Proč si vybrat španělské městečko Alicante?

Proč si vybrat španělské městečko Alicante? 1

Alicante, město ležící na pobřeží Středozemního moře, je jedním z klenotů Španělska, které by mělo být zváženo jako destinace pro vaši příští dovolenou nebo dokonce pro delší pobyt. Toto malebné město, které je hlavním městem provincie Alicante v autonomním společenství Valencie, nabízí nespočet důvodů, proč by mohlo být ideální volbou pro každého cestovatele hledajícího kombinaci kultury, historie, krásné přírody a příjemného klimatu. V následujících odstavcích se pokusím detailně rozebrat, proč právě Alicante může být tou pravou volbou.

Turistická karta jménem Valencia

Bohatá historie a kultura

Jedním z hlavních důvodů, proč si vybrat Alicante, je jeho bohatá historie a kultura. Město bylo osídleno již ve starověku a jeho historie sahá až do doby římské a maurské. Tato bohatá historie je patrná na každém kroku, ať už navštívíte středověký hrad Castillo de Santa Bárbara, který se majestátně tyčí nad městem, nebo se projdete úzkými uličkami starého města, kde můžete obdivovat architekturu s prvky gotiky, renesance a baroka. Město také nabízí řadu muzeí a galerií, jako je například Archeologické muzeum provincie Alicante, které bylo oceněno jako nejlepší muzeum Evropy v roce 2004. Tato kulturní nabídka je doplněna četnými festivaly, jako je slavná Noche de San Juan, která přitahuje návštěvníky z celého světa.

Nádherné pobřeží a pláže

Dalším důvodem, proč Alicante může být skvělou volbou, je jeho nádherné pobřeží a pláže. Město je známé svými krásnými písečnými plážemi, které se táhnou podél pobřeží a nabízejí skvělé možnosti pro relaxaci i vodní sporty. Pláže jako Playa del Postiguet nebo Playa de San Juan jsou ideálními místy pro ty, kteří hledají slunce, písek a moře. Kromě toho, díky mírnému středomořskému klimatu, je Alicante destinací, kterou lze navštívit po celý rok, a to i mimo hlavní turistickou sezónu. Teploty zde zůstávají příjemné i v zimních měsících, což umožňuje užívat si pláží a venkovních aktivit, kdykoliv si to budete přát.

Gastronomie

Alicante je také známé svou gastronomií, která je typickým příkladem středomořské kuchyně. Město a jeho okolí jsou proslulé pokrmy, které využívají čerstvé místní suroviny, jako jsou ryby, mořské plody, olivy, rajčata a samozřejmě olivový olej. Jedním z tradičních pokrmů, které byste měli v Alicante ochutnat, je arroz a banda, což je pokrm připomínající paellu, avšak s jedinečnými místními příchutěmi. Kromě toho, město nabízí širokou škálu restaurací, od tradičních tapas barů po moderní gurmánské podniky, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Gastronomické zážitky v Alicante jsou doplněny výborným místním vínem, které pochází z vinic v okolí města.

Doprava a dostupnost

Doprava a dostupnost jsou také klíčovými faktory, které hrají roli při výběru destinace, a v tomto ohledu Alicante nezklame. Město je snadno dostupné díky mezinárodnímu letišti Alicante-Elche, které je jedním z nejrušnějších ve Španělsku. Letiště nabízí přímé spojení s mnoha evropskými destinacemi, což usnadňuje cestování pro turisty z celé Evropy. Kromě toho, město má dobře vyvinutou síť veřejné dopravy, včetně autobusů a tramvají, které umožňují snadný pohyb po městě a jeho okolí. Pro ty, kteří dávají přednost cestování autem, je Alicante dobře napojeno na španělskou dálniční síť, což umožňuje snadný přístup k dalším atrakcím v regionu.

