Kdy je v Málaze největší teplo?

Kdy je v Málaze největší teplo? 1

Málaga, nádherné město ležící na pobřeží Costa del Sol v jižním Španělsku, je známé svým příjemným středomořským klimatem. Toto klima je charakterizováno mírnými zimami a teplými léty, což z Málagy činí oblíbenou destinaci pro turisty z celého světa po celý rok.

Červen – září

Pokud se zaměříme na otázku, kdy je v Málaze největší teplo, musíme se podívat blíže na letní měsíce. Obecně lze říci, že nejteplejší období v Málaze nastává od června do září, přičemž vrchol teplot přichází obvykle v červenci a srpnu.

V těchto dvou měsících dosahují průměrné denní teploty často 30°C a více. Není neobvyklé, že rtuť teploměru vystoupá i nad 35°C, zejména během poledních a brzkých odpoledních hodin. Tyto vysoké teploty jsou způsobeny kombinací několika faktorů:

1. Geografická poloha: Málaga leží na jihu Španělska, což znamená, že je vystavena intenzivnímu slunečnímu záření po většinu roku.

2. Blízkost moře: Středozemní moře má mírný vliv na teploty, ale v létě může také přispívat k vyšší vlhkosti vzduchu, což může zvyšovat pocitovou teplotu.

3. Horké větry z Afriky: Občas se do oblasti dostávají teplé větry ze Sahary, které mohou způsobit náhlé vzestupy teplot.

Nejteplejší měsíce

Je důležité poznamenat, že zatímco červenec a srpen jsou obvykle nejteplejšími měsíci, vysoké teploty mohou přetrvávat i do září. V tomto měsíci jsou denní maxima stále často nad 25°C, někdy i nad 30°C, ačkoli noci začínají být o něco chladnější.

Mírnější teploty

Pro turisty, kteří preferují mírnější teploty, může být zajímavé vědět, že červen a září nabízejí příjemné teplo bez extrémních veder typických pro vrchol léta. V těchto měsících se teploty pohybují obvykle mezi 20°C a 28°C, což je ideální pro venkovní aktivity a prohlídky města.

Zážitky ve španělské Málaze

Málaga: 3hodinová kompletní pěší prohlídka se vstupenkami

Malaga: Výlet do Rondy a Setenil de las Bodegas

Sluneční záření

Je také třeba zmínit, že kromě samotné teploty vzduchu hraje v Málaze důležitou roli i sluneční záření. Město se pyšní více než 300 slunečnými dny v roce, což znamená, že i v období mimo vrchol léta může být pocitová teplota vyšší díky intenzivnímu slunečnímu svitu.

Pozor na slunce

Pro ty, kteří plánují návštěvu Málagy v nejteplejším období roku, je důležité dbát na správnou hydrataci, používání opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem a vyhýbání se přímému slunci během poledních hodin. Mnoho místních obyvatel i turistů v tuto dobu vyhledává úlevu na plážích, v klimatizovaných prostorách nebo ve stinných uličkách starého města.

Ideální podmínky pro milovníky slunce a tepla

Závěrem lze říci, že ačkoli je v Málaze teplo po většinu roku, největší horka lze očekávat v červenci a srpnu. Tyto měsíce nabízejí ideální podmínky pro milovníky slunce a tepla, zatímco jaro a podzim mohou být příjemnější pro ty, kteří preferují mírnější teploty pro objevování krás tohoto andaluského města.