Chutě řecké kuchyně

Chutě řecké kuchyně 1

Řecká kuchyně se svou širokou škálu kvalitních ingrediencí a promyšlených, zdraví prospěšných kombinací, které zahrnují znalosti nashromážděné během staletí, se těší privilegovanému místu v globální kultuře chuťových alternativ.

Pro zemi charakteristická je spousta ostrovů a členitý hornatý terén pevniny. Zdejší morfologická rozmanitost vytváří samostatné světy. Výlet do Řecka znamená poznávání fascinujících chutí, vůní, nečekaných kombinací a nekonečné pestrosti. Ke společným charakteristikám patří vynikající suroviny a chutě specifické pro Řecko, jako je oregano, tymián, bobkový list, rozmarýn, citron a samozřejmě olivový olej. Maso pochází z malých farem a – tak jako čerstvé ryby a mořské plody, mléčné výrobky uznávané po celém světě a čerstvá zelenina – se podává s vynikajícím řeckým vínem. To vše spolu s lahodným ovocem pak vytváří celý kaleidoskop chutí. Energičtí kreativní šéfkuchaři zanechali trvalý dojem na mezinárodních akcích, kde pomáhali šířit uznání pro řeckou kuchyni. Vynalézavé experimenty s vyzkoušenými recepty, nečekanými kombinacemi ingrediencí, použití a znovuzrození tradic… Kreativní moderní řecká kuchyně je živá a rozmanitá, takže se díky ní Řecko dostává mezi země oplývající nejvyšším kulinářským uměním. 

 

Egejská oblast – slunce a moře

Ostrovy v Egejském moři, jedna z největších a nejvýznamnějších skupin ostrovů na světě, jsou země formovaná mořem, sluncem a osvěžujícím vánkem. Specifické mikroklima každého ostrova přispělo k vytvoření jedinečných produktů, z nichž některé nenajdete nikde jinde na světě. Proto je každý ostrov vlastním jedinečným kulinářským rájem. Kuchyně Kyklad odráží dlouhou kulturní historii regionu. Se svým typickým charakterem, opojnými vůněmi a ovocem & zeleninou zrajícími na řeckém slunci představuje samostatnou kapitolu řecké gastronomie a skutečný svět kulinářské historie. Známé egejské makarounes (ručně vyráběné těstoviny s karamelizovanou cibulkou), Kassian pilaf, sgardoumia (polévka z vnitřností) ze Santorini, vyzanti (nadívané jehně či kůzle s bulgurem připravené v troubě vytápěné dřevem) z Karpathosu, marathotiganites (fenyklové rissole) z Serifosu, dolmadakia připravená z vinných listů a bylinek, melitera (koláče plněné sladkým vanilkovým tvarohem) z Anafi a melopita (medový koláč) ze Sifnosu jsou jen některé z tisíců pokrmů, které může cestovatel ochutnat v teplém objetí egejské oblasti. Krása Kykladských ostrovů se stala turistickou atrakcí nejen pro cestovatele, ale také pro lidi kreativně zapojené v kulinářské sféře, kteří sem přicházejí rozšířit své znalosti a ukázat svoji lásku k řecké kuchyni. Restaurace na Kykladských ostrovech se dostávají na přední místa v mezinárodních hodnoceních a ve velké vážnosti je chovají příznivci kvalitní kuchyně a autentických zážitků spojených s jídlem.

 

