Etiketa chlastání: Jak se chovat pod parou?

Etiketa chlastání: Jak se chovat pod parou? 1

Pátek je tady a možná se i vy chystáte na pořádnou párty. Nezapomínejte však, že i tam je třeba zachovat pravidla opileckého bontonu. Abyste si to v lokále nepokazili. Kdoví, možná vás příště už ani neobslouží.

1494300

Žádné prsty
Přijdete k baru nebo si sednete za stůl a napadne vás zamávat na barmana či číšnici … ještě nedej bože vztyčeným prstem jako z amerického filmu. Chyba! Bůh ať vás chrání před louskáním prsty! Nejsme ve filmu a vy nejste hollywoodská hvězda. Barman či číšnice nemá jen vás a ačkoli to zní neuvěřitelně, podnik otevřeli dnes večer i pro jiné. A ti si možná objednali dříve, tak je třeba počkat, až přijdete na řadu. Nebojte se, personál o vás ví. Vám by se také nelíbilo, kdybyste čekali na pivo a předčí vás jakýsi holobrádek mávající prstem ve vzduchu.

Ukažte, když je třeba
Pokud se vás v podniku zeptají, jestli jste měli osmnáct, neváhejte se legitimovat. Možná vypadáte moc mladý, možná se barman chce jen ujistit. Buďte trochu solidární. Vás to stojí pár vteřin vytáhnout občanský průkaz, jeho to může stát práci. Tak se nevyptávejte zbytečně, proč byste to či ono ukazovali.

Vyberte si něco (konečně)
Chtělo by to něco silné, levné a ať to chutná dobře, pravda? Vraťte se zpět do reality a vyberte si z lístku. Zkuste se co nejméně vyptávat a vymýšlet. Ačkoliv je pravda, že by to neměl být pro číšnici problém vám něco poradit či doporučit, zákazník, který ví co chce, je milejší. Přišli jste si vypít nebo zkoušet personál, zda ovládá obsah nápojového lístku?

Nebalte!
Za barem je možná úžasná kočka, ale pro smilování boží, dejte jí pokoj. Vy se bavíte, ona poctivě zařezává. Nepřišla proto, aby ji balili. Vy o čtyři hodiny budete spát v posteli, ona bude stále stát za barem. Navíc, jste pro ni jen jeden z desítky dalších opilých lidí.

 

493024_miss-alkohol_image_620x349

Méně ledu = víc chlastu?
Nefunguje to a nezkoušejte to! Řeč je o tradiční snaze přelstít barmana – poprosit si méně ledu v naději, že vám dá více alkolu. Pokud se vám zdá, že koktejl nezačal „šlapat“, možná jste zvolili špatný lokál nebo jste se příliš najedli.

A pořádně silný, poprosím!
Vždy se najde specialista, který si řekne například cuba libre a poprosí číšnici, ať je nápoj silnější. A just vám ho silnější neudělá. Proč? Protože je to stejné jako poprosit taxikáře, aby jel rychleji než je povolená rychlost. Předpisy jsou předpisy a každý barman to má dávno vypočteno, kolik čeho kam jde. Každé deci navíc mohlo již jít do dalšího drinku a „hospodská“ tak okrádá sám sebe.