V úrodných zahradách na Svaté Lucii je možné utrhnout velké kakaové boby přímo ze stromu a připravit si k snídani vydatný čokoládový nápoj ochucený místním muškátovým oříškem, bobkovým listem a skořicí.
Kakaové boby jsou náročné: daří se jim pouze v úzkém pásu vlhkých tropů 10° severně a jižně od rovníku, který bývá označován za „čokoládový pás“. Svatá Lucie leží v tomto pásu a navíc se těší ze široké škály druhů koření, jako je muškátový oříšek, hřebíček nebo skořice. Není proto divu, že zde vytvořili kombinaci čokolády a koření, což je karibská verze horké čokolády.
Suroviny (pro 2 osoby):
- 480 ml vody
- bobkový list
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- asi 100 g strouhané tyčinky kakaa ze Sv. Lucie
- 240 ml čerstvého, kondenzovaného nebo sušeného mléka (či smetany)
- cukr
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- ½ lžičky vanilky
Postup
- Povařte vodu s bobkovým listem, skořicí a muškátovým oříškem; nechejte probublávat asi 15 minut.
- Do vařící vody nastrouhejte kakao z tyčinky a vařte dalších 10 minut.
- Přidejte mléko (čerstvé, kondenzované nebo sušené) a oslaďte podle chuti; luxusnější chuti dosáhnete přidáním smetany.
- Smíchejte kukuřičný škrob s vodou a pomalu přidávejte do vařící směsi, přitom stále míchejte.
- Nakonec dochuťte vanilkou, přeceďte a podávejte.
Představte si kořeněné aroma čaje obalené teplou sametovou vůní čokolády. Přitom ale cocoa tea („kakaový čaj“) nenajdete v menu žádného ze standardních 5hvězdičkových karibských resortů: je to nápoj, který se pije doma pro relaxaci a místní lidé ho srovnávají mezi sebou. Je to nápoj pro časné ráno nebo zastávku při cestě do práce. Ve snídaňových barech na ostrově můžete spatřit, jak kakao s kořením připravuje na prostém sporáku. K tomu přidejte rybí smaženky (accra) s pálivou paprikou a jarní cibulkou – a ráno je hned veselejší.