Gastronomie Paříže

Gastronomie Paříže 1

Představte si, jak procházíte úzkými křivolakými uličkami historického centra Paříže. Není to jen romantický průchod městem, užíváte si také šumění města, vibrace davu a směsici vůní, které město vytváří. Přecházíte kolem malých obchodů, elegantních butiků a kaváren, které jsou typické pro tuto metropoli. A pak náhle objevíte malý podnik – bistro. Toto místo je jedním z těch, které dodává Paříži její jedinečný charakter. Bistra jsou malé, útulné restaurace, které jsou známé svými dušenými pokrmy, jako je hovězí po burgundsku nebo telecí v citrónově-smetanové omáčce.

V bistrech se setkáte také s pečenými a grilovanými masovými pokrmy, které jsou velmi oblíbené mezi místními i turisty. Bistra jsou místem, kde se můžete rychle občerstvit, ale také se zde můžete setkat se svými přáteli a strávit příjemný večer. Atmosféra v bistrech je neformální a přátelská. Majitelé těchto podniků jsou často k vidění přímo v kuchyni, kde se věnují přípravě jídel. Bistra jsou jedním z pilířů základního stolování v Paříži a jsou nedílnou součástí každodenního života místních obyvatel.

Na druhé straně spektra gastronomických zařízení v Paříži se nachází klasické restaurace. V těchto podnicích se podávají tradiční francouzské pokrmy, které jsou připravovány s velkou péčí a dbalostí na detaily. Prostory restaurací jsou velmi elegantní a formální a často jsou součástí hotelů. Jídla v těchto restauracích patří k dražším a označují se za tzv. haute cuisine, tedy vysokou kuchyni. Mnoho z těchto podniků vyžaduje rezervaci předem, takže je dobré si svou návštěvu naplánovat dopředu.

Kromě bist a restaurací, Paříž je také domovem pro další typ gastronomického zařízení – brasserie. Brasserie, což doslova znamená pivnice, jsou typické městské podniky, které vznikly v druhé polovině 19. století. První brasserie vznikly v regionu Alsasko, který po prohrané prusko-francouzské válce v roce 1871 připadl Německu. Pod německým vlivem zde začaly rychle vznikat pivovary, jejichž součástí byly právě brasserie.

Brasserie se rychle staly populární nejen mezi místními, ale také mezi návštěvníky města. Oblíbené jsou pro svou rychlou obsluhu, neformální atmosféru a širokou nabídku jídel a nápojů. Na rozdíl od bist, kde dominuje dušené maso, brasserie nabízejí širokou škálu pokrmů od klasických steaků a grilovaných mas, přes klobásy až po mořské plody a ryby.

Brasserie jsou otevřeny od raného rána až do pozdních večerních hodin a jsou ideální pro rychlé obědy, večeře nebo jen pro sklenku vína či piva s přáteli. Jsou to místa, kde můžete relaxovat, užít si dobré jídlo a napít se v přátelské atmosféře. Jednou z nejznámějších brasserií v Paříži je Brasserie La Coupole, která se stala legendou již při svém otevření v prosinci 1927. Dodnes patří mezi nejnavštěvovanější podniky v Paříži a je oblíbená nejen mezi místními, ale také mezi turisty z celého světa.

Při návštěvě Paříže byste si tedy neměli nechat ujít možnost navštívit některé z jejích bist, restaurací nebo brasserií. Je to skvělá příležitost ochutnat tradiční francouzskou kuchyni, užít si atmosféru města a stát se na chvíli součástí pařížského života. Ať už dáváte přednost eleganci restaurace, neformální atmosféře bistra, nebo živému ruchu brasserie, v Paříži si jistě přijdete na své.