Bydlení

Jak na velký úklid kuchyně

Kuchyně představují centrum domu. Není to pouze místo pro vaření, ale především místo k pobývání. To je důvodem, proč byste úklidu kuchyně měli věnovat pozornost.

„Na konci dne je kuchyně srdcem domova, kde každý stráví nějaký čas,“ říká Yohann Dieul z Frenchy Home Cleaning v Londýně. „Musí to být čisté, teplé a útulné místo, kde si můžete vychutnat jídlo a popovídat si s rodinou.“

Zde přinášíme podrobný postup úklidu, díky kterému se můžete rozloučit s nečistotami usazenými za sporákem, se špínou pod skříňkami a s flekatými pracovními deskami. Přidali jsme také tipy na čištění kuchyně, se kterými bude prostor vmžiku čistý. Vše, co potřebujete, jsou základní domácí čisticí prostředky, jako je jedlá soda, bílý ocet a starý dobrý přípravek na nádobí (typu Jar), abyste mohli začít.

 

5 kroků při úklidu kuchyně

Kuchyně se stříkanci, otisky prstů na spotřebičích a s pracovními deskami, které vypadají jako z bazaru, se může zdát jako zahlcující úkol. Aby byla práce lépe zvládnutelná, postupujte podle následujícího podrobného průvodce. Nejprve metodicky zmapujte rutinní úklid kuchyně.

„Vždy začněte na opačné straně, než je kuchyňský dřez, a nejprve projděte kolem pracovní desky,“ říká Kelly Doran, zakladatelka Mrs D’s Cleaning Reviews v Chorley v Anglii. „Přejděte k naplnění myčky nádobím, vyčištění sporáku, dezinfekci desky a nakonec k čištění kuchyňského dřezu.“

 

  1. Ukliďte pracovní desky

Začněte tím, že uklidíte prostor v kuchyni. „Může se to zdát samozřejmé, ale čím více věcí kolem sebe máte, tím méně efektivní bude úklid,“ říká Dieul. Vložte špinavé nádobí do myčky a odstraňte věci z pracovní desky. Uspořádejte všechny napsané recepty, vyhoďte nebo recyklujte prázdné sklenice, vyměňte roli papírových ručníků, vyndejte novou houbičku a kuchyňské utěrky a doplňte mýdlo na mytí rukou u dřezu. Teď je vhodná doba věnovat pozornost zanedbaným předmětům, jako je zašlá litinová pánev, a vyleštit stříbrné příbory nebo měděné hrnce a pánve. Jakmile odstraníte nepotřebné položky, skutečně uvidíte nepořádek a smetí, které musí pryč.

  1. Údržba spotřebičů 

Zaměřte se na velké a malé spotřebiče. To může zahrnovat čištění trouby, toustovače, mikrovlnné trouby, kávovaru, skleněné desky sporáku, plochého grilu Blackstone, horkovzdušné fritézy a myčky nádobí. V jakém pořadí je vyčistíte, je jen na Vás. Nečistoty ze všech povrchů můžete setřít mokrým hadříkem, a také vyčistit vnitřek každého spotřebiče. Budete překvapeni, jak rychle se ve Vaší fritéze a mikrovlnné troubě mohou nahromadit stříkance od jídla. V každém případě vypořádání se se špínou pomůže, až budete spotřebiče používat nebo přesunovat jinam. Ujistěte se, že jste zvedli každou položku, a setřete drobky nahromaděné pod nimi – zvláště pokud denně používáte např. toustovač. Při každém čištění nemusíte jít do hloubky, ale i na to dlouhodobě pamatujte. Mějte po ruce utěrku z mikrovlákna pro každodenní jednoduchý úklid.

  1. Vyčistěte filtry

Tento krok je velmi důležitý, ale často se na něj zapomíná. Vyčistěte neviditelné kuchyňské příslušenství, jako je filtr myčky (abyste zabránili oplachování nádobí ve špinavé vodě), vnitřek odpadkového koše (abyste zabránili ovocným muškám) a lopatky drtiče odpadků (pokud ho máte). Čištění může být úplně jednoduché: stačí vylít zbytek horké vody do odpadu, namočit filtr myčky do octové lázně a vytřít odpadkový koš dezinfekčními ubrousky.

  1. Otřete všechny povrchy

Dezinfekce pracovních desek je samozřejmým krokem při čištění kuchyně, ale nezanedbávejte ani ostatní povrchy: svítidla, kuchyňské skříňky, zeď za sporákem, mřížky, vodovodní baterie a hořáky.

