Burek/koláč pita
Pita nebo burek je významnou součástí nejen chorvatské kuchyně, ale kuchyní celého balkánského poloostrova. Koláč pita patří k nejjednoduššímu, a přitom nejlepšímu slanému pečivu v zemi. Jedná se v podstatě o listové těsto s různými náplněmi. Nejoblíbenější pita je s mletým masem a říká se jí také burek. K dalším oblíbeným druhům patří bramborová (krompiruša), sýrová, špenátová (zeljanica), dýňová (bučnica) a jablečná (štrúdl). Koláč pita seženete v každém pekařství. V Záhřebu najdete restaurace podávající pouze pitu, jako je Piterija Tomislav, Selska cesta, Záhřeb
Mořská sůl ze Stonu
Sůl se sklízí ve Stonu po celá staletí – i dnes. Na rozdíl od průmyslově produkované soli, kterou najdete v obchodech, je sůl ze Stonu zcela přírodní, vlhká na dotek, a nikdy jídlo nezahltí. Když budete v Chorvatsku, kupte si pytlík soli ze Stonu. Je zdravá, přírodní a představuje skvělý (a levný) suvenýr.
Těstoviny pasutice s kapustou a treskou
Kombinace domácích těstovin, kapusty a paštiky ze sušené tresky zní dost podivně – ale jen do chvíle, než ji ochutnáte. Ve skutečnosti je skvělá. Jídlo je oblíbené na Istrii a často se podává na Štědrý večer. Pasutice jsou domácí těstoviny připomínající české fleky.
Plch
Plch patří mezi neobvyklá jídla nejen v Chorvatsku. Plši jsou sice vegetariáni a mají nejčistší maso, ale přesto – vypadají jako krysy… Plch je oblíbený v horském regionu Gorski Kotar a na chorvatských ostrovech, především ostrovech Brač a Hvar. Připravují se grilováním, dušením nebo smažením. Pokud byste chtěli plcha ochutnat, můžete tak učinit v restauraci Konoba Kokot ve vesnici Dol na ostrově Hvar.
Olivový olej
Chorvatsko má vynikající olivový olej, především z Istrie, což je jeden z nejsevernějších regionů na světě, kde se vyrábí olivový olej. Je pevnou součástí dalmatské a istrijské kuchyně. Většina olivového oleje pochází z malých rodinných farem, které produkují olej v malém množství. Také můžete najít spoustu jednodruhových olivových olejů. Budete-li na Istrii, navštivte olivovou farmu Chiavalon.
Čevapi
Čevapi (čevabčiči) jsou tyčinky z mletého masa, které se grilují. Obvykle se podávají s pita chlebem, nasekanou cibulí a ajvarem (pasta z červené papriky). Čevapi nepatří pouze do chorvatské kuchyně, ale všech zemí balkánského poloostrova. Jsou součástí menu v mnoha restauracích v Chorvatsku, především těch zaměřených na turisty.
Chorvatské prosciutto
Chorvatské prosciutto je – podobně jako jeho italská a španělská verze – je jednoduše sušená šunka. Prosciutto je stálicí chorvatské kuchyně v pobřežních regionech Istrie a Dalmácie. Maso se nasolí, okoření a nechává sušit ve větru. Kromě toho se prosciutto v Dalmácii před sušením ještě udí, čímž získá výraznou kouřovou chuť. Na Istrii najdete kvalitní domácí prosciutto ve všech dobrých restauracích, zatímco v Dalmácii to bývá obtížnější. Ale Skipper´s Club Arka ve Skradinu, Dalmácie, nabízí vynikající chorvatské prosciutto. Vyrábí ho sám majitel pod registrovaným názvem Pasquale. Pokud budete mít příležitost, zastavte se zde a ochutnejte.
Kulen – slavonská uzenina
Co je prosciutto pro Istrii a Dalmácii, to je kulen pro Slavonii – nejoblíbenějščí typ uzeniny v této části Chorvatska. Slavonský Kulen je kořeněná klobása/salám vyrobená z nejlepších kusů vepřového masa, především kýty a někdy ramínka, s kořením, jako je česnek a sladká + pálivá paprika.
Pažský sýr
Nejslavnější z chorvatských sýrů, pažský sýr (Paški sir), je tvrdý vyzrálý ovčí sýr z ostrova Pag. Sýr se podává v řadě restaurací v Chorvatsku a můžete ho koupit i v mnoha obchodech. Pokud budete chtít ochutnat tradiční pažský sýr vyrobený z nepasterizovaného mléka starobylou metodou, objednejte si ho u OPG Fabijanic.
Škripavac – vrzající sýr
Další sýr mimořádně oblíbený v Chorvatsku. Vrzající sýr (chorvatsky škripavac) se tak nazývá proto, že vrže o zuby, když ho kousáte. Je to jemný mladý sýr obzvlášť oblíbený v regionu Lika. Navštívíte-li Plitvická jezera nebo Pamětní centrum Nikoly Tesly ve Smiljanu, měli byste tento sýr ochutnat.
