Nejfascinující věci, které jsou vidět pouze pod mikroskopem

Nejfascinující věci, které jsou vidět pouze pod mikroskopem 1

Nahlédněte do světa fantastických miniatur, které vytvořila lidská ruka. Některé jsou tak malilinké, že je neuvidíte pouhým okem.

 
68263_

Nejmenší Bible na světě
Nemůžete ji opravdu číst, ale o to nejde. Izraelští vědci vyryli hebrejskou Bibli na čipu ve velikosti zrnka cukru, aby demonstrovali s jakou měrkou pracují. Bible je vytvořena na ultratenkém křemíkovém pásku potaženém vrstvou zlata, který je tenčí než 100 atomů. Na vyrytí hebrejského písma vědci použili soustředěný svazek iontů, kterými odkryli jen zlatou vrstvu. Tým popsal proces gravírování čipu (směs moderních technologií a starých metod) jako „poetickou krásu.“ Nano Bible je vystavena v Svatyni knihy v Izraelském muzeu.

 
2414133

Nejmenší Myslitel
V roce 2007 vytvořili korejští vědci pomocí laserů mikroskopickou verzi Rodinovo slavné sochy „Myslitel“. Je asi dvakrát tak velká jako je velikost červených krvinek. Socha je tak dokonale udělaná, že na ní vidět i svaly či dokonce prsty. Replika byla naskenována a vytištěna do verze 93-tisíckrát menší než přibližně dva metry vysoký originál.

 
ccfc640e31a8886a357528ae96cf_w674_h540_gi-photo-283734

Nejmenší sněhulák na světě
V roce 2009 vytvořili vědci nejmenšího sněhuláka na světě, který měří asi pětinu šířky lidského vlasu. Miniaturní postavička má v průměru pouze 0,01 mm a byla vyrobena pomocí nástrojů, které jsou určeny k manipulaci s nanočásticemi. Sněhulák se skládá ze dvou malých cínových korálků, běžně používaných pro kalibraci elektronového mikroskopu čočky, které vědci svařili dohromady s platinou.

 
2414131

Nejmenší závodní auto
Jen 100 mikrometrů široké je mikroskopické závodní auto, vytvořené výzkumníky na Vídeňské univerzitě technologie v roce 2012. Bylo „postaveno“ s využitím nano 3D tiskárny. Podobně jako konvenční 3D tiskárna používá na výrobu zboží pryskyřice, které jsou vytvrzeny pomocí laseru.