Co je to kuchyně Pacific Rim

Co je to kuchyně Pacific Rim 1

Scéna restaurací a podniků s jídlem je v dnešní době přesycená a konkurence nelítostná. Šéfkuchaři chtějí vyniknout z davu, a tak pátrají ve světě po inspiraci z dalekých zemí.

Asie je velkým zdrojem inspirace pro šéfkuchaře, kteří hledají něco nového, takže výsledkem jsou pokrmy fusion inspirované japonským ramen, vietnamským pho nebo thajským pad thai. Svět gastronomie se rychle vyvíjí a co bylo jeden den nezvyklá novinka, další den ztrácí na přitažlivosti. Hosté restaurací (ve světě) se zajímají o novinky a vyhlížejí nové trendy. Jedním z nich je v současné době kuchyně Pacific Rim, což je škála chutí a tradičních pokrmů ze zemí kolem Tichého oceánu od Filipín po Havajské ostrovy, často ovlivněné kalifornskou kultivovaností a používající některé známé asijské chutě novým a neotřelým způsobem.

Co je to kuchyně Pacific Rim 2

Lumpia

Nepochybně nejznámější filipínský pokrm, lumpia, splňuje podmínky pro kuchyni Pacific Rim i pro pouliční jídlo. Tenké rolky ve tvaru doutníku jsou plněny vepřovým masem a zeleninou, a pak se typicky podávají se sladkou chili omáčkou, která dodá bohatou chuť. Je to skvělé menší jídlo nebo i pochutina v baru.

Ube – fialový typ „sladkých brambor“

Fialové yamy („sladké brambory“) můžete rozmačkat a připravit z nich cokoli od zapečných pokrmů po polévky, a přitom jsou zároveň vhodné pro paleo i keto dietu. Ube je oblíbený i kvůli své fotogeničnosti, především ve formě mouky, kdy kuchaři z něj připravují fialové nudle, palačinky nebo i cupcakes. Palačinky z fialového yamu byste si určitě neměli nechat ujít.

Furikake – japonské koření

Japonská kořenící směs furikake je už dlouho oblíbená také na mnoha dalších místech v Tichomoří. Má nízký obsah sodíku a používá především náznak mořské řasy kelp, vloček z tuňáka (bonito) a někdy také trochy zeleného čaje matcha. Tradičně se používá na rýži, ale dnes také, aby přidala jiskru rybám nebo zelenině, a přitom nezakryla jejich chuť. Skvělá je na křupavých hranolkách jako exotická obměna, kterou je možné podávat jako přílohu nebo pochutinu v baru.

Lotosové chipsy

Když je řeč o pochutinách v baru… Můžete oloupat a nakrájet lotosový kořen, vložit ho do vody s trochou octa – nebo čehokoli jiného, čím chcete lotos ochutit. Pak ho opatrně osušte a osmažte. Lehce posypte solí nebo kořením furikake.

Sisig

Sisig je jídlo z prasečí hlavy, od líček po uši, pomalu dušené, až je měkké, a pak osmažené. Přidejte trochu calamansi (filipínského ovoce podobného limetce) a chili papriček. Jak ho podávat? S trochou majonézy získáte skvělý sendvič. S trochou rýže máte bohatý předkrm. Nejlepší použití je však ke snídani, kdy se podává se vejci na měkko roztékajícími se po pokrmu.

Musubi

Ano, je to hovězí lančmít, ale ne lančmít, jako ho známe: napřed se nakrájí a griluje předtím, než se položí na lepivou rýži, zabalí do mořské řasy nori a stlačí… V podstatě je to havajská verze japonského onigiri. Jistě, lančmít je polotovar, který příliš neláká, ale variací z něj může být nekonečně mnoho. Obdélníček grilovaného zpracovaného hovězího masa a sýr se používá na „cheeseburger musubi“. Můžete také použít kousek kuřete smaženého ve strouhance panko a kyselou okurku a vytvořit vlastní pacifickou verzi jižanského sendviče se smaženým kuřetem. Taktéž lze udělat dokonce i jako hot dog.

Onsen eggs – vejce

Onsen eggs jsou levný, a přitom elegantní, způsob, jak vylepšit pokrm — můžete na Instagramu vidět snímky lidí, kteří právě propíchli žloutek, který vytéká na pokrm. Příprava vajec onsen eggs je snadná: vaří se pomalu 30-40 minut v lázni teplé 71 °C. Pro vylepšení chuti je po oloupání můžete nechat chvíli ležet v omáčce Mirin a sójové omáčce. Jedná se o skvělý doplněk k pokrmu sisig (výše).

„Krabí tuk“

V rozporu se názvem se nejedná o tuk z krabů (crab fat): jsou to především krabí jikry získané od maličkého říčního kraba talangka. Co postrádá na velikosti, to si vynahrazuje chutí – takové intenzity krabí chuti je obtížné dosáhnout i s celým krabem. Můžete ho použít jako máslo na vylepšení nakonec například do míchaných vajec, ale také smažené rýže, těstovin linguine nebo na toast.

Uni – jikry mořských ježků

Zachází se s ním skoro stejně jako s krabím tukem. Po rozmačkání na pastu dodá uni jedinečnou dávku chuti pokrmům z darů moře nebo z vajec, ale dá se také dobře použít na toast. Přidáním do těstovin s pancettou (bůčková slanina) získáte nové pojetí špaget carbonara.

Pancit

Nudle jsou stálicí, která má vždy zákazníky. Pancit typicky znamená tenké nudle (vermicelli) lehce ochucené sojovou a rybí omáčkou, na které se přidá čerstvá zelenina a nějaký protein — nejlepší jsou čerstvé dary moře. Pokud byste si přáli intenzivnější chuť, zvažte omáčku XO Sauce, což je vyzrálá fermentovaná směs sušených slávek (conpoy), garnátů a pepře, která má velmi daleko od sladších ústřicových omáček, které mohou pokrm zahltit.

Existují desítky dalších pokrmů a ingrediencí, které můžete přidat do svého repertoáru nebo použít jako základ pro zcela nový pokrm, jako je lechon (selátko) nebo kokoda. Kuchyně Pacific Rim nemá jediný soubor pravidel nebo chutí kromě čerstvosti a čistoty a může představovat skvělý počáteční bod pro experimentování v kuchyni.