Je trochu překvapivé, že Slovinsko, země ležící mezi oblíbenými destinacemi Itálií a Chorvatskem, nebylo zahlceno turisty už dříve. Konec konců, tyrkysově modré řeky, ledovcem napájená jezera a hory s vrcholky pokrytými sněhem jsou dostatečně atraktivní, aby zaujaly i zběhlé cestovatele. Nejslavnější místo v zemi, Bledské jezero, je klidnější než všechna ostatní slavná jezera v Evropě. Ale prozatím je stále krásně klidné, se široce otevřenými prostory, nádhernou útěšností a příjemně čistým vzduchem.
Zdejší ekologické postupy při přípravě jídla a pečlivě zvážené tradiční techniky však dnes přispívají k tomu, že se Slovinsko prosazuje jako úspěšné gurmánské centrum. A povyk je zasloužený: v roce 2020 vyšel první Michelinský průvodce, kde 6 slovinských restaurací (včetně restaurace Hiša Franko v čele s šéfkuchařkou Anou Roš, známou z pořadu Chef’s Table) obdrželo celkem 7 hvězdiček. V nápaditém menu od Any Roš najdete průkopnické alpské pokrmy, od croissantů s kozím mlékem plněných šípkovým džemem až po sashimi ze srnce s jalovcem a kaštany. Oproti tomu Dam, restaurace 1* (a butikový hotel) ve městě Nova Gorica, podává vybrané místní mořské plody.
To vše ale předcházelo skutečnému momentu slávy Slovinska, když bylo jmenováno Evropským regionem gastronomie pro rok 2021. Důraz byl pevně kladen na ekologické pěstování a udržitelnost – ostatně metropole Lublaň (Ljubljana) je jedno z nejzelenějších měst na Zemi – s místními ingrediencemi získanými z jadranských solných pánví, vypěstovanými na zahrádkách, nasbíranými na loukách či vyprodukovanými místními včelami. Milovníci vína také pocítí změnu díky závratným 52 odrůdám hroznů, z nich vznikají cenami ověnčená jantarová a přírodní vína. Dolium Muscat Ottonel z vinařství Zorjan bylo nedávno ohodnoceno jako nejlepší oranžové víno světa v soutěži Decanter. Tomuto ušlechtilému nápoji se věnují celé části země, včetně trasy u Lendavy na východě.
Ve skutečnosti nejstarší víno světa roste právě ve slovinském Mariboru, zatímco elegantní restauraci a vinný bar Strelec najdete v nejvyšším patře historického Lublaňského hradu z 12. století.
Pokud jde o ubytování, lidé z restaurace Pikol (která obdržela cenu Michelin Plate a je oblíbeným cílem milovníků dobrého jídla z Nové Gorice) místo proměnili v plovoucí glampingovou vesnici. Zde můžete pobývat v chatkách na jezeře pokrytém lekníny, vydávat se na túry do okolních lesů nebo si v restauraci dát carpaccio z mořského okouna.