Největší objekty ve vesmíru. Země je oproti nim trpaslíkem

Největší objekty ve vesmíru. Země je oproti nim trpaslíkem 1

Pokud si představíte velikost Země v porovnání s velikostí člověka, zřejmě se budete cítit maličcí. Přesto naše planeta ani zdaleka nepatří k největším objektům ve Sluneční soustavě, natož ve vesmíru. V porovnání s největší hvězdou či černou dírou se zřejmě i Zemi cítí úplně maličká. Nebo spíš mikroskopická?

 
Asteroid Ceres with twin jets of steam

8. Největší asteroid
Zatím největším asteroidem, který se vědcům podařilo objevit, je Ceres. Nachází se v pásmu planetek mezi Marsem a Jupiterem a tvoří třetinu jeho celkové hmotnosti. Ceres má průměr 476 kilometrů, a tak si dokonce od astronomů vysloužil titul „trpasličí planeta“.

 
Exoplanet_Comparison_WASP-17_b

7. Největší planeta
V souhvězdí Herkules se nachází planeta WASP-17b, která je dvakrát větší než Jupiter. V průměru má přibližně 286 tisíc kilometrů, což je asi 22-krát více, než má Země. Zajímavé je, že váží o polovinu méně než největší planeta Sluneční soustavy.

 
Sun;_VY_Canis_Majoris_and_UY_Scuti_size

6. Největší hvězda
Kandidátem na největší hvězdu známého vesmíru je UY Scuti. Řadí se do kategorie červených superhvězd a v průměru má asi 2,4 miliardy kilometrů, takže je asi 1708-krát větší než Slunce. Nachází se v souhvězdí Štít (Scotum) přibližně 9500 světelných let od nás. Pokud byste ji umístili do Sluneční soustavy namísto Slunce, pohltila by i Jupiter.

 
304895_nejvetsi-cerna-dira-ve-vesmiru-je-sedmnactkrat-vet_image_620x349

5. Největší černá díra
rozměr se sice černé díry neřadí k největším objektům ve vesmíru, dokonale si to ale vynahrazují hmotností. Černá díra S5 0014 + 84 zatím největší, kterou vědci zaznamenali. Váží 40 miliard násobně více než Slunce a nachází se v souhvězdí Cefea. Je ale možné, že se podaří najít i těžší černé díry, protože podle astronomů neexistuje horní hranice jejich hmotnosti.

 
M31-D20a--All-Combine-1-nousm-deline-v2

4. Největší galaxie
Supergalaxie je galaxií, která splynula s mnoha dalšími a nachází se ve středu takzvané galaktické kupy. Největší, kterou jsme zatím našli, je IC1101. Pokud byste se chtěli dostat z jednoho jejího konce na druhý, rychlostí světla by vám to trvalo šest milionů let. Jen pro porovnání, stejnou rychlostí byste prošli Mléčnou dráhu za sto tisíc let.

 
2422103

3. Největší prázdnota
Galaxie se většinou nacházejí v galaktických kupách, stejně jako ta naše. Jednotlivé kopy jsou spojeny gravitací, i když těžko měřitelnou, a postupně se od sebe vzdalují. Existují však i místa, kde se galaktické kupy nenacházejí. Jedním z nich je i Boötesova prázdnota, 250 milionů let široký prostor nicoty. V podstatě je to největší „díra“ ve vesmíru, kam by se klidně vešlo 250 Mléčných drah.

 
2422115

2. Největší superkopa
Shapleyho superkopa je sbírkou galaxií s délkou asi 400 milionů světelných let. Nejrychlejšímu pozemskému raketoplánu by trvalo biliony let, než by se dostal z jednoho konce na druhý. Zároveň jde o nejtěžší, gravitací navzájem spojený objekt ve známém vesmíru. Spojený gravitací znamená, že galaxie jsou mezi sebou „svázané“ silou dostatečně velkou na to, aby odolaly rozpínání vesmíru a neoddělili se od sebe.

 
2422109

1. Největší struktura ve vesmíru
V lednu 2013 oznámili astronomové objevení největší známé struktury ve vesmíru. Její název je Huge-LQG (Large quasar group – Velká skupina kvasarů) a skládá se ze 73 kvasarů (vysokoenergetických aktivních galaktických jader). Cesta přes ni by rychlostí světla trvala čtyři miliardy let, což z ní činí největší gravitací spojenou strukturu ve vesmíru. Huge-LQG je tak velká, že odporuje takzvanému Einsteinovu kosmologickému principu. Ten říká, že pokud se na vesmír podíváte z dostatečné vzdálenosti, měl by vypadat stejně, protože hmota je rozdělena homogenně.