Vinná turistika znamená mnohem více než jen ochutnávky vína na vinicích: přináší osobní seznámení s vínem od znalých vinařů přímo v místě, kde bylo vytvořeno.
Možná už jste ochutnali pinot noir ve francouzském Burgundsku, chardonnay v australském Yarra Valley nebo v kalifornské Sonomě, ale existují také méně známé vinařské regiony, některé staré celá staletí, produkující vynikající vína, kterým byste měli věnovat pozornost. Od odrůdy Fetească pěstované v rumunském Drăgăşani až po rodinné vinice ve španělské Empordà, můžete si naplánovat návštěvu těchto méně známých výrobců vína. Zde uvádíme pár nejzajímavějších regionů, které dokazují, že ochutnávky vína v místě jeho vzniku mohou představovat fantastický zážitek.
Drăgăşani, Rumunsko
Rumunsko je 5. největší pěstitel vína v Evropě, který vyprodukuje více vína než Nový Zéland, i když není zdaleka tak známý. Jedná se o to vinařskou zemi skrz naskrz, kde vinná réva roste snad všude. Drăgăşani je proslulé vínem už od 16. století a dnes je domovem malých rodinných vinařství patřících k nejinovativnějším v Rumunsku. Ta nabízejí vřelé a osobní přivítání a nacházejí se blízko sebe, což nabízí velmi dobrou vinnou stezku. Návštěvníci zde najdou běžné odrůdy hroznů, jako je merlot, pinot noir a pinot grigio/rulandské šedé, ale také pozoruhodné místní varianty, jako je rozšířená skupina Fetească, vzácné bílé Crâmpoşie Selecţionată a červené druhy, jako je Novac a Negru de Drăgăşani, z nichž mnohé se nepěstují nikde jinde na světě.
Tip: nejbližší letiště je vzdáleno 70 km od Drăgăşani, ve městě Craiova. Metropole Bukurešť nabízí více letů, ale je vzdálena 200 km (2,5–3 hodiny cesty autem) odtud.
.
Empordà, Španělsko
Kolem fantastického města Girona na severovýchodě Španělska leží vynořující se vinařský region Empordà. Zdejší víno samotné se netěší takové pozornosti v hlavních regionech Španělska, jako nejoblíbenější druhy priorat či rioja, a protože se velká část prodá v místě restauracím v Gironě a Barceloně, jen stěží ho najdete za hranicemi země. Region však má pozoruhodnou historii, tradice a širokou škálu převážně rodinných vinařství, od butikových až po hvězdná. Vydejte se na smyslnou cestu šerým sklepem plným sudů ve vinařství Mas Llunes v Garriguelle nebo zamiřte do krásného pobřežního města Cadaqués, kde jsou ve vinařství Martín Faixó pasoucí se ovce používány místo traktorů pro dosažení nižšího dopadu na životní prostředí.
Tip: Budete potřebovat auto, abyste se dostali do vinařství v podhůří Pyrenejí na severu a na cestu na pobřeží k městu Pals. Barcelona i Girona mají mezinárodní letiště a mezi nimi jezdí rychlé vlakové spoje (40 minut).
Jura, Francie
Víno se vyrábí v hornatém regionu Jura už více jak tisíc let. Ale teprve nedávno neobvyklá vína vyprodukovaná v tomto koutu Francie přilákala pozornost širšího světa. Většina pěstovaných hroznů jsou místní odrůdy a nové generace vinařů je používají jako charakteristickou značku své práce, kdy uplatňují moderní techniky vedle tradičních metod z oblasti Jura. Nic Vás však nemůže připravit na ochutnávku mimořádného Vin Jaune. Má charakteristické aroma (směs vlašských a lískových ořechů a exotického koření), ale chuť je někde jinde, suchá a přitom ovocná a oříšková. Vin Jaune zraje v sudech, ale s malým množstvím vzduchu, podobně jako španělské sherry. Vinařská turistika je tady stále v plenkách, to ale znamená zajímavější uvítání, když návštěvníci zavítají na ochutnávku vína do málo známého odlehlého vinařství.
Tip: nejbližší větší letiště je v Ženevě 143 km od Montaigu.
Kakheti, Gruzie
Vinařské zážitky z Gruzie se nepodobají žádným jiným. V roce 2017 zde byla vykopána 8000 let stará hliněná nádoba na víno, což je nejstarší doklad o výrobě vína vůbec. Když to řekneme jinak, v době, kdy staří Řekové šlapali své první hrozny, Gruzínci tak činili už celá tisíciletí (tradiční vinařská technologie se ve starověku měnila jen opravdu málo). Dodnes se hrozny sklízejí ručně a šlapou nohama ve vydlabaných kmenech velkých starých stromů. Šťáva stéká do hliněných nádob v zemi, kde fermentuje a zraje bez zásahů člověka. Kakheti (Kachetie) je nejvýznamnější vinařský region v Gruzii. Město Signagi (Sighnaghi) je kulturní metropolí regionu Kakheti a oblíbené místo, kde řada vinařství lemuje kamenné ulice a kde si můžete udělat základnu. Když zde budete, pamatujte na to, že nejlepší vína nenajdete veřejně vystavená, ale u venkovanů doma ve dvoře, pohřbené pod zemí a čekající na vytažení na světlo.
Tip: Kakheti je vzdáleno 2 hodiny cesty na východ od gruzínské metropole Tbilisi.
Mendoza, Argentina
Možná jste si už všimli, že Argentina se dnes dostává na přední místa na mezinárodní vinařské scéně. Na jídelních lístcích lepších restaurací tak stále častěji zahlédnete malbec. Ani sami Argentinci si donedávna neuvědomovali, jak skvělé jejich víno je, i když si byli vždy vědomi přírodních krás Mendozy. Metropole výroby vína v zemi leží na pozoruhodném úseku slunečné krajiny na úpatí And s jejich zasněženými vrcholky. Jedná se o jihoamerický ráj inovací, kde se setkává tradice a nové technologie.
