Ibiškovo zázvorový punč z Jamajky

Ibiškovo zázvorový punč z Jamajky 1

Pokud bychom měli určit nějaký nápoj typický pro Karibik, mohl by to být tento tmavě červený tropický letní drink (cooler) připravený z květů ibišku s dávkou rumu.  

Okvětní plátky jamajského ibišku (sorrel), které jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, se po staletí používají při přípravě osvěžujících bylinných nálevů v západní Africe (odkud pochází), v Latinské Americe (kde se nazývá agua de Jamaica) a v Karibiku. Růžové květy ibišku dosahují zralosti v prosinci, takže nepřekvapuje, že se na Jamajce jedná o oblíbený vánoční nápoj. Vy si ho však můžete připravit kdykoli v roce.

 

Co budete potřebovat:
  • 500 g sušených květů jamajského ibišku (sorrel)
  • 60 ml rozdrceného čerstvého zázvoru  
  • 2 l vařící vody
  • 150 g sirupu z agáve (nebo asi 220 g hnědého cukru)
  • jantarový rum (nejlépe Appleton Estate kvůli autentičnosti)
  • 2 čerstvé citrony nebo limetky, nakrájené na klínky
  • 2 šálky ledových kostek
  • mátové lístky na ozdobu  

 

Postup
  1. Dejte ibiškové květy a zázvor do velké žáruvzdorné mísy; zalijte vařící vodou.  
  2. Mísu přikryjte a nechte louhovat asi 1–2 hodiny.
  3. Přimíchejte agáve nebo cukr.  
  4. Směs přeceďte do velkého džbánu.
  5. Vychlaďte nápoj v chladničce.
  6. Když bude nápoj vychlazený a Vy ho budete chtít podávat, přidejte do džbánu mírně pomačkané klínky citronu či limetky, rum podle chuti a led.
  7. Vše promíchejte. Ozdobte snítkou máty a podávejte.

Růžový ibišek v mnoha zemích patří k nejtypičtějším květům léta. Přitom jsou jeho květy jedlé – když nasáknou vodou, vznikne krásně tmavě karmínová tekutina podobná brusinkové šťávě. Běžně se prodává jako agua fresca („čerstvá voda“) pouličními prodejci prodejci a v obchůdcích po celém Mexiku a Střední Americe. Také se z něj připravuje oblíbený čaj. Když ale přidáte cukr (který vyváží kyselost ibišku), zázvor (kvůli pikantnosti) a trochu rumu (nejlépe samozřejmě jamajského), dostanete vynikající drink: je sladký, pikantní, exotický a skvělé hasí žízeň za parného dne. Už chybí jen talíř kuřecího masa jerk nebo kousek tmavého jamajského ovocného koláče.