Využití MHD

Pokud se rozhodnete pro využití městské hromadné dopravy, je dobré vědět, že jízdenky na jednotlivé jízdy se liší podle toho, zda cestujete autobusem nebo tramvají. Nicméně, existují i společné kartičky, které umožňují využití obou druhů dopravy. Tyto kartičky mohou být časové nebo na počet jízd, což je velmi praktické pro ty, kteří plánují časté cestování po městě.

Móbilis Card

Jednou z nejoblíbenějších možností je Móbilis Card, která stojí 2 EURA a umožňuje flexibilní dobíjení. Tato karta platí pro všechny autobusové a tramvajové linky v rámci zóny A, což pokrývá celé Alicante až po letovisko El Campello. Nabízí různé tarify, například 8,70 EUR za 10 jízd nebo 12 EUR za 10 jízd včetně cesty z nebo na letiště. Pro intenzivnější využití můžete zvolit tarif 26,10 EUR za 30 jízd. Kartičku lze zakoupit v automatech na tramvajových stanicích a v mnoha kioscích a trafikách po celém městě.

Alicante Tourist Card

Další zajímavou možností je Alicante Tourist Card, která je výhodná pro turisty plánující intenzivní poznávání města. Tato karta nabízí neomezené cestování po dobu 2448 nebo 72 hodin, s cenami od 13 EUR za 24 hodin až po 18 EUR za 72 hodin. Kartu lze zakoupit pouze v kanceláři TAM poblíž zastávky Mercat, což je důležité mít na paměti při plánování cest.

Autobusová doprava

Autobusovou dopravu v Alicante zajišťuje společnost Vectalia, která provozuje zhruba 30 denních linek. Tyto linky obvykle jezdí od 6:00 do 22:30, přičemž o víkendech začínají okolo 7:00. Frekvence spojů se pohybuje mezi 10 a 15 minutami přes den a mezi 20 a 30 minutami o víkendech. Při nástupu do autobusu se používají pouze přední dveře, kde si označíte jízdenku, zatímco vystupuje se zadními dveřmi. Kromě kartiček lze zakoupit i jednorázové jízdenky, a to buď u řidiče, nebo v trafikách.

Tramvaje

Tramvajová doprava je v Alicante moderní a efektivní, přičemž většina trasy je oddělena od silničního provozu. Tramvaje jsou rychlé a pohodlné, což z nich dělá ideální volbu pro cestování z hlavního vlakového nádraží a centra města k plážím San Juan a dále podél pobřeží až do letoviska BenidormTramvaje jezdí od 6:00 do 23:00 s intervaly 7 až 12 minut, přičemž na hlavní trase z centra k plážím je frekvence ještě vyšší. Jízdenky na tramvaje lze zakoupit v automatech na stanicích, přičemž ceny začínají na 1,45 EUR pro zónu A a stoupají podle počtu zón, které projíždíte.

Ekonomické a obchodní možnosti

Ekonomické a obchodní možnosti v Alicante jsou dalším faktorem, který může přilákat ty, kteří hledají nejen turistické zážitky, ale také příležitosti pro práci nebo podnikání. Město je významným obchodním centrem, kde se konají různé mezinárodní veletrhy a konference. Díky své strategické poloze na pobřeží Středozemního moře je Alicante důležitým přístavem, což přispívá k jeho ekonomickému rozvoji a nabízí příležitosti v oblastech jako je logistika, obchod a doprava.

Závěrem

Na závěr, Alicante je město, které má co nabídnout každému návštěvníkovi. Ať už vás láká historie, kultura, pláže, gastronomie nebo ekonomické příležitosti, toto španělské město vás nezklame. Jeho kombinace tradičního kouzla a moderního pohodlí vytváří ideální prostředí pro dovolenou, studium, práci nebo dokonce trvalý pobyt. Pokud hledáte místo, které poskytuje jedinečný zážitek a zároveň pohodlí a pohostinnost, Alicante by mělo být na vrcholu vašeho seznamu potenciálních destinací.

 

Poprvé ve španělském Alicante: Jak se zde orientovat?