Co jíst ve Španělsku

Co jíst ve Španělsku 1

Španělská kuchyně zahrnuje mnoho vynikajících regionálních kuchyní, jako je baskická, andaluská, katalánská a valencijská kuchyně. Milujete tapas? Pak se vydejte do Seville, kde jsou významnou součástí andaluské kuchyně a téměř synonymem pro město. Další proslulé španělské jídlo, paella, je stálicí valencijské kuchyně. A když zde budete, můžete se naučit ji sami připravovat. Ve Valencii se vydejte mimo obvyklé turistické trasy do malebného statku na exkurzi, která zahrnuje kuchařskou lekci přípravy paelly — a samozřejmě také příležitost ji ochutnat.

V Barceloně naleznete převážně klasickou katalánskou kuchyni. K místním řemeslným sýrům a sušené šunce jamón serrano si dejte sklenku perlivého vína cava. Pokud je uspořádání několika skvělých večeří jednou z oblíbených částí plánování Vaší dovolené, Barcelona je to pravé město pro Vás. Najdete zde mnoho úžasných podniků, kde si můžete dát jídlo, od stylových michelinských restaurací po maličké tapas bary. Mohou to být například následující:

  • Alkimia – útulná michelinská restaurace slavného šéfkuchaře jménem Jordi Vilà, která spojuje moderní a tradiční kuchyni.
  • Lomo Bajo – menší odnož restaurace Lomo Alto (orientující se na maso) podává sendviče, jaké jste ještě neviděli; v obou restauracích se nechává kvalitní maso pomalu zrát a připravuje se na uhlí s téměř vědeckou přesností.
  • Quimet & Quimet – tapas bar „na stojáka“ se stoletou historií a ještě působivější reputací.
  • El Cellar de Can Roca – kreativní katalánská restaurace se 3 michelinskými hvězdičkami ve městě Girona, necelých 90 minut autem od Barcelony. Vydat se sem je nezbytnost pro milovníky dobrého jídla, kteří mohli vidět jejího šéfkuchaře jménem Jordi Roca vystupovat v seriálu Šéfkuchařův stůl na Netflixu.
Co jíst ve Španělsku 2
španělská paella

Jedním z nejlepších míst v Barceloně, kde můžete poznávat zdejší kulinářskou kuturu, je proslulá tržnice Boqueria Food Market. Při organizované návštěvě Vás tudy provede místní šéfkuchař a dozvíte se, jak připravit ze zakoupených čerstvých ingrediencí výbornou večeři. Ze všech vynikajících regionálních kuchyní Španělska získává celosvětové největší uznání baskická. Baskicko má nejvíce michelinských restaurací na osobu na světě! V Bilbau dosáhla restaurace Azurmendi 3 michelinských hvězdiček. Takže když zde budete, navštivte Guggenheimovo muzeum (hlavní atrakci Bilbaa) a poté si dopřejte jídlo v michelinské restauraci.