Potraviny a nápoje, které nám zabarvují zuby

Potraviny a nápoje, které nám zabarvují zuby 1

Potraviny a nápoje, které konzumujeme na denní bázi, mohou mít významný vliv na vzhled našich zubů. Mnohé z nich obsahují látky, které mohou způsobit zabarvení zubní skloviny. Tento jev je často způsoben přítomností chromogenů, což jsou pigmenty, které se snadno vážou na zubní sklovinu a způsobují její zabarvení. Častá konzumace těchto potravin a nápojů může vést k trvalému zabarvení, které může být obtížné odstranit běžným čištěním zubů.

Pití kávy

Jedním z nejčastějších viníků zabarvení zubů je káva. Tento oblíbený nápoj obsahuje vysoké množství taninů, které přispívají k tvorbě skvrn na zubech. Taniny jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v mnoha rostlinách a mají schopnost vázat se na zubní sklovinu. Kromě toho, že káva zabarvuje zuby, může také způsobit jejich dehydrataci, což dále zvyšuje riziko vzniku skvrn.

Jak levně vybělit zuby?

Některé čaje

Čaj, především černý a zelený, je dalším nápojem, který může způsobit zabarvení zubů. Stejně jako káva, i čaj obsahuje taniny, které mohou vést k tvorbě skvrn. Navíc, některé druhy čaje obsahují kyseliny, které mohou narušovat zubní sklovinu a usnadňovat tak pronikání pigmentů do zubů. Pravidelná konzumace čaje může tedy vést k postupnému ztmavnutí zubů.

Červené víno

Červené víno je dalším nápojem, který je známý svým vlivem na zabarvení zubů. Obsahuje nejen taniny, ale také chromogeny a kyseliny, které společně působí na zubní sklovinu a způsobují její zabarvení. Kromě toho, že červené víno může zanechat skvrny na zubech, může také přispět k erozi zubní skloviny, což dále zvyšuje riziko vzniku skvrn.

Bobulové ovoce

Není to však jen o nápojích. Mnoho potravin může také způsobit zabarvení zubů. Například borůvky, maliny a jiné tmavé bobule obsahují přírodní barviva, která mohou zanechat skvrny na zubech. Tyto plody jsou bohaté na antokyany, což jsou pigmenty, které se snadno vážou na zubní sklovinu. Pravidelná konzumace těchto plodů může vést k postupnému zabarvení zubů.

Pozor na tmavé omáčky

Rajčatová omáčka, sójová omáčka a další tmavé omáčky mohou také přispět k zabarvení zubů. Tyto omáčky obsahují vysoké množství pigmentů a kyselin, které mohou narušovat zubní sklovinu a způsobovat její zabarvení. Kromě toho, že tyto omáčky mohou zanechat skvrny na zubech, mohou také přispět k erozi zubní skloviny, což dále zvyšuje riziko vzniku skvrn.

Cukrovinky a sladkosti

V neposlední řadě je třeba zmínit sladkosti a cukrovinky, které mohou také způsobit zabarvení zubů. Mnohé z těchto produktů obsahují umělá barviva, která mohou zanechat skvrny na zubech. Navíc, vysoký obsah cukru v těchto produktech může přispět k tvorbě zubního plaku, což dále zvyšuje riziko vzniku skvrn.

Správná hygiena jako řešení

Je tedy zřejmé, že potraviny a nápoje, které konzumujeme, mohou mít významný vliv na vzhled našich zubů. Ačkoli je obtížné se zcela vyhnout těmto potravinám a nápojům, existují způsoby, jak minimalizovat jejich vliv na zabarvení zubů. Pravidelné čištění zubů, používání zubní nitě a návštěva zubního lékaře mohou pomoci udržet zuby bílé a zdravé.