Tvaroh
Tvaroh se zde nazývá skuta a je velmi oblíbený, především na Istrii a na ostrovech. Vyrábí se z kravského, ovčího nebo kozího mléka, ale nejvyhledávanější je ovčí skuta. Skuta se s oblibou konzumuje jako předkrm nebo jako dezert, především v kombinaci s medem a olivovým olejem. Dobré místo, kde ho můžete ochutnat, je mléčná farma Vesna Loborika. Také OPG Fabijanic vyrábí vynikající ovčí tvaroh a Kumparička nejlepší kozí tvaroh.
Ústřice
Město Ston je proslulé několika věcmi: je to sůl, nejdelší opevnění v Evropě a fantastické ústřice. V městečku Mali Ston u mostu Bistrina naleznete malé farmy na ústřice, kde můžete tuto lahůdku ochutnat nebo si koupit s sebou. Kromě toho si na nich můžete pochutnat v některé z oblíbených restaurací v Malém Stonu. Všechny nabízejí příjemné sezení venku u moře a podávají čerstvé ústřice z vlastní farmy.
Salát z chobotnice
Salata od hobotnice je klasické chorvatské jídlo a najdete ho na mnoha menu na chorvatském pobřeží. Chobotnice se očistí a uvaří ve vodě doměkka. Až zchladne, naseká se a dá do mísy; pokape se olivovým olejem a octem a přidají kapary, nasekaná cibule a petržel. Mohou se přidat také vařené brambory nakrájené na kostky.
Grilovaná ryba s mangoldem
Na celém pobřeží můžete ochutnat klasické chorvatské jídlo: grilovanou rybu s mangoldem. Mangold (blitva) je stálicí dalmatské kuchyně – až natolik, že zbytek Chorvatska nazýval obyvatele Dalmácie blitvari (jedlíky magoldu). K nejoblíbenějším rybám patří pražma a mořčák, ale upřímně řečeno, často pocházejí z rybích farem. Můžete však ochutnat i jiné druhy ryb, např. makrely, sardele, červené parmice, štikozubci atd.. Nebo pokud budete při penězích, ochutnejte zubatce obecného (dentex), nejuznávanější z jadranských ryb.
Jehně na grilu
Janjetina na ražnju, jehně pečené napíchnuté na rožni, je oblíbené všude v zemi, ale především na chorvatských ostrovech Cres, Pag a Brač. V Chorvatsku je součástí menu všech významných životních událostí, jako je svatba nebo křest. Budete-li na ostrově Brač, ochutnejte grilované jehně v taverně Kopačina. Na ostrově Cres navštivte tavernu Bukaleta.
Fritaja – vaječná omeleta
Vaječné jídlo fritaja je jednoduchý a přitom velmi chutný pokrm oblíbený především na Istrii. Nejčastěji je fritaja, kterou najdete na Istrii, s divokým chřestem, lesními houbami, domácí klobásou, prosciuttem či lanýži.
Míchané maso
Mjesano meso je velmi rozšířené jídlo, které nabízí mnoho restaurací v zemi. Kromě čevapi často obsahuje masové špízy, pljeskavici (což je placka s hovězím, telecím a vepřovým masem), grilovaná kuřecí prsa a klobásy. Restaurace ho často podávají s hranolky, grilovanou zeleninou, nakrájenou cibulí a ajvarem (papriková pasta). Když si toto jídlo objednáte v restauraci, obvykle představuje dobrou hodnotu za Vaše peníze.
Fiš paprikaš – rybí guláš
Fiš paprikaš je chorvatské jídlo typické pro Slavonii na východě země. Je to pikantní rybí guláš z říčních ryb, nejčastěji z kapra. Fiš paprikaš je maďarského původu, dnes ho však připravují v celé panonské pánvi. Jídlo hojně obsahuje pálivou papriku, takže patří k nejpikantnějším v Chorvatsku.
Paprenjaci
Paprenjaci jsou tradiční chorvatské sušenky, jejichž historie sahá až do 16. století. Jejich název je odvozen od černého pepře (papar), který paprenjaci obsahují; k dalším ingrediencím patří vlašské ořechy, lískové ořechy, med, máslo a různé koření.
Arancini – kandovaná pomerančová kůra
Tradiční sladkost z jižního Chorvatska, arancini, znamená kandovanou pomerančovou kůru. Také představuje skvělý suvenýr, který si můžete odvézt domů. Nejlepší je však vyrobená doma. Jak si ji připravit? Nařežete pomerančovou slupku (někdy i citronovou nebo grapefruitovou) na dlouhé proužky a necháte 2 dny máčet ve vodě. Až slijete vodu, zvažte je a dejte na pánev se stejným množstvím cukru. Jakmile se voda vypaří, cukr začne znovu krystalizovat – a arancini budou hotové.
Rožata – pudinkový dezert
Rožata je vynikající pudinkový koláč typický pro region Dubrovník.
