Láká vás představa vlastní luxusní ponorky? Připravte si dvě miliardy dolarů

Láká vás představa vlastní luxusní ponorky? Připravte si dvě miliardy dolarů 1

Pro ty, které už začínají nudit multimiliónové megajachty, soukromé vrtulníky či jacuzzi se speciálními senzory, přichází na trh více než 280 metrů dlouhá podmořská ponorka M7. Tento pedantně vykonstruovaný podvodný kolos přináší rakouská společnost Migaloo Private Submersible Yachts. Cenová relace ponorky se bude pohybovat kolem dvou miliard dolarů.

M7 není jen jakoukoliv neestetické ponorkou, jak je známe z filmů. Poskytuje přistávací prostor pro soukromý vrtulník, nachází se na ní bazén, VIP apartmány a množství pater s různými možnostmi trávení volného času – kino, wellnes i bary. Design ponorky je inspirovaný plavidlem amerického námořnictva Zumwalt – class Destroyers. Motory M7 nejsou poháněny nukleární energií, ale diesel-elektricky.

Na rozdíl od luxusních jachet, které zprostředkují jen příjemné „pohupování“ na mořské hladině, M7 se dokáže ponořit do hloubky až 457 metrů pod hladinou. V hlubinách se dokáže pohybovat rychlostí 20 námořních uzlů.

Luxusní ponorka bude nejdražším soukromým objektem

Představa plavení se podmořským světem je určitě lákavá, ale přináší s sebou i určitou cenu. Samozřejmě, dá se očekávat, že soukromé ponorky jsou fenomenální drahé. Ponorka ještě sice nemá stanovenou přesnou prodejní cenu, ale rakouská společnost zatím předpokládá hodnotu 2,3 ​​miliardy dolarů. Podle výkonného ředitele společnosti Migaloo tak půjde o nejdražší objekt v soukromých rukou na světě.

Pro srovnání – soukromá ponorka Phoenix 1 000, připravovaná americkou společností U.S. Submarines bude mít přibližnou cenu 90 milionů dolarů. Její délka má být 64 metrů a bude se moci ponořit do hloubky 300 metrů. Výroba Phoenix 1 000 je však ještě ve hvězdách – existuje zatím jen ve výrobních plánech.

Nezbytností při vlastnictví soukromé ponorky je samozřejmě potřeba pilota, přesněji celé posádky. Je tedy důležité najít nebo vytrénovat si posádku, abyste mohli věnovat radovánkám na vaší soukromé ponorce. Jakmile máte vytrénovaný štáb, můžete se svým plavidlem cestovat kamkoli na světě. V této oblasti pro civilisty neexistují žádná omezení. Neznamená to však, že ponorku nezkontrolují pobřežní stráže.

I vás láká představa sledování celovečerního filmu pod vodou ve vlastním kině? 🙂