem Vánoc a Nového roku. Obvykle je teplo, ale povětrnostní fronty pohybující se od severu mohou od prosince do února přinést krátké studené spršky.

 

Červenec a srpen znamenají na Kubě největší horka

Letní měsíce červenec a srpen jsou nejrušnější dobou v roce pro návštěvu Kuby, ale také nejteplejší, a hrozí poměrně velké deště. Školy bývají zavřené, takže můžete očekávat přeplněné pláže a rušno v hotelích v oblíbených turistických destinacích, jako je Varadero, a na okolních ostrovech, jako je Cayo Coco. V každém případě si rezervujte ubytování a aktivity předem.

Nejlepší doba pro návštěvu Kuby 2
ostrůvek Cayo Coco

Duben a říjen přinášejí menší davy

Do dubna se počasí na Kubě oteplí a je méně deštivé než v následujících měsících počátku léta. Pláže bývají méně přelidněné než v hlavní sezoně, s výjimkou Semana de la Victoria („Týdne vítězství“), kdy se Kubánci vydávají na dovolenou na oslavu vítězství ostrova na Playa Girón v roce 1961. Akce se někdy překrývá s velikonočním týdnem, který přináší nárůst počtu zahraničních turistů. V říjnu ještě bývá horko, ale ne tak nesnesitelně jako v létě, a je to nejlepší doba na „ulovení“ výhodné nabídky předtím, než začne sezona. Pamatujte na to, že před skončením období hurikánů v listopadu hrozí silné tropické bouře.

 

Květen, červen a září jsou nejvhodnější pro cestovatele s omezeným rozpočtem

Na začátku a na konci kubánského léta bývá deštivo a horko, ale doba mimo sezónu je nejlepší čas na to, abyste využili nejnižších cen v hotelích a v soukromém ubytování (casa particulares). Vyhněte se pobytu na slunci od 11 do 16 hod., protože byste se mohli rychle spálit. Vždy si však nejprve ověřte předpověď počasí: od června do listopadu je sezona hurikánů a vždy může přijít silná bouře. V květnu se koná festival Romerías de Mayo, který přiláká hudební fanoušky do Holguínu, zatímco Mayo Teatral v Havaně je akce pro milovníky divadla a dramatu.

 

Leden přiláká do měst hudební fanoušky

Studená fronta v lednu znamená chladnější večery. Jazzový festival na začátku roku přináší improvizované jam sessions do měst, jako je Havana a Santiago de Cuba, a přiláká hudebníky a fanoušky z celého světa. Kvůli hlavní sezoně jsou ceny hotelů, dopravy a výletů vysoké.

Klíčové akce: Festival Internacional de Jazz

 

V únoru jsou ideální podmínky na potápění

Čisté moře a slunečné dny – pokud nepřijde studená fronta – znamenají, že únor je nejlepší dobou pro potápění a šnorchlování na jižním pobřeží Kuby. Hlavní turistická sezona je stále v plném proudu, takže je zásadní mít rezervaci na ubytování i v půjčovně aut.

Klíčové akce: Festival de la Salsa, Feria Internacional del Libro, Habanos Festival

 

V březnu přes Kubu migrují ptáci

Stěhovaví ptáci se mísí s domácími druhy při tom, jak v březnu přelétají přes Kubu, takže se jedná o nejlepší čas pro pozorování ptactva, především mokřinách Ciénaga de Zapata a na poloostrově Guanahacabibes v provincii Pinar del Río. Suché období je ideální i na další outdoorové aktivity, jako je pěší turistika a cyklistika.

Klíčové akce: Havana World Music Festival, Festival de la Trova „Pepe Sánchez“

 

Duben bývá obvykle suchý

S výjimkou rušného velikonočního období nabízí duben ceny jako mimo sezonu a téměř prázdné pláže. Je to jeden z nejsušších měsíců v roce, takže ideální na outdoorové aktivity, a také se konají některé velké akce.

