Americký ministr obchodu nevylučuje odvetu Číny za dovozní cla

Americký ministr obchodu nevylučuje odvetu Číny za dovozní cla 1

Trumpová rozhodnutí uvalit cla na solární panely a pračky skritizovali Čína i Jižní Korea, kterých se cla dotknou nejvíce.

Americký ministr obchodu Wilbur Ross připustil, že Čína by mohla uvalit na produkty z USA odvetná cla po tom, jak americký prezident Donald Trump rozhodl o vysokých dovozních clech na solární panely a pračky.

Jak řekl na tiskové konferenci v rámci Světového ekonomického fóra (WEF), které se od úterý (23.1.) Koná v Davosu, „odvetné kroky se nikdy nedají vyloučit. Vše bude záviset na rozhodnutí Číny“.

Trump v pondělí schválil cel na solární panely a pračky, a to na doporučení americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC). Ta uvedla, že dovoz těchto produktů poškozuje domácí firmy.

Trumpová rozhodnutí skritizovali Čína i Jižní Korea, kterých se cla dotknou nejvíce. Nespokojenost ale dalo najevo i Mexiko.

Trump do zvýšených cel zahrnul i tuto zemi, přesto, že podle ITC dovoz z Mexika amerických výrobců neohrožuje.

Ross je členem jedné z největších amerických delegací, jaká se kdy na WEF zúčastnila. Čeká se zejména na pátek, když s projevem vystoupí Donald Trump. Více účastníků fóra znepokojuje zejména jeho agenda „Amerika na prvním místě“ a obávají se, zda to neznamená nástup nové éry protekcionismu.

V souvislosti s cly Ross uvedl, že „každý den se ve světě vedou obchodní války. Každý den se někdo usiluje porušit pravidla a neférově z toho těžit a USA se snaží pouze bránit vůči podobným opatřením ze strany jiných států“.

Americký ministr financí Steven Mnuchin zase prohlásil, že USA nadále podporují volný a férový obchod. Jak řekl, vysoký růst americké ekonomiky je prospěšný i pro světovou ekonomiku a nevidí ani nesoulad mezi Trumpová agendou „Amerika na prvním místě“ a spoluprací s jinými zeměmi v mezinárodním obchodě.

Oba ministři navíc potvrdily, že USA přistoupí i k dalším opatřením na ochranu svých výrobců, včetně opatření v ocelářském odvětví. V této oblasti Washington obviňuje například Německo z nezákonných dotací.