Balkánská kuchyně

Balkánská kuchyně 1

Jedna z nejlepších možností, jak se seznámit s kulturou a zvyky v balkánských zemích, je ochutnat některá typická a tradiční jídla a nápoje tvořící balkánskou kuchyni. Někdo si sice může myslet, že jídlo v balkánských zemích je všude v podstatě stejné, anebo velmi podobné pokrmům ve střední a východní Evropě. Balkánská kuchyně je však ve skutečnosti velmi rozmanitá a každá země má své regionální speciality.

Pokud budete například na pobřeží Chorvatska, setkáte se s velmi odlišnými místními specialitami než v centrálním Srbsku. I když jsou patrné rozdíly ve Slovinsku, Černé Hoře nebo Bosně a Hercegovině, existují také určité pokrmy a speciality, které najdete pouze v místě.

Takže jak vlastně vypadá balkánská kuchyně? Obecně řečeno, jídlo je vydatné a používá se hodně masa, přičemž součástí je silný společenský aspekt. I když Balkán určitě není ideální destinace pro vegetariány či vegany, na své si přijdou masožravci a milovníci grilovaných jídel. Takže pokud se chcete ponořit do balkánské kultury prostřednictvím jídla, ochutnejte následující základní pokrmy.

Balkánská kuchyně 2

Balkánská kuchyně: káva, pečivo a ochucovadla

Přestože se jídlo a pití na Balkáně drží svých slovanských kořenů, je také silně ovlivněno osmanskými a rakousko-uherskými (středoevropskými) vlivy.

Káva 

Budete-li v centrální části Balkánu, která byla dlouhodobě okupována osmanskými Turky, najdete zde často kávu připravovanou v tureckém stylu. Především Bosna a Hercegovina je hrdá na tuto tradici, takže se jedná o nejlepší místo, kde můžete ochutnat tento styl kávy (říká se mu také bosenská káva). Káva je umele na mimořádně jemno, zalije vodou a zahřeje v malém hrnci (rendlíku, džezvě) přímo na sporáku. Poté se nalévá do malých hrníčků. Jemně namletá káva klesne ke dnu a vznikne silná vynikající káva. Příprava se trochu liší od tradiční přípravy v Turecku, protože není obvyklé přidávat cukr při vaření, ale dát kostku podle chuti až do šálku. Kávu v tomto stylu najdete v celém centrálním Balkánu, ale pokud se budete chtít dozvědět, jak ji správně pít od skutečného kávového nadšence, pak zamiřte do Cafe de Alma v pěkném historickém městě Mostar v Bosně a Hercegovině.

 

Burek

Kromě kávy, pokud chcete mít typickou balkánskou snídani, oběd či svačinu, neobejdete se bez burku. Burek je jakýsi koláč z listového těsta a řady různých náplní: brambory, sýr/tvaroh, špenát nebo nějaké maso (typicky vepřové, hovězí či jehněčí). K dostání je v každém pekařství v regionu a za mimořádně dobrou cenu. Stojí za zmínku, že ve většině balkánských zemí „burek“ znamená  koláč bez ohledu na náplň, pouze v Bosně je to pouze koláč plněný masem.

 

Kajmak a Ajvar

K dalším obvyklým jídlům ke snídani patří toast, sýr typu feta, uzeniny, okurky, rajčata a různá ochucovadla, jako je kajmak a ajvar. Kajmak je něco jako hustá smetana, ale mírně fermentovaná, takže má výraznější chuť. Ajvar je pomazánka z červených paprik (kapií), česneku a někdy také chilli a lilku. Obojí se nepoužívá jen při snídani, ale často je uvidíte na stole u kteréhokoli jídla. A když se pak vrátíte domů, jistě Vás potěší, že ajvar bývá k dostání v supermarketech.

Balkánská kuchyně 3

Hlavní pokrmy

Balkánská kuchyně hodně používá maso a může být obtížné jíst s místními, pokud jste vegetarián (vegan). Existují však také pokrmy, které se netočí jen kolem masa.

