Thajská kuchyně získala své jméno v celém světě, a přes všechny pokusy napodobit její rafinované chutě a specifické směsi koření naleznete nejautentičtější thajské pokrmy jedině v Thajsku.
Zatímco venkov Thajska se zaměřuje na originální a zajímavé ingredience, všechna oblíbená klasická thajská jídla seženete v ulicích Bangkoku. Je však potřeba varovat, že zdejší kuchaři jsou známí tím, že se nedrží zpátky, když jde o koření. Pokud si nejste jistí, jak se zorientovat ve zdejší kulinářské scéně, zde uvádíme hlavních 10 pokrmů, které byste měli v Bangkoku ochutnat, spolu s nejlepšími stánky, restauracemi a bary, kde je najdete.
Zelené kuřecí kari (Kaeng Khiao Wan)
Pokud jste v Thajsku poprvé, doporučujeme proniknout do světa thajských dobrot pravým kuřecím zeleným kari. Často se podává s tenkými rýžovými nudlemi (khanom chin) nebo s rýží a jedná se o mimořádně aromatickou, a přitom dokonalou, směsici sladkého a slaného a jeden z nejproslulejších thajských pokrmů. Báječné husté kari, které se prosadilo na počátku 20. století, je velmi oblíbené dodnes.
Kde ochutnat: těžko byste v Bangkoku hledali restauraci, která zelené kari nenabízí, takže je dobré se porozhlédnout po tom nejlepším. Pokud byste chtěli také ochutnat pokrmy z jiných míst v zemi, jistotou je Smooth Curry (Witthayu Road). Kultivovaná jídelna slibuje vydatné porce a spoustu chuti. Zdejší kuchaři dokonale zvládli nejen zelené kari, ale i jiné pokrmy z celého Thajska. A kdybyste nezvládli tolik koření, zamiřte do Rose Apple Cuisine (28 Phahon Yothin 6), kde příjemném prostředí nabízejí jemnější varianty zeleného kari.
Pad Thai (thajské nudle)
Ikonické thajské pouliční jídlo pad thai je smažený pokrm z pánve, který prý pochází od čínských obchodníků, kteří region navštěvovali v době siamského Ajutthajského království (1350-1767). Hlavní složkou jsou sušené rýžové nudle, což je trend, který vznikl z nedostatku rýže, který Thajsko zažívalo v době II. světové války. Na jejich specifickou chuť si místní obyvatelé zvykli a pad thai dnes patří k národním pokrmům: představuje jedinečnou kombinaci pevného, měkkého a zároveň trochu křupavého.
Kde ochutnat: restaurace Thip Samai (313 Mahachai Road) je nepochybně tím pravým místem, kam se vydat za pad thai. Funguje už více jak 50 let a ve městě je proslulá coby podnik s nejlepším pad thai. Je oblíbená, je drahá, ale návštěva stojí za to. A pokud byste raději jemnější verze pokrmu, restaurace Nara (494 Ploenchit Road) je vhodnější místo pro chutě lidí ze Západu.
Červené kari (Kaeng Phet)
Pokud snesete jeho pálivost, jako další v řadě byste měli okusit klasické červené kari. Je proslulé svou pikantností a nazváno bylo podle sušených červených tenkých chilli papriček, z nichž se připravuje základní pasta. I když chilli hraje v tomto pokrmu hlavní roli, chuťový zážitek doplňuje kokosové mléko, kmín a česnek.
Kde ochutnat: štědrou porci jídla a zároveň vynikající hodnoty za Vaše peníze slibuje Inter Restauran (Phatthanakan Road), která nabízí kari pokrmy vynikající kvality. Oblíbená je především zdejší pečená kachna v červené kari omáčce. A pokud byste chtěli červené kari trochu jinak, zamiřte do Sra Bua by Kiin Kiin (991/9 Rama I Road) v Siam Kempinski Hotelu 5* (akční nabídka ubytování zde). V menu je také červené kari se salátem z mainského humra, které je originální a drahé zároveň.
Pak Boong („Ranní sláva“)
Pak Boong je povíjnice vodní, někdy nazývaná vodní špenát (nebo také bažinné zelí), oblíbená surovina pokrmů východní a jihovýchodní Asie. V Thajsku patří k základním potravinám a často se restuje s česnekem, chilli a rybí omáčkou, čímž vznikne rychlé a lehké jídlo skvělé chuti.
Kde ochutnat: mimořádně dobré pokrmy za skvělé ceny nabízí Jok Pochana (96-98 Soi Samsen 2), skromná rodinná restaurace, která už 4x získala cenu Certifikát výjimečnosti od stránek TripAdvisor. Lek Seafood (156 Soi Phiphat) sice není nejokázalejší restaurace, ale místní ji milují, především zdejší restovanou „ranní slávu“, kterou dělají opravdu výborně.
Khao Pad (smažená rýže)
Nejste tolik odvážní, co se jídla týče? I v takovém případě můžete poznat thajskou kuchyni a přitom nevystoupit ze „zóny pohodlí“. Khao pad se tradičně podává v poledne, ale představuje také skvělé lehké hlavní jídlo. Neokázalá kombinace rýže, zeleniny, bazalky, cibule, chilli, vejce a masa dle výběru je prostě vynikající.
