Některá z nejbizarnějších jídel světa vyžadují opravdu dobrý žaludek – a nejlépe i špatný čich. A možná i zavázat oči.
Surströmming, Švédsko
Má svůj dobrý důvod, proč se tento švédský pokrm ze sleďů obvykle jí venku. Po nasolení se ryba naloží minimálně na 6 měsíců, pak se (konzerva) opatrně otevře a konzumuje. Chuť prý není zdaleka tak zahlcující a děsivá jako zápach.
San-nakji, Korea
Na tento korejský pokrm šéfkuchaři useknou živé chobotnici chapadla a zalijí je sezamovým olejem se semínky. Protože se chapadla stále hýbou, jedlíci musí pamatovat na to, že neztratily svoji přisávací schopnost. Proto je třeba kousat opatrně – a nejprve zvážit etickou stránku věci.
Khash, Afghánistán
Dovedete si představit zápach kuchyně poté, co se v ní po celé hodiny vařila kravská hlava, nohy a žaludky? Zřejmě ne. A právě to se děje při přípravě afghánského pokrmu khash, což je jeden z nejhůř páchnoucích vývarů, jaké kdy byly vytvořeny. Vypadá stejně tak odpudivě jak páchne.
Smalahove, Norsko
Norský název doslova znamená „ovčí hlava“, a právě o tohle se jedná. Každý jedlík dostane půlku hlavy, která byla vyuzena nebo usušena a pak několik hodin vařena. Obvykle se začíná očima a ušima a k tomu se pije spousta kořalky akvavit… možná aby přehlušila chuť jídla, které Norové považují za předvánoční lahůdku.
Mořské sasanky, jižní Evropa
Tito éteričtí mořští živočichové, vzdálení příbuzní medúzy a korálů, nepředstavují obvyklé kandidáty na pokrm z mořských plodů. Ale v rukách správného šéfkuchaře, lehce osmažené v těstíčku podobném tempuře, jsou ve skutečnosti docela dobří. Ochutnat je můžete ve španělské Andalusii, kde je nazývají ortiguillas.
Ikizukuri, Japonsko
Milovníci sashimi dobře dobře znají konzumaci syrových ryb Japonsku. Ale i oni mohou váhat nad pochybnou rybí lahůdkou nazývanou ikizukuri, což je ryba zaživa nakrájená na filety. A nejen to – podává se na talíři s ještě bijícím srdcem nebo – pokud to se selže – alespoň s hlavou, na níž se stále hýbou žábra.
Durian, jihovýchodní Asie
Pokud Vás neodradí tlustá slupka s bodlinami, pak jistě zápach tohoto jihoasijského ovoce. Je tak silný, že některé hotely a veřejná doprava v Asii zakázala vstup lidem, kteří ho mají u sebe. Zatímco chuť nese náznak mandlí a je dobře snesitelná, pach má rozhodně víc než jen náznak syrové žumpy.
Damamian, Taiwan
Vepřové maso by se mělo vždy dobře tepelně opracovat. Tak proč na to Tajwanci zapomněli, když přišli s pokrmem damamian? Jedná se o syrové vepřové, které bylo 30 dní naloženo v hrnci a pak se podává s rýží.
Slepičí hřebínky, Itálie
Slepičí nohy jsou běžnou součástí jídla v Číně, ale mnoho lidí si neuvědomuje, že se mohou jíst také červené hřebínky na slepičí hlavě. Tyto výrůstky se blanšírují a oloupou, a pak pomalu dusí ve vývaru. Nejsou to pouze Číňané, kteří si pochutnávají na kohoutích hřebíncích v dim sum; jedí je také Italové, kteří hřebínky přidávají mezi droby, jako jsou varlata a játra. Prostě nic nepřijde nazmar.
Polévka z kaloně, Palau
Předtím, než se ve světě rozšířila západní kuchyně, obyvatelé tichomořského Palau vždy využívali to, co bylo volně dostupné na tomto ostrově v Mikronésii. To zahrnovalo malé netopýry kaloně, kteří – kromě toho, že byli užitečnou součástí ekosystému při opylování rostlin – představovali významný zdroj bílkovin. Polévka ochucená chilli a zázvorem se od té doby stala drahou lahůdkou, i když její vzhled (s velkými plovoucími kusy netopýra) je už méně lákavý.
Bambusoví červi, Thajsko
Jak Vám řekne asi každý návštěvník Asie, hmyz jako jídlo není nic vzácného ani bizarního, i když tato představa může být trochu odpuzující. Hmyz je všude, proto Thajci během období dešťů vždy prohledávají bambusové výhonky a likvidují kroutící havěť. Přitom je plná bílkovin a krásně syčí, když se hodí do rozpáleného oleje…
Strnadi, Francie
I když konzumace tohoto drobného zpěvného ptáčka byly v restauracích ve Francii zakázána, někteří přední šéfkuchaři, jako je Alain Ducasse, žádají vládu o přehodnocení. Není divu, proč došlo k zákazu: ptáčci (kteří se velikostí vejdou do dlaně) se nejprve utopí v sudu Armagnacu, pak vytáhnou a upečou. Jedlíci zakryjí hlavičku ubrouskem a celého ptáka dají do úst – včetně hlavy, kostí, orgánů atd. Ti, kdo ho ochutnali, tvrdí, že je to jedna z nejlahodnějších dobrot, jakou kdy jedli…
Chřestýš, USA
Smažení, dušení, pečení, grilování na špejlích – existuje nespočet způsobů, jak připravit tohoto jinak smrtelně jedovatého plaza. A většinou si ho ani nemusíte chytit sami – v USA ho můžete koupit už očištěného a připraveného k vaření.