Pokud jste také do svého kuchařského arzenálu přidali horkovzdušnou fritézu, jistě Vás potěší zjištění, že čištění tohoto praktického spotřebiče není tak obtížné, jak se může zdát. Horkovzdušné fritézy umožňují zdravější vaření, zkracují dobu přípravy a pomáhají udržet prostředí ve Vaší kuchyni chladnější. Nezaberou moc místa na kuchyňském pultu – a čištění je hračka.
Co budete potřebovat
- papírové utěrky
- měkký kartáč na drhnutí
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 sklenici bílého octa
- prostředek na nádobí
- měkký hadřík
- párátka
Postup
- Vyjměte zásuvku a koš z fritézy.
- Papírovou utěrkou setřete mastnotu a zbytky jídla ze zásuvky a koše.
- Namočte zásuvku a koš do horké vody s prostředkem na nádobí alespoň na 10 minut. K odstranění mastnoty ze zásuvky a koše použijte měkký kartáč. Podívejte se do návodu k Vaší fritéze: tyto díly je někdy po namočení možné dát do myčky nádobí. Tip: na přilepené a potraviny v koši a usazeniny můžete do zásuvky přidat horkou vodu v takovém množství, aby pokryla dno koše, a vymačkat trochu prostředku na nádobí. Pak vložte zásuvku a koš zpět do fritézy, zapněte ji na 3 minuty; když zásuvku vyjmete, přilepené potraviny půjde snadno odstranit měkkým kartáčkem nebo hadříkem.
- Připravte si netoxický čisticí prostředek smícháním 1 čajové lžičky jedlé sody, 1 sklenice světlého octa a kapky saponátu. Namočte do této směsi měkký čisticí hadřík a vlhkým hadříkem otřete vnitřek a vnější povrch fritézy. Můžete s ním také setřít mastnotu z topného tělesa fritézy.
- Pomocí párátka se dostanete do úzkých štěrbin a drážek a vyčistěte je. Znovu fritézu sestavte a můžete opět vařit. Tip: aby byla Vaše fritéza nadále v pořádku a v dobrém provozním stavu, měli byste ji po každém použití vyčistit.