„Je velmi důležité vždy čistit odshora dolů,“ říká Dieul. „Cokoli spadne, můžete později sebrat.“ Mějte po ruce prachovku s prodlužovací tyčí na ventilátory a další vysoko umístěné objekty. Zbytky stříkanců obvykle odstraní vlhký hadřík s čisticím prostředkem nebo mýdlovou vodou. Můžete ale také investovat do speciálních čisticích prostředků na křemenné desky, mramorové desky a nerezovou ocel. Buďte opatrní s bělidlem a čpavkem, protože tyto chemikálie mohou poškodit různé materiály, včetně mramoru. Na ztvrdlé zbytky jídla použijte směs jedlé sody s mýdlem a vydrhněte.

  1. Nezapomeňte na podlahu v kuchyni

Přejděte k základu úklidu kuchyně: zameťte a vytřete podlahu, abyste odstranili nečistoty, prach a další věci, které Vám upadly během vaření. Bude potřeba udržovat podlahu čistou a každý týden umýt teplou vodou se saponátem. Pokud máte málo času, rychle vše přejeďte mopem Swiffer Sweeper 2 v 1. Za nahromaděnou špínou v koutech a skulinách možná budete muset na všechny čtyři a nakouknout také pod skříňky. K hloubkovému vyčištění spár použijte parní mop. Možná bude potřeba také vyměnit nebo vyčistit rohožku u kuchyňského dřezu, na které stojíte při mytí nádobí a pravděpodobně jste na ni také vylili spoustu špinavé vody, aniž si to uvědomujete. Ruggable nabízí omyvatelné malé koberečky a rohožky, takže můžete mít svou kuchyň čistou a hezkou.

Jak udržovat svou kuchyň denně čistou?

Nablýskaná kuchyně nevyžaduje armádu ani hodiny práce, pokud jí každý den věnujete pár minut.

„Čím častěji uklízíte, tím méně toho musíte pokaždé dělat,“ říká Dieul. „Každý den trochu je klíčové.“ To znamená dát nádobí rovnou do myčky, po snídani setřít drobky z desky a hned po dokončení pečení uklidit místo toho, abyste to nechali na další den.

„Jakmile dokončíte mytí nádobí, dejte do kuchyňského dřezu vonné kapky do odpadů. Udrží odtok čistý a zastaví nepříjemný zápach,“ říká Kelly Doran.

Dieul poznamenává, že i když nemusíte své velké spotřebiče uklízet každý den, je třeba čistit povrchy, na kterých denně pracujete a jíte. Nejen, že setřete rozlité tekutiny a drobky, ale také budete o pár kroků blíže k nablýskané kuchyni. Díky jednorázovým kuchyňským čisticím ubrouskům by Vám tento úkol neměl zabrat více než pár minut. Dieul poukazuje na to, že často přehlížená držadla u lednice by rozhodně měla být na Vašem denním seznamu úklidu. Zamyslete se: lednici pravděpodobně otevíráte 100x denně, a to i když žijete sami. U rodin s malými dětmi ani nemluvě.

 

Jaké přípravky používat a čeho se vyvarovat?

Když jde o kuchyňskou desku, Dieul se přiklání k ekologickým čistícím prostředkům. Doporučuje kostky mýdla, které obsahují přírodní složky a minimalizují použití plastů.

„Musíte být opatrní s produkty, které používáte v kuchyni, zejména u povrchů, kde připravujete jídlo,“ říká Dieul. „Musí být čisté a bez choroboplodných zárodků, ale zároveň nepoužívejte produkty, které mohou být škodlivé. Mohly by se dostat dp jídla, které připravujete.“

Vyzkoušejte sadu ThreeMain Complete Cleaning Kit, která obsahuje víceúčelový čisticí prostředek v opakovaně použitelné hliníkové lahvi; obsahuje peroxid vodíku, jedlou sodu a vonný citronový esenciální olej. Jako domácí alternativu Dieul doporučuje vyrobit si čistič povrchů z bílého octa, vody a kapky Jaru. Řešení funguje skvěle na rychlé odstranění postříkaných povrchů, jen pamatujte na to, že ne všechny pracovní desky snesou kyselost octa. Při nadměrném použití na nerezovou ocel může ocet způsobit korodování povrchu, a také zmatňuje přírodní kámen, jako je žula a mramor. Dále je třeba vynechat bělidlo (typu Savo) a čpavek – tyto agresivní chemikálie vytvářejí toxické plyny zvané chloraminy, dráždí oči, nos a hrdlo a mohou způsobit i otravu. Doranina kuchyně je bez poskvrny díky parnímu čističi, bílému octu a tabletám na zubní protézy, které používá na čištění čajové konvice. Jsou to klenoty obsahující kyselinou citronovou, které můžete použít také k odstranění skvrn z porcelánového dřezu – stačí jej naplnit teplou vodou, vložit několik tablet a nechat šumět, a pak dočistit houbou nebo starým zubním kartáčkem, bude-li potřeba. Na mastné stěny kuchyně doporučuje Deb Perelman ze Smitten Kitchen sprej na nádobí Powerwash od Dawn. Extra špína na stěnách může vyžadovat účinný odmašťovací sprej Dawn Professional. Kromě čisticích prostředků vyžaduje dokonalé vyčištění kuchyně drátěnku a utěrky z mikrovlákna, kterými čisticí prostředek správně rozetřete a setřete.

