Problémy v posteli? Díky tomuto se vám bude snadněji usínat

Problémy v posteli? Díky tomuto se vám bude snadněji usínat 1

V dnešní uspěchané době trápí stále větší množství lidí nekvalitní a nedostatečný spánek. Stává se z nás generace věčně nevyspalých zombíků, kteří jsou ubručení, nervózní a s tmavými kruhy pod očima. Pokud i vy toužíte zase spát jako miminko, ale ani počítání oveček vám nepomáhá, inspirujte se u nás.

Celý den se stěžujeme, jak moc potřebujeme spánek, ale když přijde na věc, pouze se převalujeme na posteli z boku na bok. Na každého platí něco jiného a tak to je i při spánku. Věříme, že vám alespoň některý z našich tipů „sedne“.

Hned na úvod vás varujeme: změnit spánkové návyky není jednoduché a už vůbec se to nedá okamžitě. Musíte být trpělivý a změny zavádět postupně. Podívejme se, co vás může výrazně posunout na cestě k snadnějšímu usínání a kvalitnějšímu spánku:

 
Young woman doing gymnastics on white background studio

1. Cvičení
Pokud tělu dopřejete pohyb a fyzickou zátěž, budete se cítit lépe, ale spíše na vás dolehne únava a potřeba dobře se vyspat. Ale není vhodné cvičit krátce před spaním. Ideální čas na fyzickou aktivitu je dopoledne.

2. Časné vstávání
Zkuste si nastavit ranní budík o 15 minut dříve a následující týden o dalších 15 minut. Je to jen chvilka, ale vaše tělo si posune biorytmus a večer se vám bude usínat s lehkostí.

3. Večerní rituál
Zaužívajte si, že hodinu před odjezdem na noční odpočinek, třeba zvolnit. Vypnout počítač, vzít do ruky klasickou knihu, umýt zuby a dostat tělo i mysl před spánkem do klidné nálady.

 
20604x3

4. Ložnice je pouze na spaní (a ještě i na sex)
Spánek je tak důležitá činnost, že vyžaduje zvláštní místnost, kde je kromě něj povolena už jen jedna jediná aktivita, kterou máme ještě raději. Do ložnice nepatří jídlo, televize nebo počítač. V posteli se smí jen odpočívat.

5. Vzpomínání
Když už ležíte v posteli, zavřete oči a začněte si rekapitulovat uplynulý den. Vzpomeňte si, co jste dnes dělali jako první, například, vstali jste z postele a šli se napít vody. Pak si to představte do úplných detailů, každý jeden krok. Ani se nenadějete a usnete jako dřevo.

6. Trpělivost
Unavená mysl není schopna přijímat velké změny, proto zavádějte svou novou spánkovou rutinu pomalu a postupně. Vytrvalostí se dokážete propracovat k zdravějšímu spánkovému cyklu. Dobrou noc.

 
42-22278965