Tip: nejbližší větší letiště je Mendoza El Plumerillo 8 km od Mendozy.
Central Otago, Nový Zéland
Region Central Otago, proslulý svou nádhernou vysokohorskou scenérií a energickým letoviskem Queenstown, je rovněž místem výroby vynikajícího vína. Zdejší divoká krajina vytváří nejjižnější vinařský region na Zemi ležící v hlubokých údolích a kotlinách 6 subregionů: Gibbston, Bannockburn, Cromwell Basin, Wanaka, Bendigo a Alexandra. Nové druhy vinné révy zasazené v roce 1864 představovaly rané předchůdce oboru, který vzkvétá teprve od poloviny 90. let 20. století. Scéna zůstává převážně v rukou butikových podniků, kdy vinaři experimentují s terénem (terroir), který ještě nebyl plně pochopen. Místní půda se ukázala jako vynikající pro pinot noir a Central Otago je vychvalován jako jedno z nejlepších míst mimo Burgundsko pro pěstování této pověstně choulostivé odrůdy. Byla by potřeba 2 dny důkladného koštování, abyste si udělali obsáhlou představu o zdejších chutích; pro návštěvníky bývá otevřeno asi 30 vinařství a mnoho dalších po dohodě.
Tip: návštěvníci s omezeným množstvím času by se měli zaměřit na Gibbston Valley, kde jsou k dispozici cyklistické prohlídky vinic.
Wellington, Swartland a Tulbagh, Jihoafrická republika
Výrobu vína v Kapsku dlouho symbolizovala velká stará etablovaná vinařství Stellenbosch, Franschhoek a Constantia, kde byla první vinná réva na jihu afrického kontinentu pěstována už v roce 1659. Dnes však existuje také mnoho dalších regionů ležících dále v Kapsku, které skýtají osvěžující alternativu kromě rozmanitosti. Menší rodinná vinařství nabízející přátelské uvítání najdete v sousedních regionech Wellington, Swartland a Tulbagh. Ochutnávky vína zde mohou znamenat osobní setkání s výrobcem. Především Swartland je domovem některých špičkových vinařů s menšími, dobře zvládnutelnými vinařstvími, z nichž mnozí experimentují s biodynamickou výrobou.
Tip: nejbližší větší letiště se nachází v Kapském městě 70 km od Wellingtonu.
Okanagan Valley, Kanada
Hory, sníh, nekonečné lesy a výrazně tyrkysově modrá jezera mají daleko od představy místa, jaké lidé obvykle spojují s výrobou vína – to však neplatí pro kanadské Okanagan Valley. I přes ledové zimy se zde daří široké škále vinných hroznů, především díky horkým létům. Poloha na severu má i další výhodu: krátká vegetační období jsou kompenzována dlouhými hodinami slunečního záření, takže hrozny snadno dozrají. K tomu připočtěte rozdíl mezi dnem a nocí a budete mít vína, která si uchovávají skvělou svěžest a pronikavou aciditu, což je pro Okanagan charakteristické. Vinařský průmysl i vinná réva jsou malé, ale rostou rychle; v roce 1984 bylo v Britské Kolumbii 13 vinařství, zatímco dnes je jich přes 180 pouze v Okanaganu. To znamená méně pravidel týkajících se sázení (zasazeno je více než 230 odrůd hroznů) a stylů vína, a tím větší zajímavost pro milovníky vína.
Tip: lety z Vancouveru do měst Kelowna nebo Penticton trvají necelou hodinu.
South Downs, Anglie
Anglické víno sice dlouho bylo předmětem vtipů, přinejmenším mezi Francouzi, kteří je považovali za příliš slabé, kyselé nebo přeslazené. Ale v posledních 20 letech vyprodukoval region South Downs některá vynikající perlivá vína. Vinařství v Anglii jsou ve skutečnosti rozeseta na značném území, od hrabství Kent až po Gloucestershire, takže výlet zahrnující všechny by nebyl proveditelný. Ale pár vinic je soustředěno v tichém hrabství Hampshire (a v sousedním West Sussexu), takže můžete alespoň strávit příjemný, a přitom poměrně neobvyklý, víkend poznáváním anglického vína a některých dalších atrakcí regionu. Vyhledejte nejlépe vinařství, jako je Hattingley Valley, Raimes a Cottonworth Wines (údajně zavřeno).
Tip: nejbližší letiště najdete v Southamptonu a v Londýně-Gatwicku, ale dostanete se tam z Londýna za hodinu vlakem.
.
Walla Walla, Washington, USA
Walla Walla Valley bylo vždy známé zemědělstvím, ale před třemi desetiletími se údolí i město dostaly do hospodářských nesnází. Pak přišla vinná réva a dnes, s lákavou kombinací ochutnávkových místností, půvabných podniků s jídlem a pohodlných ubytovacích zařízení B&B, je to jeden z nejoslavovanějších vinařských regionů ve státě Washington. Hledáte-li na trhu vynikající syrah, Rocks District of Milton-Freewater AVA na oregonské straně údolí se stalo jedním z center. Když budete ochutnávat víno v regionu, nechejte si také čas na procházku po městě Walla Walla samotném, které si vybudovalo oprávněnou pověst dobrého vína a jídla; přestěhovali se sem někteří z nejlepších šéfkuchařů ve státě a otevřeli si zde své restaurace.
Tip: můžete přiletět přímo na regionální letiště ve Walla Walla nebo jet autem ze Seattlu 4 hodiny východním směrem přes Kaskádové pohoří.