Jak kupovat kávovar na espreso

Jak kupovat kávovar na espreso 1

Nezbytné prvky u kvalitních kávovarů na espreso

Na trhu dnes existuje široká řada kávovarů na espreso a podle toho se také liší i jejich cena. Pokud si budete domů kupovat kávovar na espreso, musíte zvážit některé prvky. Tyto prvky určí cenu, jakou budete ochotni za kávovar zaplatit.

Na trhu dnes existují dva typy domácích kávovarů na espreso. První je kávovar využívající páru a druhý je kávovar s pumpou. Především musíte vědět, že z kávovaru na páru nezískáte kvalitní kávu. Důvodem je, že tyto kávovary zahřívají vodu na více jak 90 °C, které jsou považovány za optimální teplotu na přípravu espresa. Pára navíc tlačí vodu skrz kávovou drť mnohem nižším tlakem než se doporučuje. Na přípravu šálku perfektního espresa je nutností kávovar s pumpou.

Kávovary s pumpou zahřívají vodu v oddělené nádržce. Přístroj ji pak protlačuje kávovými zrny při tlaku 9 atm. Tyto přístroje jsou však větší, dražší a je z nich více nepořádku než u kávovarů na páru. Pro milovníky espresa však kávovar na páru není řešením.  

 

Prvky, které by měl mít kávovar na espreso s pumpou

 Vyhýbejte se velmi levným kávovarům na espreso, protože mohou postrádat některé nezbytné prvky, kterými jsou

  •          těžká mosazná nádržka na vodu
  •          nádrž na 3,5 l vody
  •          vestavěná pěchovačka
  •          odkapávací tácek, který se dá přizpůsobit velikosti šálku, a ohřívací tácek pod šálek.

Většina dražších modelů má všechny tyto prvky. Měli byste však zvážit i další prvky. Mějte je na paměti, když budete kupovat domácí kávovar na espreso.

 

Ke kávovaru musí být přiložený návod na používání

Tento návod říká, že přístroj potřebuje 45 ml vody, která se zahřeje na 90 °C. Voda je pak protlačena přes 7 gramů jemně mleté kávy při minimálním tlaku 9 atm po dobu 20-25 sekund. Výsledkem bude šálek espresa s asi půlcentimetrovou vrstvou pěny.

 

Součásti musí být odolné  

Součásti vyrobené z lehkého plastu nevydrží tak dlouho jako ty z kovu nebo z tvrdého plastu. Také jsou lepší nádrže na vodu z mosazi než tepelná tělesa. Hliníkové držáky neudrží teplo tak dobře a jsou méně odolné.

Parní tryska na pěnění mléka musí dobře fungovat, být pohyblivá a dobře se čistit.

 

Čím větší má přístroj výkon, tím lépe

Nejlepší kávovary jsou takové, které se rychle zahřívají a vytváří dostatek páry, takže dokážou vařit espreso i pěnit mléko zároveň.