Rozdíl mezi Alicante a Benidormem?

Rozdíl mezi Alicante a Benidormem? 1

Alicante a Benidorm, dvě města ležící na pobřeží Středozemního moře v jihovýchodním Španělsku, jsou často zmiňována v kontextu oblíbených turistických destinací. Přestože jsou od sebe vzdálena pouhých několik desítek kilometrů, každé z těchto měst nabízí návštěvníkům naprosto odlišné zážitky, atmosféru a možnosti. Rozdíly mezi Alicante a Benidormem jsou patrné na mnoha úrovních, od kulturního dědictví a historického významu, přes architekturu a přírodní krásy, až po životní styl a turistickou infrastrukturu.

Alicante

Začněme s Alicante, které je hlavním městem provincie Alicante v autonomním společenství Valencie. Toto město je známé svou bohatou historií, která sahá až do starověku. Alicante bylo významným obchodním centrem již v dobách Římanů a jeho strategická poloha na pobřeží z něj činila důležitý přístav. Historické jádro města, známé jako Barrio de la Santa Cruz, je plné úzkých uliček, tradičních domů a malebných náměstí, kde se návštěvníci mohou ponořit do atmosféry minulých staletí. Dominantou města je hrad Santa Bárbara, který se tyčí na vrcholu hory Benacantil a nabízí úchvatné výhledy na město a moře. Tento hrad je jedním z největších ve Španělsku a jeho historie sahá až do 9. století, kdy byl postaven Maury. Pro ty, kdo mají zájem o kulturu, nabízí Alicante řadu muzeí, galerií a kulturních akcí, které odrážejí bohatou historii a tradice regionu.

Turistická karta jménem Valencia

Benidorm

Na druhé straně Benidorm, často označovaný jako „španělské Las Vegas“, je známý především svým moderním vzhledem a živou atmosférou. Toto město zažilo obrovský rozmach v polovině 20. století, kdy se z rybářské vesnice proměnilo v jedno z největších turistických center na pobřeží Costa Blanca. Benidorm je proslulý svou architekturou, která zahrnuje vysoké mrakodrapy a moderní hotely, které vytvářejí jedinečnou siluetu. Pláže v Benidormu, jako jsou Playa de Levante a Playa de Poniente, jsou známé svým jemným pískem a čistou vodou, což přitahuje davy turistů toužících po slunci a moři. Noční život v Benidormu je legendární; město nabízí nepřeberné množství barů, klubů a restaurací, které uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky hledající zábavu.

Rozdílná města

Zatímco Alicante si zachovává spíše tradiční španělský charakter s důrazem na kulturu a historii, Benidorm se orientuje na moderní turistické služby a zábavu. V Alicante je možné zažít autentickou španělskou atmosféru, ochutnat místní kuchyni v tradičních tapas barech a procházet se po promenádě Explanada de España, která je lemována palmami a mozaikovou dlažbou. Naopak Benidorm je ideální destinací pro ty, kdo hledají adrenalinové zážitky, vodní sporty a rušný noční život. Město je také známé svými zábavními parky, jako je Terra Mítica, který nabízí atrakce inspirované starověkými civilizacemi.

Alicante: Santa Pola, Benidorm – Tandemový paragliding

Rozdíl měst- přístup k turistice

Dalším rozdílem mezi těmito dvěma městy je jejich přístup k turistice. Alicante se snaží vyvážit turistický ruch s ochranou svého kulturního dědictví a udržitelností. Město podporuje kulturní turismus a nabízí různé programy a prohlídky, které návštěvníkům přibližují jeho historii a tradice. Benidorm naopak staví na masové turistice a snaží se přilákat co nejvíce návštěvníků pomocí široké nabídky aktivit a služeb. To se odráží i v počtu ubytovacích zařízení, kdy Benidorm disponuje velkým množstvím hotelů a apartmánů různých kategorií.

Z hlediska dopravy

Z hlediska dopravy je Alicante lépe propojeno se zbytkem Španělska a Evropy. Město má mezinárodní letiště, které leží jen několik kilometrů od centra, a také železniční spojení s významnými městy jako Madrid a Barcelona. Benidorm je snadno dostupný z Alicante díky pravidelným autobusovým a vlakovým spojům, což usnadňuje přístup turistům přijíždějícím z různých částí světa.

MHD Alicante

Pokud se rozhodnete pro využití městské hromadné dopravy, je dobré vědět, že jízdenky na jednotlivé jízdy se liší podle toho, zda cestujete autobusem nebo tramvají. Nicméně, existují i společné kartičky, které umožňují využití obou druhů dopravy. Tyto kartičky mohou být časové nebo na počet jízd, což je velmi praktické pro ty, kteří plánují časté cestování po městě.

Alicante Tourist Card

Další zajímavou možností je Alicante Tourist Card, která je výhodná pro turisty plánující intenzivní poznávání města. Tato karta nabízí neomezené cestování po dobu 2448 nebo 72 hodin, s cenami od 13 EUR za 24 hodin až po 18 EUR za 72 hodin. Kartu lze zakoupit pouze v kanceláři TAM poblíž zastávky Mercat, což je důležité mít na paměti při plánování cest.

Jedinečnost obou měst

Závěrem lze říci, že rozdíl mezi Alicante a Benidormem je zřejmý a každý z těchto dvou měst nabízí něco jedinečného. Alicante je ideální pro ty, kdo hledají kulturní a historické zážitky v autentickém prostředí, zatímco Benidorm je perfektní destinací pro milovníky moderní turistiky a zábavy. Výběr mezi těmito dvěma městy závisí na osobních preferencích a očekáváních, ale oba mají co nabídnout, ať už jde o relaxaci na pláži, poznávání historie, nebo užívání si živého nočního života.