Samsung Galaxy A5 – seznamte se s nejlepším telefonem střední třídy

Samsung Galaxy A5 - seznamte se s nejlepším telefonem střední třídy 1

Samsung Galaxy A5 je tím druhem telefonu, který se nejvíce přibližuje vlajkovým lodím. Přestože jde stále o střední třídu, letošní model nás mile překvapil. Poprvé dostáváme od Samsungu do rukou telefon, který nás přesvědčil nejen kvalitou svého provedení ale i dobrou výbavou.

Proporce nového telefonu jsou ideální, což je u levnějších telefonů rarita. Většina dobře vyladěných levných telefonů obsahuje 5,5-palcové nebo větší displeje, přičemž 5,2-palcový panel se nám zdá v tomto případě lepší volbou. Rámeček kolem displeje je pouze minimální a snadno zakřivený v důsledku čehož se přístroj velmi dobře drží v ruce. Na výběr jsou tři pastelové barvy, které jsou jemné a velmi atraktivní – růžová, modrá a zlatá.

Samsung Galaxy A5 (2017) – Design a provedení

Zadní panel je náchylný vůči poškrábání a bude přitahovat otisky prstů jako magnet. Konektor sluchátek si našel své místo na spodní straně přístroje vedle konektoru USB Type-C. Reproduktor se po novém přestěhoval na horní stranu, kde mu nebrání ruky.

Jeho zvuk zní překvapivě dobře a hlasitě. Zachované zůstalo fyzické tlačítko Domů s kapacitními tlačítky „Zpět“ a „Přehled“. Je zvláštní, že fyzické tlačítko Domů prosazuje společnost tak dlouhou dobu. Není tajemstvím, že OS Android disponuje velmi schopným softwarem pro dotyková tlačítka. Jemný povrch tlačítka tohoto fyzického tlačítka vás alespoň upozorní na to, že je zde k dispozici skener otisku prstu.

S jeho rychlostí a citlivostí jsme nezaznamenali nejmenší problém. Nechybí slot pro paměťové karty microSD, který dokáže pracovat až 256 GB kapacitami. Největší inovaci však představuje certifikace IP68. Znamená to, že vaše zařízení můžete klidně namočit jeden metr do vody po dobu asi 30 minut.

Samsung Galaxy A5 (2017) – Displej

Displej typu AMOLED se nám velmi líbil. Při rozlišení 1080p FHD jde o dostatečný a vzhledem na cenu zcela přijatelný displej. Ve srovnání s LCD nabízí AMOLED technologie lepší zobrazení světlejších barev. Černá je hluboká, zatímco červené a zelené barvy nejsou přesycené. Jas je také na velmi dobré úrovni. Samsung přidal několik softwarových vylepšení pro změnu zobrazení. Nám přišlo výchozí nastavení „Adaptive display“ jak nejlépe.

Samsung Galaxy A5: Software a výkon

Samsung Galaxy A5 drží při životě zcela nový osmi jádrový procesor Exynos 7880, s mírně vyšší frekvencí jakou měl předchůdce. Díky 14 nm výrobnímu procesu jsou nové, CPU střední třídy velmi zajímavé. Lze říci, že výkon je dostatečný, přičemž všechny aplikace běží hladce. Je to i díky 3GB paměti RAM. Grafika Mali-T830 MP3 je také zcela v pořádku. Hra Asphalt 8 běžela bezproblémů při středních nastaveních, zatímco méně náročné tituly jako Alto Adventure či Horizon Chase byly stejně rychlé jako na telefonech vyšší třídy.

Ve výkonnostním benchmarku AnTuTu získal Galaxy A5 více než 60.000 bodů, čímž jen mírně zaostal za Lenovo P2, který je výrazně levnější. Výkonnostně je však na tom podobně jako Asus ZenFone 3. Kvalita hovoru je dobrá a mikrofon dělá dobrou práci při odfiltrování zvuků na pozadí. Trcohu jsme se obávali nadstavby TouchWiz. Naštěstí společnost k dnešnímu dni vyvinula celkem příjemné prostředí, které není na obtíž. K dispozici je také šikovný složku Secure Folder. Jde o uzamčené místo, kde si můžete ukládat svá hesla, dokumenty či fotografie. Galaxy A5 běží na OS Android 6.0.1, přičemž aktualizace na OS Android by měla být k dispozici koncem prvního čtvrtletí.

Samsung Galaxy A5 (2017) – Fotoaparát

Telefony střední třídy zvyknou mít problém s fotoaparáty. Obvykle v důsledku průměrného softwaru a pomalého zpracování obrazu. Naštěstí v případě Galaxy A5 toto neplatí. Zadní 16-megapixelový fotoaparát je spolehlivý a zachycuje detailní záběry. Barvy jsou přesné, zaměření rychlé. Celkem povedená aplikace fotoaparátu se pracuje dobře. V případě slunečného počasí budete se svými výsledky spokojeni.

Obrázky mají dobrou hloubku, k čemuž dopomáhá i režim HDR. F / 1.9 Clona má slušný bokeh účinek a nápomocná je zejména při nízkém osvětlení. Stejně jako u jakéhokoli jiného telefonu jako např. iPhone 7, Google pixel či Galaxy S7 nebudou snímky nejkrásnější v případě špatných světelných podmínek. Galaxy A5 však zachycuje slušné noční fotografie díky poměrně vysoké rychlosti závěrky a rychlému ostření. Přestože není k dispozici autofocus, self jsou velmi ostré. Limitem videa je rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu. K dispozici není záznam 4K který je výsadou vlajkových lodí. Základní potřeby v případě focení a zaznamenávání videa jsou zvládnuté velmi dobře.

Samsung Galaxy A5 (2017) – Baterie

3,000 mAh baterii nelze vybrat podobně jako u všech telefonů Samsung. Galaxy A5 se může pochlubit speciálním šetřícím režimem, při kterém baterie pracuje opravdu velmi efektivně. Hodina Netflix streamování spotřebuje asi 7-8% kapacity baterie, zatímco Spotify při vypnuté obrazovku v průměru 3%. Toto platí i v případě většiny her. Monument Valley spotřebuje až 11% kapacity baterie za hodinu.

Závěrečné hodnocení

Letošní A-série pro rok 2017 je odolná vůči vodě, obsahuje Always on Displej, konektor USB typu C, má špičkový design a působivý, vysoce efektivní procesor. Za cenu 400 EUR jde o mírně předražený telefon střední třídy, se kterým bude drtivá většina lidí spokojená.

Plusy: vodě odolnost, Always on Displej, svižné reakce, kvalitní fotky

Minusy: vyšší cena, náchylnost na poškrábání

Cena: 400 EUR