Co je typické pro francouzskou kuchyni?

Co je typické pro francouzskou kuchyni? 1

Když se řekne francouzská kuchyně, nejčastěji se v mysli vybaví romantické večery s vybranými víny, lahodnými sýry a nezaměnitelnou dijonskou hořčicí. Tato země je právem označována za gastronomický ráj, kde každý region má svůj vlastní kulinářský rukopis.

Připravte se na cestu za nejznámějšími francouzskými pokrmy, které mnohdy získávají srdce návštěvníků svou jednoduchostí a vynikajícími chutěmi. Quiche Lorraine, slaný koláč plněný slaninou, je klasikou, která se těší oblibě po celém světě. Hovězí dušené v červeném víně, známé jako boeuf bourguignon, nebo galettes, výtečné slané omelety, jsou dalšími zástupci klasické francouzské kuchyně. A kdo by neznal málo kdo známe šneci, plněné česnekovým máslem?

Velkou pochoutkou pro Francouze, která je ale mimo hranice této země často kontroverzní, jsou foie gras, neboli husí játra. Z jihu Francie pak pochází bouillabaisse, rybí polévka s bohatou chutí, a ratatouille, výborné zeleninové jídlo ochucené provensálskými bylinkami.

Franouzská kuchyně ale není jen o teplých pokrmech. Není nad čerstvou bagetu, croissant nebo pain au chocolat, které má prakticky stejné těsto jako croissant, ale je plněné čokoládou. Brioche, sladké pečivo podobné naší vánočce, je také velmi oblíbené.

Francie je také známá svými víny a šampaňským. Tato romantická země je největším producentem vína na světě. Pochází odtud i některé nejslavnější odrůdy vína, jako je Cabernet Sauvignon z Bordeaux, Chardonnay z Burgundska, Merlot také z Bordeaux nebo Pinot Noir, který pochází rovněž z Burgundska.

U stolu však Francouzi neradi zůstávají jen u vína. Málokdo by odolal třeba vinnému likéru Cognac, anýzovému likéru Pastis nebo Crème de cassis, který se vyrábí z černého rybízu. Výtečná je i jablečná brandy Calvados, známá již za dob Velké francouzské revoluce.

Typický francouzský oběd nebo večeře se skládá z předkrmu, hlavního chodu, desertu a sýru. A samozřejmě nesmí chybět ani aperitiv. Když se vydáte do francouzské restaurace, můžete zde požádat o karafu vody, která je podávána zdarma. V některých restauracích vám dokonce nabídnou salát či bagetu, opět zdarma. A pokud vám na vašem talířku něco zbude, můžete požádat o zabalení.

Restaurace však mají otevřeno pouze v době obědu, zhruba od 11 do 14 hodin, a pak až večer od 19 do 22 hodin. O víkendech je tato doba prodloužena. Ceny pak v restauracích se pohybují od 5 do 40 € za jídlo a 1 do 3 € za nápoje, v závislosti na konkrétním typu pokrmu a nápoje.