Pokud bychom měli určit nějaký nápoj typický pro Karibik, mohl by to být tento tmavě červený tropický letní drink (cooler) připravený z květů ibišku s dávkou rumu.
Okvětní plátky jamajského ibišku (sorrel), které jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, se po staletí používají při přípravě osvěžujících bylinných nálevů v západní Africe (odkud pochází), v Latinské Americe (kde se nazývá agua de Jamaica) a v Karibiku. Růžové květy ibišku dosahují zralosti v prosinci, takže nepřekvapuje, že se na Jamajce jedná o oblíbený vánoční nápoj. Vy si ho však můžete připravit kdykoli v roce.
Co budete potřebovat:
- 500 g sušených květů jamajského ibišku (sorrel)
- 60 ml rozdrceného čerstvého zázvoru
- 2 l vařící vody
- 150 g sirupu z agáve (nebo asi 220 g hnědého cukru)
- jantarový rum (nejlépe Appleton Estate kvůli autentičnosti)
- 2 čerstvé citrony nebo limetky, nakrájené na klínky
- 2 šálky ledových kostek
- mátové lístky na ozdobu
Postup
- Dejte ibiškové květy a zázvor do velké žáruvzdorné mísy; zalijte vařící vodou.
- Mísu přikryjte a nechte louhovat asi 1–2 hodiny.
- Přimíchejte agáve nebo cukr.
- Směs přeceďte do velkého džbánu.
- Vychlaďte nápoj v chladničce.
- Když bude nápoj vychlazený a Vy ho budete chtít podávat, přidejte do džbánu mírně pomačkané klínky citronu či limetky, rum podle chuti a led.
- Vše promíchejte. Ozdobte snítkou máty a podávejte.
Růžový ibišek v mnoha zemích patří k nejtypičtějším květům léta. Přitom jsou jeho květy jedlé – když nasáknou vodou, vznikne krásně tmavě karmínová tekutina podobná brusinkové šťávě. Běžně se prodává jako agua fresca („čerstvá voda“) pouličními prodejci prodejci a v obchůdcích po celém Mexiku a Střední Americe. Také se z něj připravuje oblíbený čaj. Když ale přidáte cukr (který vyváží kyselost ibišku), zázvor (kvůli pikantnosti) a trochu rumu (nejlépe samozřejmě jamajského), dostanete vynikající drink: je sladký, pikantní, exotický a skvělé hasí žízeň za parného dne. Už chybí jen talíř kuřecího masa jerk nebo kousek tmavého jamajského ovocného koláče.