Anijsmelk – horké mléko z Holandska

Anijsmelk – horké mléko z Holandska 1

Cestování je dnes značně komplikované, ale přesto se můžete vydat na cesty prostřednictvím lahodných nápojů z různých zemí světa, které si doma můžete připravit. Následující nealkoholický teplý nápoj pochází z Nizozemska.

Horké mléko s lékořicovou vůní anýzu představuje jeden z nápojů typických pro Nizozemsko. Anijsmelk (anýzové mléko) patrně vznikl přirozeným vývojem z anýzového čaje. Holandská Sjednocená východoindická společnost (VOC) byla založena v roce 1602 a dlouho představovala největšího obchodníka s kořením na světě. Dovážela mimo jiné čínský hvězdičkový anýz, který Holanďanky používaly do čaje. Tato praxe se přeneslo také na mléko, které je v zemi hojně konzumované díky holandskému mléčnému průmyslu.  

Vše o koření

Co budete potřebovat
  • 240 ml plnotučného mléka (nejlépe nepasterizovaného)
  • 1 vrchovatá kávová lžička anýzových semínek (nebo 2-3 ks hvězdičkového anýzu)
  • ½ lžičky cukru

 

Postup
  1. Přiveďte v rendlíku mléko k  varu.  
  2. Mírně rozdrťte anýzová semena vyboulenou stranou lžíce a spolu s cukrem ho přidejte do mléka.
  3. Zmírněte oheň a nechejte mléko mírně vřít asi 10 minut; stále míchejte, aby se nepřipálilo.
  4. Nalijte mléko do hrnku a přitom ho přeceďte přes jemné sítko.

Když jsou promrzlí od větru přicházejícího ze Severního moře po bruslení na kanálu nebo zimní procházce kamennými ulicemi Amsterdamu, Holanďané si připraví hrnek horkého anýzového mléka, které se často podává s kořeněným koláčem (koek) či koblihami (oliebollen). Teplý nápoj se tradičně podává dětem a vytváří skutečný pocit toho, čemu zde říkají  gezelligheid (to je možné přeložit jako „útulnost“ nebo „pocit domácí pohody“). Vůně tohoto nápoje s citrusovým nádechem přitahuje pozornost, když vychází skrz pěnu a vznáší se ve vzduchu. Přitom Vás při každém doušku zahřeje stejně tak jako anýz.