Mnoho lidí na celém světě zná italskou kuchyni nebo nějakou její formu, která se objevila v různých zemích. Existují ale některé věci, které se změnily při tom, jak cestovala a mísila se s dalšími kulturami, nemluvě o zvycích, které jsou s ní spojené. Zde uvádíme 10 zajímavých faktů o italské kuchyni a zvycích, které možná neznáte.
„Italskou svatební polévku“ v Itálii neznají
Je těžké určit, odkud toto jídlo pochází, ale je pravděpodobné, že vzniklo spojením italské a americké kuchyně. Pokud jste o něm nikdy neslyšeli, jedná se o vývar s masem a zeleninou. I když je to výborná polévka, pokud byste o ni požádali na italské půdě, nejspíš byste se setkali se zmateným číšníkem.
Italové nepoužívají zdaleka tolik česneku
Vypadá to, jako by česnekový chleba byl v mnoha restauracích po celém světě základní potravinou, ale jen těžko byste ho hledali v Itálii. Když jde o chleba, podává se obvykle „suchý“- určitě ne nasáklý česnekovým máslem! Pokud jde o ochucování a vůně v autentické italské kuchyni, méně je více. Italové na prvním místě spoléhají na spojení čerstvých chutných ingrediencí.
Jak chápat kulturu spojenou s jídlem v Itálii
Italové pijí kávu jiným způsobem, než jsme zvyklí
Záplava kaváren s luxusně znějícími italskými názvy kávy, kterou připravuje barista, vytvořila u mnoha lidí nesprávný dojem. V Itálii je káva s mlékem podávána pouze v době snídaně, nikdy neuvidíte Itala dávajícího si cappuccino po 11 hodině. Káva po jídle bývá espresso, obvykle v baru, dokud je crema ještě čerstvá.
.
Špagety s masovými kuličkami nejsou italské jídlo (ale americké)
Je to nepochybně nejslavnější „italské“ jídlo na světě, které určitě znáte: špagety s masovými kuličkami. Bohužel se ale nejedná o autentické italské jídlo. Ve skutečnosti zde ani nenajdete často těstoviny s masem, které je obvykle vyhrazeno pro pokrmy připravované „al forno“ (tj. v troubě). Když mluvíme o masu a těstovinách, určitě na nich v Itálii neuvidíte kuřecí maso, které obecně není příliš oblíbené.
Chléb (a pečivo) není předkrm
Přijdete do restaurace, sednete si a objednáte si jídlo u číšníka, který se vzápění vrátí s košíkem pečiva. Nechte ho však ležet. V Itálii se chleba a pečivo používá na vytření zbytku omáčky z talíře. Pokud si tedy chcete dát jídlo skutečně „po italsku“, nechte chleba nakonec a pak použijte ho s omáčkou (v Itálii tomu říkají „fare la scarpetta“).
Při jídle se sedí
V Itálii je jedení při chůzi považováno za nezdvořilé. Někdo věnoval čas a úsilí přípravě jídla, abyste se mohli najíst a těšit se z něj, to ale nejde, pokud musíte myslet na to, kam jít teď. To je spojeno s celkovou italskou mentalitou ohledně jídla: je důležité zpomalit, smát se s rodinou či přáteli, dobře se najít a odpočinout si.
Pizzu Pepperoni v Itálii neznají
Pro zajímavost: slovo „peperoni“ s jedním „p“ znamená italsky „paprika kapie“, takže nebuďte překvapeni, pokud po objednání „pizzy pepperoni“ dostanete něco více vegetariánského, než jste čekali. Pizza pepperoni patrně vznikla v USA a použitý salám není vůbec italského původu…
Bar v Itálii vypadá jinak, než v jiných zemích
Obecně pokud v Itálii vejdete do baru, nepodobá se barům, jaké najdete třeba v Anglii. Z velké části se jedná o podniky, kam lidé přicházejí dát si ráno espresso s pečivem. Samozřejmě v turistických lokalitách je větší pravděpodobnost, že najdete bar, na jaký jste zvyklí, ale dávejte si pozor, když se budete v Itálii ptát na nejbližší bar.
Pravá italská pizza je jednodušší, než si myslíte
V Itálii najdete pouze pizzu s tenkou kůrou, silnější varianta se silnější měkkou kůrkou je něco, by bylo vynalezeno jinde. Také její obložení je obvykle mnohem jednodušší, než na co jsme zvyklí, a nejoblíbenější je obyčejná Margherita. A není to něco, co byste si objednávali v restauraci – v Itálii jsou za tímto účelem pizzerie. Proto nebuďte překvapení, když „pizze“ nebudou uvedeny v menu.
Ani salát není předkrm
Věřte tomu nebo nevěřte, salát není předkrm, i když tak byl zpopularizován v jiných zemích. Italové jedí salát po jídle kvůli vláknině. Když je řeč o salátech, je třeba zmínit, že salátový „dresink“ je v Itálii velmi jednoduchý: stačí trocha panenského oleje a ocet či citronová šťáva.