Vytvořili robotický zadek: Jmenuje se Patrik.

Vytvořili robotický zadek: Jmenuje se Patrik. 1

Nastal den, kdy nám robotický zadek řekne, co děláme špatně. Tedy alespoň, co studenti medicíny dělají špatně.

Týmu pracovníků z Univerzity na Floridě, Drexelskej univerzity a Univerzity ve Wisconsinu se společně podařilo vytvořit Patrika – robotický zadek, který pomáhá medikům procvičit si proktologická vyšetření prostaty.

Patrik je celkem rozumný zadek – má čtyři senzory, které umožňují programu, zda vyšetřující student vyvíjí dostatečný tlak a zda kompletně prohlédl oblast prostaty. Ale Patrik má i tvář (sice pouze virtuální) a dokáže spolupracovat se studenty jako reálný pacient. Patrik se tváří jako skutečný člověk, který má obavy z nepříjemného vyšetření.

 
2426741

Robot s obavami
Hlavní designér robo-zadku, doktor Benjamin Lok, vysvětlil, že Patrik je naprogramován tak, aby byl trochu vystrašený z vyšetření. Medici ho musí přesvědčit o nutnosti vyšetření a vysvětlit mu, jak to bude probíhat. Cílem týmu doktora Loka je, aby se budoucí lékaři seznámili s touto nepopulární stránkou medicíny.

Studenti nemají dostatek příležitostí, aby si osvojili provádění tohoto vyšetření, z čeho mají pak strach a jsou nervózní, když přijdou do skutečné ambulance. Doufejme, že se Patrikovi a jeho protějškům podaří naučit budoucích lékařů dělat proktologických vyšetření bezbolestně a kvalitně.