 

Čevabčiči (ćevapi)

Možná nejrozšířenější jídlo na celém Balkáně je čevabčiči (ćevapi). Je považováno za národní jídlo v Srbsku a jedná se o válečky („klobásky bez střívka“) z mletého masa, které se grilují. Obvykle dostanete na talíř 5–10 kousků spolu s nasekanou cibulí, kajmakem, jogurtem a pita chlebem. Lidé na Balkáně čevabčiči milují a je to jedno z jídel, které Vám místní nejčastěji doporučí.  Najdete ho v menu snad každé tradiční restaurace a existuje také řada fast foodů nabízejících tento pokrm. Celkově vzato návštěva Balkánu by nebyla úplná, kdybyste si alespoň jednou nedali čevapčiči.

 

Pljeskavica

Dalším rozšířeným pokrmem je pljeskavica, v podstatně balkánská obměna hamburgeru, která více či méně připomíná plochou kulatou verzi čevapčiči. Je to masová placka/karbanátek ze směsi masa, jako je vepřové (ne v Bosně), hovězí, jehněčí a cibule. Griluje se a pak podává s cibulí, kajmakem a někdy s chilli omáčkou. Existují fast foody, kde dostanete pljeskavici do pečiva, avšak ve většině tradičních restaurací dostanete jen maso a k němu nůž a vidličku. Oblíbenou variantou je šar pljeskavica, kde je maso doplněné sýrem a výsledek je naprosto vynikající (jen byste se jí měli vyhnout, pokud držíte dietu).

 

Plněná zelenina

Plněná zelenina je v balkánské kuchyni velmi rozšířená, především papriky plněné (punjene paprike) masem, cibulí a rýží, dále plněné zelné či vinné listy, plněný lilek a a plněné cukety (punjene tikvice).

 

Ryby a mořské plody

Plánujete-li návštěvu pobřeží Chorvatska nebo Černé Hory, pak uvidíte spoustu vynikajících ryb a darů moře v menu každé restaurace. Najdete zde jistě mnohé z výše zmíněných grilovaných jídel, avšak kuchyně na pobřeží je silně zaměřena na to, co skýtá Jadran. Uvidíte zde ryby, jako je pražma, mořský okoun a tuňák. Jako předkrm můžete mít marinované či solené ančovičky. Také chobotnice a olihně jsou rozšířené, kdy mohou být smažené, grilované nebo připravené v páře. Dále je zde hojnost měkkýšů, nejčastěji jsou to krevety/garnáti, škeble a slávky. Nejrozšířenější způsob jejich přípravy je „na buzaru“, což znamená v páře s bílým vínem a česnekovou omáčkou, zahuštěné strouhankou a ochucené petrželí. Pokud si na Balkáně objednáte celou rybu, jako přílohu můžete očekávat brambory a mangold vařené společně a někdy také česnekovo-petrželovou omáčku na polití. Čerstvě grilované či smažené ryby se také často pokropí trochou místního olivového oleje.

Chorvatská jídla, která byste měli na dovolené ochutnat 1 a 2

Pití

V článku o balkánské kuchyni nemůžeme nezmínit rakiji. Jedná se o balkánský druh kořalky, ovocnou pálenku nejčastěji ze švestek (slivovice), ale může být téměř z kteréhokoli ovoce pod sluncem. Většina lidí si ji připravuje sama, ale můžete ji také zakoupit v supermarketech a obchodech s alkoholem. Domácí rakije může být velmi silná (i přes 60 % obsah alkoholu).

Balkánská kuchyně je plná vydatných a vynikajících jídel, takže určitě během své návštěvy balkánských zemí nebudete mít hlad. I když existují také regionální speciality, kromě nich jsou zde oblíbené pokrmy a stálice, které najdete v celém regionu a určitě stojí za to je ochutnat.