Nejšpinavější věci u vás doma. Chytáte je každý den

Nejšpinavější věci u vás doma. Chytáte je každý den 1

Možná byste řekli záchod, sklep, nebo podlaha ve veřejném výtahu. Je však ještě něco drsnější než tato místa a máte je na dosah ruky. Právě teď, když čtete tyto řádky. Pokud máte fobii ze špíny, právě jsme vám asi naordinovali poslední kapku dělící vás od svěrací kazajky.

Sluchátka
Hovoříme o těch, co se vkládají do uší. Kolikrát v životě jste je čistili? Nemusíte přemýšlet, asi nikdy. Přitom se na ně uvolňují částečky kůže, mazu, špíny a jsou zdrojem neskutečného množství bakterií. Při běžném používání si tak i sluchátky můžete zavést do ucha zánět. Některé bakterie jsou totiž skutečně nebezpečné a na malém prostoru sluchátek jich žijí statisíce.

Klávesnice a myš
Dva základní nástroje přežití skoro jako zubní kartáček a pasta. Výzkumem přitom zjistili, že 27% z nich je vysoce infikovaných plísněmi, kvasinkami a bakteriemi. Plíseň na klávesnicích se vyskytuje v 68% domácností. Mýt ji vodou není dobrý nápad, ale aspoň sem – tam pročištění a vysátí prachu pomůže. Navzdory péče zůstane klávesnice jedním z nejšpinavějších prostor bytu. Proto pozor, pokud u ní stolujete.

 
tumblr_n6yhlhwjHE1taxm7ro2_1280

Zubní kartáček
Pokud vám mámy říkali, že co padne na zem, se už nezvedá, měli vám zakázat i zubní kartáček, který je v podstatě špinavější, než když vyplivnete žvýkačku na chodník a slastně ji vrátíte do pusy. Podle studií je druhou nejkontaminovanejší věcí v domácnosti a hemží se bakteriemi, v mnoha případech i stafylokokových infekcí. I proto je vhodné po onemocnění okamžitě změnit kartáček. Mezi štětinkami, ve vlhku a s kousky potravy totiž umí bakterie přežít náramně dlouho. A vy je vícekrát denně dokonce vyživujete.

Smartphone
Skvělý vynález, ale hlavně pro přenos bakterií. To, že je náš věrný společník, z něj dělá strašlivého špinavce. Držíme ho v ruce při jídle, při práci, na počítači, na výletě, mnozí i na toaletě. Všude jsou bakterie a pot z dlaní, který jim dává palivo. Je to jako petriho miska, na které večer máte nasbírané bakterie, viry a infekce z celého dne a ze všech míst, kde jste se pohybovali. Jednou za čas ho přetřít hadříkem s lihem vás může zachránit od zdravotních komplikací.

Sluneční brýle
Pokud nám nespadnou do vody, mytí se nedočkají. Nos a prostor za ušima jsou hygienické asi jako prostor mezi prsty na nohou. Bakterie z brýlí pak mohou způsobit i zánět spojivek, dokonce kožní problémy. Proto pozor, jak chráníte svůj zrak, abyste neohrozili něco jiného.