Kroštule
Kroštule je tradiční pečivo, které najdete v pobřežním Chorvatsku od Istrie po Dubrovník. Dlouhé tenké pruhy těsto se sváže na volný uzel, pak smaží v oleji a před podáváním posype mletým cukrem (něco jako naše „boží milosti“). Kroštule je jednoduchý dezert, ale velmi křupavý a vynikající.
Fritule
Nejrozšířenější sladkost, kterou najdete na chorvatském pobřeží, fritule, jsou kuličky těsta vytvořené z mouky, rozinek, trošky místní pálenky a citronu, a pak osmažené. Tyto sladké smaženky však způsobují závislost a těžko jim odoláte.
Jablečný štrúdl
Původně vídeňský moučník má svoji tradici také v Chorvatsko. Tenké listové těsto se naplní nastrouhanými jablky, kousky vlašských ořechů a rozinkami. Nakonec se může posypat kousky mandlí a před podáváním se pocukruje.
Palačinky
Palačinke jsou nejoblíbenější dezert v chorvatských restauracích. Chorvatské palačinky jsou tenké a křehké podobně jako francouzské crepes a nejčastěji se natírají marmeládou, nutellou nebo směsí mletých vlašských ořechů a cukru. Dát si je můžete v kterékoli restauraci, ale také u mnoha stánků s palačinkami v pobřežních městečkách.
Bajamini – sušenky
Bajamini jsou mandlové sušenky typické pro Dalmácii. Podobají se italským cantuccini nebo mandlovým biscotti, ale nejsou tak tvrdé. Dělají se z vajec, cukru, trochy mouky a mandlí. Jejich příprava je velmi snadná a přitom jsou vynikající.
Krempite – krémeš
Krempite je chorvatská verze známějšího vanilkového pudinkového řezu mille-feuilles, který je oblíbený nejen v Chorvatsku, ale také v mnoha zemích střední Evropy (pod názvem krémeš). Spodní a horní část tvoří listové těsto a mezi nimi je vanilkový krém. Některé recepty obsahují také šlehačku.
Makový nebo ořechový závin
Makovnjaca (makový závin) a orehnjaca (ořechový závin) jsou velmi oblíbené moučníky v kontinentální části Chorvatska. Je to další kulinářská tradice společná se středoevropskými zeměmi. Můžete je koupit téměř v každém pekařství.
CO PÍT V CHORVATSKU
Článek o chorvatské kuchyni nemůžeme zakončit bez seznámení se základy oblíbeného pití v Chorvatsku.
Víno
Chorvatsko má dlouhou tradici výroby vína a v posledním desetiletí se ještě zlepšilo. Dávno pryč jsou doby, kdy bylo chorvatské víno pouze „bílé“ nebo „červené“: mladí vinaři dnes vyrábějí příjemná přírodní vína, která se vyvážejí do celého světa. Když budete v Chorvatsku, nenechte si ujít ochutnávku místního vína a návštěvu alespoň jednoho z místních vinařství.
Řemeslné pivo
Není tomu tak dávno, co se pivní scénu v zemi tvořil pouze průmyslově vyráběný ležák (lager) s nejoblíbenějšími značkami Karlovačko a Ožujsko. Od té doby se v zemi vynořily pozoruhodné mikropivovary a nastala revoluce řemeslného piva. Dnes si v mnoha barech a hospodách můžete objednat různá místní řemeslná piva. Pokud tedy máte řemeslné pivo rádi, ochutnejte oblíbené místní značky, jako je Zmajsko, Garden, Nova Runda nebo San Servolo. Nebo můžete pátrat po nových hvězdách mezi pivy.
Grappa
Kořalka grappa, kterou místní nazývají také rakija, je v zemi mimořádně oblíbená. Jedná se o místní pálenku z hroznů. Základní verze se nazývá Loza, čistá hroznová pálenka. Existuje mnoho druhů grappy, protože se vyrábí z různého ovoce a přidaných rostlin. Oblíbená je medica s medem, travarica s bylinkami, orahovača s ořechy, biska se jmelím, rogac s karobem, mirta s myrtou atd.. Mnoho restaurací, především na Istrii, nabízí sklenici grappy jako domácí digestivum na konci jídla.
Prošek
Mimořádně sladké dezertní víno Prošek pochází z Dalmácie. Vyrábí se ze sušených hroznů podobným způsobem jako italské Passito („slámové víno“).
Maraschino
Višňovici vyrobenou z višní maraska pěstovaných v zadarském regionu si při své návštěvě země nesmíte nechat ujít. Původně ji začali vyrábět mniši v dominikánském klášteře v Zadaru v 16. století a dnes je maraschino jeden z typických nápojů (a suvenýrů) Chorvatska. Maraschino se prý podávalo i na Titaniku a v oblibě ho měla anglická a francouzská šlechta a panovníci, např. Jiří IV., Ludvík XVIII. a Napoleon Bonaparte.