Klíčové akce: Semana de la Cultura Baracoesa, Bienal Internacional del Humor

Hlavní turistické atrakce na Kubě

V květnu probíhají oslavy LGBTIQ+

Nejlepší měsíc pro cestovatele s omezeným rozpočtem se shoduje s třítýdenními oslavami komunity LGBTIQ+, které se nazývají Conga Cubano proti homofobii a transfobii. Jedná se o průvod s hudbou, který přináší pestré kostýmy a tanec v ulici La Rampa (Calle 23) v Havaně. Můžete očekávat vystoupení tance conga (styl kubánské rumby, který se tančí při chůzi) spolu s vzdělávacími workshopy, koncerty a konferencemi. Resortní hotely a casas particulares nabízejí podstatně nižší ceny.

Klíčové akce: Primero de Mayo, Mayo Teatral, Romerías de Mayo, Cubadisco, Día Internacional Contra la Homofobia, Transfobia y Bifobia

 

Červen znamená začátek období hurikánů

Červen, měsíc s vůbec nejnižší turistikou , představuje začátek období hurikánů, ale stále se můžete těšit z teplých dnů na pláži s menším počtem jiných turistů. Jedná se o dobré období na vyhnutí se davům a návštěvu provinčních festivalů.

Klíčové akce: Festival Nacional de Changüí, Jornada Cucalambeana, Festival Internacional „Boleros de Oro“, Fiestas Sanjuaneras

 

Červenec přináší prázdniny a kubánské rodiny se vydávají na dovolenou

Přicházejí nejteplejší dny léta, kdy kubánské rodiny během prázdnin míří na pobřeží, takže očekávejte davy opalujících se lidí kdekoli, kde je voda. V Santiagu de Cuba se koná karneval, jedna z nejživějších akcí v zemi.

Klíčové události: Festival del Caribe, Fiesta del Fuego, Carnaval de Santiago de Cuba, Festival Internacional de Cine de Gibara

Nejlepší doba pro návštěvu Kuby 3
Varadero

Srpen je plný hudebních a jiných festivalů

Srpen je stále vrcholné období, takže ostrov zaplaví hudba při tom, jak se v Havaně koná karneval a ve Varaderu hudební festival, který spojuje to nejlepší z obou světů, jazzu a son cubano (kubánský hudební žánr, který je považován za základ moderní salsy). Hotelové sazby začínají po 25. srpnu klesat a zůstávají nízké až do konce října. Caramba!

Klíčové akce: Festival Varadero Josone Jazz and Son, Festival Internacional „Habana Hip-Hop“, Carnaval de la Habana

 

V září bývají časté bouře

Září, což je poměrně klidný měsíc, pokud jde o turistiku na Kubě, znamená příchod období hurikánů v plné síle, kdy je hrozí bouře i tehdy, když se na úrovni hurikánu nic neděje. Ceny poklesnou a cestovatelé s omezeným rozpočtem mohou využít méně přeplněných pláží.

Klíčové akce: Fiesta de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre

 

V říjnu se začíná ochlazovat

Nepříjemně horké dny se pomalu ochlazují, ale spoustu návštěvníků odrazuje možnost tropických bouří. Na konci října zamíři do divadel v Havaně milovníci baletu a studenti.

Klíčové akce: Festival Internacional de Ballet de la Habana, Festival Internacional Timbalaye, Fiesta de la Cultura Iberoamericana

 

V listopadu znovu vzroste počet návštěvníků

Konec roku přináší relativně chladnější dny a nárůst cen ubytování. Je obtížnější si rezervovat auto v půjčovně, protože vzroste také počet turistů. V době kolem výročních oslav v Havaně se koná Marabana Marathon, který přiláká více jak 2000 soutěžících z celého světa.

Klíčové akce: Benny Moré International Music Festival, Fiesta de los Bandos Rojo y Azul, Marabana-MaraCuba, Baila en Cuba, Ciudad Metal

 

Prosinec je nejdražší doba pro návštěvu země

Prosinec, nejrušnější a nejkrásnější měsíc pro návštěvu země, přináší také nejvyšší sazby v letoviscích a v soukromých ubytovacích zařízeních. V Havaně probíhá filmový festival, zatímco provinční akce a oslavy (nazývané Parranda a Charanga) nabízejí spoustu ohňostrojů. Počasí bývá mírné, suché a slunečné.

Klíčové akce: Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano, Las Parrandas de Remedios, Las Charangas de Bejucal, Procesión de San Lázaro

Akční nabídka ubytování