Nápoj pochází z Paříže ve Francii. Bloody Mary obsahuje výrazný prvek vodky a pikantnost citronu & tabasca, takže představuje budíček pro Vaše smysly; její pověst léku na kocovinu je už legendární.
Krvavá Mary se zrodila ve 20. letech 20. století v pařížském Harry’s New York Baru. Barman Fernand Petiot smíchal ruskou vodku (destilovanou v Paříži přistěhovalci, kteří prchli před ruskou revolucí) s rajčatovou šťávou z konzervy nově dovezenou z Ameriky. Nápoj pokřtil jeden z prvních ochutnavačů, americký hudebník Roy Barton, podle nočního klubu Bucket of Blood („Kbelík krve“) v Chicagu a zdejší servírce Mary.
Přehnali jste to s alkoholem? Takto léčí kocovinu v zahraničí
Co budete potřebovat:
- 60 ml vodky
- 120 ml rajčatového džusu
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- špetka soli a špetka jemně mletého černého pepře
- 1 kávová lžička tabasca (nebo špetka jemně mletého kajenského pepře)
- 3 kávové lžičky worcesteru
- 1 velká ledová kostka
- 1 kousek řapíkatého celeru na ozdobu
- 1 klínek citronu na ozdobu
Postup
- Dejte všechny ingredience (kromě těch na ozdobu) do šejkru nebo dobře těsnící sklenice se šroubovacím uzávěrem a intenzivně třepejte 10–15 sekund.
- Přeceďte nápoj do vysoké koktejlové sklenice (240 ml).
- Ozdobte řapíkatým celerem a klínky citronu.
Osvěžující, pikantní a a chutná Bloody Mary je ideální v kterémkoli ročním období, protože kořeněná pálivost je zde vyvážená chladivou rajčatovou šťávou. Často bývá označována za „nejkomplexnější míchaný drink na světě“ a mezi „zločiny“ páchané v barech po celém světě patří množství worcesteru převažující množstvím rajčatové šťávy ve sklenici nebo neomluvitelný hřích nahrazování rajčatové šťávy suchou směsí na rajskou polévku. Úspěšnější varianty pak představují záměnu vodky za gin, přidání křenu nebo zdobení olivami.