Kde ochutnat: khao pad je oblíbené pouliční jídlo, které je nejlepší k obědu. Připojte se k místním s papírovými talířky s pravým khao pad na ul. Silom Road nebo vyhledejte gurmánštější zážitek v rafinované Baan Restaurant (Witthayu/Wireless Road).
Tom Kha Gai (slepičí kokosová polévka)
Dalším z lehkých pokrmů je slepičí (kuřecí) polévka s kokosovým mlékem, která má autentickou kořeněnou a nakyslou chuť. Nepřekvapuje, že krémová polévka tom kha gai patří díky své bohaté textuře k nejoblíbenějším pokrmům v zemi. Navíc je bohatá na minerály, protože vývar se připravuje ze slepičích kostí, chrupavek a morku.
Kde ochutnat: původní thajskou verzi tom kha gai naleznete v restauraci Nalin Kitchen (1463 Charoenkrung Rd), která podává místní pokrmy nepřizpůsobené západnímu vkusu, protože si klade za cíl uchovávat autentické chutě. Pokud ale chcete něco méně náročného pro chuťové pohárky, tom kha gai v Bua Restaurant (1/4 Convent Road) bude více odpovídat Vašim potřebám.
Thai Bus Tour je restaurace v luxusním autobuse podávající thajská jídla.
Som Tam (zelený salát s papájou)
Som tam je nejoblíbenější a nejznámější thajský salát, který se dostal na seznam 50 nejchutnějších jídel od CNN Travel v letech 2011 a 2018. Jeho název znamená něco jako „salát připravený v hmoždíři“, což odkazuje na česnek a chilli stlučené paličkou v hmoždíři při přípravě pasty. Přitom má bohatou chuť díky nastrouhané zelené papáji, cherry rajčatům, sušeným krevetám, rybí omáčce, tamarindové šťávě, limetkové šťávě, krevetové pastě a zeleným fazolkám, spolu s přílohou v podobě lepivé rýže (kow neeyao).
Kde ochutnat: místní i turisté vyhledávají Som Tam Nua Restaurant (Somtamnua, 392/14 Soi Siam Square), která se nachází na ideálním místě v módním okrsku města. Jak název naznačuje, jeho specialitou je som tam, a přitom podává verze, které chutnají všem. Pokud byste si však přáli ochutnat čistou původní verzi som tam, zamiřte do Siriwan Hoi Tod (120 Prachathipatai Road) a nebudete zklamáni.
Thajské pivo
Ti, kdo mají rádi pivo a rádi zkoušejí různé druhy, jistě znají také některé značky thajského piva. Ve Velké Británii se prosadily především značky Singha a Chang, ale kromě těchto mezinárodně známých tahounů existuje také mnoho dalších značek. Cena plechovky piva Vás přitom nezruinuje, protože pivo je ve městě mimořádně levné.
Kde ochutnat: thajská metropole nabízí skutečně široký výběr barů a náleven. Pokud budete chtít při ochutnávce místních druhů řemeslného piva také něco do žaludku, vydejte se do restaurace & baru Sala Rattanakosin (39 Maharat Road). Kompletní seznámení s bangkokskými pivy pak nabízí „dům piva“ HOBS (522/3 Sukhumvit 55 Rd).
Thajské víno – příběh nečekaného úspěchu
Cha Yen (thajský ledový čaj)
Mléčný ledový čaj, nepochybně nejoblíbenější nealko pití v zemi, je silně sladký, takže se podobá spíše dezertu než nápoji. Po náročném dni stráveném prohlížením pamětihodností Bangkoku však tato směs kondenzovaného mléka a vody z pomerančových květů představuje nejlepší vzpruhu.
Kde ochutnat: určitě byste si neměli nechat ujít příležitost ochutnat thajský ledový čaj od některého z pouličních prodejců. V průběhu času a díky bohaté praxi tito prodejci vypilovali svůj ledový čaj k dokonalosti. A kdybyste raději něco se známým jménem, pak Cha Tra Mue (88 Soi Sukhumvit 19), což v překladu znamená „značka č. 1“, má ve městě 18 kiosků. Tito prodejci se specializují na čaj více než 70 let a dodnes jsou mimořádně oblíbení.
Nom Yen (ledové mléko se sirupem Sala)
Jasně růžový nápoj je velmi sladký, velmi lahodný a místní obyvatelé ho milují. Pouliční prodejci na něm dobře vydělávají při malém úsilí, které příprava pití vyžaduje. Nápoj tvoří kondenzované mléko a sirup Sala (s dračím ovocem) a naleznete ho téměř na každé ulici, když budete hledat občerstvení v horku.
Kde ochutnat: podobně jako thajský ledový čaj nebo ledovou kávu také nejlepší nom yen nabízejí pouliční prodejci. Najdete ho však také v restauracích, kde bývá podáván různými způsoby: někde s ledem, jinde jako frappé; někde mohou přidávat kondenzované mléko, slazené mléko nebo zmrzlinu.