Čínské pokrmy patří k nejoblíbenějším na světě, ale autentická čínská kuchyně má mnoho rozdílů oproti západnímu jídlu. Zde se dozvíte některé z nich.
Největší rozmanitost chutí na světě
Podle tradiční čínské medicíny mají pokrmy 5 hlavních chutí, které musí být v rovnováze: sladkou, kyselou, slanou, hořkou a pikantní. Chutě a vůně se na různých místech Číny výrazně liší. Například sečuánská kuchyně je známá svojí umrtvující pikantností, hongkongská kuchyně je sladkokyselá, severní kuchyně je slaná a jižní menšinová kuchyně je kyselá.
Čína se dělí na pšeničný sever a rýžový jih
Chladnější sušší klima na severu přeje pěstování pšenice, takže jeho obyvatelé jedí především knedlíčky, pšeničné nudle, pečivo připravené v páře a plněné pečivo. V jižní části země lidé jedí misku rýže nebo rýžových nudlí téměř ke všemu (a také mnohem širší výběr ovoce a zeleniny), ale jen zřídka pšenici.
Číňané jedí téměř vše, co se hýbe
Cizinci často bývají šokováni tím, co Číňané všechno snědí. Mnohá jídla přijdou cizinci podivá, děsivá nebo nechutná, např. psí maso, hmyz, štíři, hadi, krysy, prasečí uši, hlavy, nohy, srdce, plíce, játra, ledviny, střeva nebo tepelně zpracovaná krev.
Obrovské množství a škála zeleniny
Číňané jedí mnohem více ovoce a zeleniny než lidé na Západě, prý asi dvojnásobek vlákniny. Široká škála neplatí v Číně jen pro maso: mnohé zdejší druhy zeleniny jste určitě nikdy neviděli ani o nic neslyšeli. Patří k nim mj. hořká okurka (momordika), hlízy jam, stromové houby a desítky nepřeložitelných rostlin typu trávy.
Potraviny musí být čerstvé
V Číně je spousta tzv. mokrých trhů (kde se prodávají živá/čerstvě zabitá zvířata a čerstvě sklizené plodiny), má ho téměř každý městský blok, a mnoho lidí tam chodí denně. Ledničky s mrazáky se sice pomalu začínají uchytávat, ale čerstvá zelenina je nutností – konzervované nebo mražené potraviny zde odmítají. Podle čínské medicíny je také potřeba jíst určité potraviny proti nadbytku jin (chladné počasí) a jang (horké počasí), suchosti či vlhkosti; např. v zimě jsou velmi oblíbené obrovské bílé ředkve (s vysokým obsahem jang).
Číňané jedí kosti nebo vyplivují jejich kousky
Číňané neplýtvají, takže se často podávají celá zvířata. To znamená, že ryby se nekrájí na filety, ale jen vykuchají a zůstanou jim kosti a hlava. Někdy jsou kosti natolik měkké, že je možné je pokousat, zatímco jindy se vyplivují na vedlejší talířek. Číňané věří, že maso od kosti je nejlepší a morek je velmi výživný, takže kosti se nasekají na kousky, aby z nich vytekl morek – proto je potřeba při jídle dávat pozor. Oblíbený je rovněž vývar z kostí.
Úprava jídla působí někdy až přehnaně
Čínší kuchaři, především kuchyně Jiangsu (Ťiang-su), jdou s úpravou a prezentací jídla hodně daleko, protože věří, že „první sousto jíme očima“. Pokrmy se podávají v přesných vzorech nebo tvarech, což doplňuje složitě vyřezávaná zelenina a bylinky na ozdobu.
V Číně se použije 45 mld. párů jídelních tyčinek ročně
To je průměr 2-3 páry na měsíc při asi 1,4 mld. obyvatel. Čínská vláda uložila na jednorázové jídelní tyčinky daň, aby snížila jejich spotřebu. Většina jednorázových jídelních tyčinek je z měkkého dřeva či bambusu, což znamená 50 000 tun bambusu… Můžete si představit frontu kamionů naložených jídelními tyčinkami dlouhou téměř 50 km.
Host sedí v čele stolu
Vážený host obvykle sedí nejdále ode dveří a ryby, kuře, kachna atd. jsou obráceny hlavou k němu.
Názvy pokrmů mohou klamat
Číňané rádi jídlům dávají nezvyklé názvy. Některé názvy nemají nic společného s ingrediencemi. Například:
- „Plátky plic manželky manžela“ neznamená kanibalismus (který je v Číně zakázaný), ale silné plátky hovězích plic, jazyka a dalších vnitřností ochucené chili olejem
- „Mravenci lezou na strom“ jsou nudle s pikantním mletým vepřovým
- pamatujte, že „polní kuře“ znamená žábu!
12 jedinečných faktů o čínské kuchyni