Jónské ostrovy – kosmopolitní chutě

Pokrmy Jónských ostrovů s jejich italskými názvy a typickým charakterem tvoří samostatnou kapitolu řeckého kulinářského umění. Savoro (v překladu „kyselý“) je skvělý recept používající rozmarýn a ocet, široce připravovaný na Jónských ostrovech na ochucení a konzervaci ryb a zeleniny. Jedná se o nejcharakterističtější pokrm kuchyně Jónských ostrovů. Bourdeto (ryba ropušnice připravená v ostré rajčatové omáčce), sofrito (telecí steak pomalu připravovaný v bílém víně s česnekem a bylinkami), pastitsada (restované hovězí, vepřové či drůbeží v kořeněné rajčatové omáčce se skořicí, obvykle podávané s těstovinami rigatoni), stifado (dušené hovězí s cibulkami na víně), strapatsada (míchaná vejce s rajčaty a sýrem feta), tsigareli (divoce rostoucí zelenina & bylinky či kapusta v pikantní rajčatové omáčce), pastitsio tis nonas (zapečené těstoviny s mletým masem zalité bešamelem), bakaliaros me agiada (odsolené filety z tresky s česnekovou omáčkou skordalia), to jsou jen některé z receptů, které zahrnují staletí historie a kultury. Bohatou a přitom delikátní gastronomickou tradici Jónských ostrovů doplňují vynikající vína a originální nápoje včetně alkoholických, jako je likér z kumquatu a zázvorové pivo, a také dezerty & sladkosti, jako je pantespani (piškotový koláč politý sirupem), nugát mandola a tyčinky se sezamových semínek a medu (pasteli).

Chutě řecké kuchyně 2

Kréta – elixír života

Kréta, jedinečný středomořský ostrov s dlouhou historií, lákavou přírodou a hrdými obyvateli, se stále více stává destinací, kterou stojí za to vyhledat kvůli autentickému gastronomickému zážitku. Kulinářská návštěva Kréty představuje výpravu do kulturní historie ostrova. A poznat tajemství krétské kuchyně znamená okusit umění žít. Tradiční rýžový pilaf v Chanii připravovaný s drůbežím nebo s hovězím masem, proslulá pečená kůzlata ofto (která se podávají téměř kdekoli na Krétě), čerstvé saláty a tradiční dakos (ječné suchary s čerstvým rajčetem, měkkým bílým sýrem a olivovým olejem), to jsou jen některé recepty tradiční krétské kuchyně. Ve městech Chania, Heraklion, Rethymno, Ierapetra, Sitia, a také v menších městech se vynořily kvalitní restaurace, které používají zdravé ingredience nejlepší kvality. Přitom pomohly podpořit pověst krétské kuchyně a vytvořit to, co může být považováno za nový zlatý věk krétské gastronomie.

 

Dodekany – vaření jako magie

Území Dodekanéských ostrovů se vždy nacházelo v samém srdci gastronomické historie. Kulinářská paleta ostrova Rhodos s jeho maltézskými rytíři, ale také Karpathos, Patmos, Kastelorizo a dalších ostrovů, odkáží setkání kultur. Dodekanéská kuchyně je obzvlášť pestrá a rozmanitá. Nadívaná kůzlata kapamas, boukounies (vepřové připravené s různými bylinkami), a také vynikající sladkosti a dezerty, jako je xerotigana (smažené spirálové pečivo polité sirupem či medem) a pastelaries (sušené fíky s mandlemi a sezamovými semínky) jsou jen některé z kulinářských lahůdek, které můžete ochutnat. Vlivy tradic jsou v Dodekanech stále živé a naznačují kulinářské panorama východního Středomoří.

 

Pevninské Řecko – znalosti a vědění

Hornaté regiony nabízejí různé druhy masa. V Řecku je silná tradice masa „opta“, tj. připraveného nasucho nad uhlím či plamenem nebo pečené na rožni. Velké jarní svátky Velikonoce slaví všichni, a to s vynikajícími pokrmy z jehněčího a kozího masa. Tradiční pečivo představuje další velkou kapitolu řecké kuchyně. Připravuje se mnoha různými způsoby, což mu dává širokou škálu podob, takže někdy tvoří tenké průhledné lístky a jindy je bohatší a drobivější. Z tohoto pečiva vytvořila řecká vynalézavost téměř nekonečný počet vynikajících kombinací. Slané koláče se sýrem, divokými bylinkami & zeleninou a masem, nebo sladké s mlékem, rýží, skořicí či jogurtem – možnosti jsou nevyčerpatelné. Thrákie, Makedonie, Thesálie, Epirus a Peloponés – každý kout Řecka připravuje vlastní koláče, ať už pečené nebo připravované na pánvi. Představují důležitou součást bohatě obloženého stolu a mají čestné místo v každé lokální kuchyni.

Svátky a festivaly v Řecku