Dubaj poskytne 300 miliónů dolarů, aby přilákal nejlepší startupy světa

Dubaj poskytne 300 miliónů dolarů, aby přilákal nejlepší startupy světa 1

Pokud nemáte Dubaj z nějakého důvodu rádi, počkejte deset let. Je totiž pravděpodobné, že se změní. Existuje mnoho míst na světě, které se snaží přilákat firmy kombinací daňových pobídek, vládních reforem či financováním. Kuvajt například vyčlenil 7 miliard dolarů na vytvoření ekonomiky, založené na malých firmách.

Dubaj spustí program, který si klade za cíl získat 30 nejlepších startupů světa, které se poperou s řešením nejdůležitějších veřejných problémů.

Cílem je získat náskok v inovacích tak, aby se Dubaj stal v budoucnu jedničkou na trhu. Důraz se přitom klade na vytváření interakcí mezi globálními inovacemi a místními podnikateli. K tomuto účelu je dispozici fond s kapitálem 275 milionů dolarů, z něhož budou čerpat ty nejlepší startupy.

Město už stihlo pozvat skupinu 19 startupů z celkového počtu více než 2 000 žadatelů. Vítězné firmy jsou např. Honeywell (hlavním kritériem jsou inovace, nikoliv velikost firmy), Medativ, společnost zabývající se 3D tiskem, Hyperloop, firma pracující na problémech hromadné dopravy, zda firma zabývající se pěstováním potravin s malou potřebou vody a hnojiv. Coma Technologies je zase společností, která chce použít umělou inteligenci k řešení trestných činů.

K tomu, abyste získali investici, však budete muset pracovat na nějakém problému ve veřejném zájmu, například v oblasti zdravotnictví, imigrace nebo práva. Dalších investorů by také měla přilákat zainteresovanost vlády. Podle slov prezidenta nadace, šejka Al Aleeliho, je největší překážkou podnikatele strach z neúspěchu. V arabské kultuře se totiž selhání spojuje s tím, že jste dostatečně tvrdě nepracovali.

Dubai Future Foundation v Dubaji byl postaven výhradně z 3D-tištěných materiálů. Tiskárna byla tak velká jako obrovská místnost, přičemž doslova vyplivla 17 modulů, které se následně pospojovaly. Prezident nadace Al Aleeli je působivým myslitelem, který věří, že se jednou Dubaj stane třetí největší ekonomikou světa.