 

Jaký je nejrychlejší způsob čištění kuchyně?

Pro super rychlý úklid kuchyně Doran doporučuje odstranit veškerý nepořádek z Vaší pracovní desky, naplnit myčku a poté všechny povrchy otřít dezinfekčním prostředkem. Dieul navrhuje rozdělit kuchyni na oblasti, na kterých budete pracovat jednu po druhé.

„Dá Vám to větší kontrolu, protože přesně víte, co potřebujete vyčistit, místo abyste chodili tam a zpět do různých částí kuchyně,“ říká Dieul. „Můžete také pracovat ve směru hodinových ručiček, takže při velkém úklidu všechno obejdete dokola.“

Pokud je úklid kuchyně jako plánování návštěvy lékaře – něco, co stále odkládáte – Dieul radí vytvořit si kontrolní seznam, který Vám pomůže delegovat úkoly a zajistit, že nic nepřehlédnete. „Vždy je nejlepší sepsat malou rutinu do bloku nebo na poznámkovou tabuli a zapojit také rodinu.“

 

Jak čistí kuchyň profesionálové?

Tip číslo jedna, na kterém se shodnou všichni odborníci: čistěte postupně a průběžně. Jakkoli může být lákavé odkládat utírání sporáku, zanedbávat stříkance za sporákem nebo ignorovat drobky pod kuchyňským stolem, po jídle či jeho přípravě je nutný základní úklid. Při hloubkovém čištění kuchyně jednou za měsíc doporučuje Dieul věnovat zvláštní pozornost často zapomínaným místům, jako jsou knoflíky spotřebičů, horní části lednice a skříňky. Melaminové houbičky představují skutečné kouzlo při odstraňování špíny z rovných, hladkých povrchů. Můžete je použít na zašlé kuchyňské stěny a skříňky (jsou zvláště užitečné pro odstraňování nečistot z rýh). Vzhledem k tomu, že lednička je často praktickým středobodem kuchyně, hodně lidí se jí dotýká, a to zvenku i zevnitř. Udělejte si chvilku na týdenní inventuru, abyste vyčistili vnitřek lednice a mrazničky, ideálně těsně před dnem, kdy se vyváží odpad. Vyklizení zbytků a nepořádku usnadní údržbu. Uvažujte takto: pokud otevřená omáčka na těstoviny ležela 2 týdny a nebudete ji jíst, vyhoďte ji. Totéž platí pro plechovky a neotevřené potraviny ve skříňkách a spíži. Darujte své přebytky z nákupu útulku pro bezdomovce nebo místní potravinové bance.

Nakonec se zaměřte na prostory patřící domácím mazlíčkům. Pejskovi nebo kocourkovi je jedno, když rozlije jídlo po podlaze, takže se ujistěte, že do úklidu kuchyně zahrnete také prostor pro domácí mazlíčky. K čištění budete potřebovat teplou vodu a čisticí prostředek, ale také věnujte čas dezinfekci misek s jídlem. Horká voda je Vaše nejlepší volba. Investujte do snadno otíratelné silikonové podložky pro domácí mazlíčky a mějte poblíž mini lopatku a smetáček. Díky tomu bude Vaše kuchyně bez poskvrny.

 

alice

Share
Published by
alice
Tags: bydlení

Recent Posts

Vyberte si nejlepší zážitky jednom místě – dárky pro muže i ženy

Zážitkové dárky a poukazy se staly velmi populárním způsobem, jak obdarovat naše blízké. Představte si,…

1 měsíc ago

Kolik stojí metro ve Valencii?

Pokud se zajímáte o to, kolik stojí metro ve Valencii, je důležité si uvědomit, že…

1 měsíc ago

Kolik stojí taxi ve Valencii?

Valencie, rozprostírající se na pobřeží Středozemního moře, je třetím největším městem Španělska a díky své…

1 měsíc ago

Jak se dostat z letiště Valencie do centra?

Po příletu na letiště ve Valencii, které je oficiálně známé jako Letiště Manises, se návštěvníci…

1 měsíc ago

Valencie: Vydejte se na historickou procházku

Valencie, toto nádherné španělské město nacházející se na pobřeží Středozemního moře, je místem, které oplývá…

1 měsíc ago

Valencie: Kostel svatého Mikuláše a Lonja de la Seda

Valencie, okouzlující město na východním pobřeží Španělska, je místem, které nabízí návštěvníkům nejen slunečné počasí…

1 měsíc ago